Založ si blog

Spoznajte Krakov, mesto pokoja poľských kráľov

Krakov. Mesto, čo písalo Vandin príbeh ktorá zachránila svoj ľud pred obliehaním. Mesto, čo malo nenasýtnú beštiu ktorá explodovala. Mesto, čo písalo Schindlerov zoznam a kde sa zachraňovali osudy aj vtedy, keď ľudský život bol len číslo vytetované na ruke. Mesto, posvätné pre hinduistov ale i mesto, čo menilo politický režim ústami Karola Wojtylu. Spoznajte legendy a osudy obyvateľov tohto mesta spoločne so mnou v nasledujúcich riadkoch.

Mapa Krakova, zdroj: all4camper.com

Mapa Krakova, zdroj: all4camper.com

Desať najväčších pamiatok Krakova

Pamiatky som zoradil tak, že ich môžete pozrieť presne po trase. Vyrazte na najvzdialenejšiu z nich, na Krakovu mohylu a potom prejdite až ku barbakánu 6,3 km. Celá trasa by vám nemala trvať dlhšie ako 2 hodiny. Mapu si zobrazíte kliknutím na tento odkaz.

1. Krakova mohyla

Krakova mohyla sa po poľsky volá Kopiec Krakusa, po anglicky zasa Krakus Mound. Nachádza sa v mestskej časti Krakow Podgórze. Jeho výška je 271 m.n.m a vzdialený je iba 2400 metrov od hradu Wavel. Samotná mohyla má výšku 16 metrov.

2. Lekáreň Orla

Múzeum lekárne Orla sa nachádza na juhozápadnom okraji námestia Bohaterów Getta pod číslom 18 v Krakove v Poľsku. Od roku 1910 bol jej majiteľom Jozef Pankiewicz a po ňom Tadeusz Pankiewicz, jeho syn, ktorý ju viedol od roku 1933. Pred 2. svetovou vojnou bola jednou zo štyroch lekární v okrese Podgórze. Tu si môžu turisti skontrolovať zaujímavé exponáty a múzeum je interaktívne, s modernou technikou.

3. Kazimierz

Kazimierz je jedna zo štvrtí Krakova. Dnes administratívne spadá pod Staré Mesto, no od 14. do 19. storočia bola samostatným mestom ležiacim na juh od Krakova. V priebehu mnohých storočí sa tu prelínali dve významné kultúry – židovská a kresťanská. Na každom kroku nájdete nejakú synagógu či kostol. Ak zablúdite do všetkých uličiek tejto štvrti, tak určite natrafíte aj na miestne židovské cintoríny. Mnohé historické budovy v Kazimierzi ukrývajú tajomné príbehy a legendy.

4. Wawelský hrad

Wawelský hrad je gotický hrad na Wawelskom návrší v Krakove postavený na príkaz Kazimíra III. Veľkého a pozostávajúci z mnohých objektov okolo centrálneho dvora. V 14. storočí bol prebudovaný podľa Hedvigy I. a Vladislava II. Jagela. Počas ich panovania vznikla potreba pristavenia veže, ktorá dostala názov „Kuracia stopa“ (Kurza Stopka) a Dánska veža. Ich komnata obsahovala meč Szczerbiec, ktorý sa používal pri korunovačných ceremóniách a dnes je vystavený. V tom čase pribudli aj ďalšie objekty, ktoré slúžili ako štvrte pre duchovenstvo, kráľovských úradníkov a remeselníkov. Obranné steny a veže Jordanka, Lubranka, Sandomierska, Tęczyńska, Szlachecka, Złodziejska a Panieńska boli vybudované tiež v rovnakom období. V takejto podobe zostal do požiaru v roku 1499.

5. Wavelská katedrála

Wawelská katedrála, celým názvom Katedrálna bazilika svätého Stanislava a svätého Václava – Bazylika archikatedralna św. Stanisława i św. Wacława, je arcidiecézny kostol na Wawelskom návrší v Krakove. Je to poľské sväté miesto národného historického významu a poľská kultúrna pamiatka. Jedna veta sa na tomto mieste stala doslova rozbuškou: „Nech zostúpi Tvoj duch a obnoví tvár Zeme. Tejto Zeme,“ povedal Karol Wojtyla už ako pápež na adresu Poľska vedenú komunistami práve z tohto miesta, kde slúžil aj svoju prvú omšu či bol vysvätený za biskupa. Brežnev sám o Poľsku povedal: „Zaviesť v Poľsku komunizmus, je ako podojiť býka.“

6. Malý rynek

Krakovské Malé námestie je jedným z najznámejších častí tunajšieho Starého Mesta. V podstate sa jedná o ďalšie historické trhové námestie, kde sa už od stredoveku predávalo mäso a mäsové výrobky. Súčasný názov námestia bol prijatý až v polovici 19. storočia. Tiež dnešná podoba námestia je iná ako pred stovkami rokov, kedy bolo viac spojené s Hlavným námestím.

7. Kostol sv. Barbory

Nie veľký, no pôvabný kostol v Krakove. V tomto kostole sa vystriedalo viacero cirkevných kongregácií a spoločenstiev. Kostol patrí v tomto čase jezuitom a prístup doň je z malého námestia v čase bohoslužieb.

8. Hlavné námestie

Hlavné námestie v Krakove, v poľštine známe ako Rynek Główny, je najhlavnejším bodom Krakovského starého mesta. Toto obrovské námestie s rozmermi 200 krát 200 metrov je najväčším stredovekým námestím v Európe a jedným z najväčších na svete. Môžete tu nájsť ukážkovú stredovekú architektúru, reštaurácie, bary, hotely ale aj niektoré z hlavných pamiatok mesta.

9. Sukiennice

Pri návšteve historického námestia Krakova s názvom Rynek Glowny rozhodne neprehliadnete ani jeho dominantnú gotickú stavbu – tržnicu Sukiennice. Budova funkciou podobná dnešným obchodným domom bola kedysi hlavným centrom medzinárodného obchodu. Počas zlatej doby v 15. storočí sa tu dal kúpiť rôzny exotický tovar z Východu, ako sú napríklad korenie, vodka, koža, vosk a iné vzácnosti. Hlavným predajným artiklom v tržnici boli ale drahé látky a súkna, podľa ktorých je tržnica pomenovaná. Dnes je možné nakúpiť jedinečné suveníry hlavne na prízemí tržnice. Poschodie je vyhradené pre Národné múzeum, kde sa môžete prehliadnuť expozície poľského výtvarného umenia 19. storočia.

10. Barbakán

Barbakán v Krakove je brána mestského opevnenia a jedna z mála zachovaných častí zložitých mestských opevnení Krakova. Slúži ako turistická atrakcia a miesto mnohých multidisciplinárnych výstav. Je založený skôr na arabskej ako európskej architekrúre, je to umelecké dielo stredovekého vojenského inžinierstva s kruhovou pevnosťou, ktorá bola postavená koncom 15. storočia. Barbakán je jedna z mála zachovaných stavieb svojho druhu v Európe, postavená okolo roku 1498. Je to valcová stavba s vnútorným dvorom a siedmimi vežami. Steny sú hrubé 3 metre a majú 130 výklenkov, ktoré slúžili ako strielne. Pôvodne bol barbakán spojený s mestskými hradbami cez Floriánsku bránu. Ma východnej stene je tabla pripomínajúca krakovského mešťana menom Marcin Oracewicz, kto ochránil mesto pred Rusmi a zastrelil nepriateľského plukovníka Panina.

 

Tri ďalšie tipy na výlety v okolí Krakova

Osvienčim

Osvienčim je poľské štyridsaťtisícové okresné mesto v Malopoľskom vojvodstve ležiace pri ústí rieky Soly do Visly. Prvé písomné zmienky pochádzajú z roku 1179. Mesto nechválne preslávil koncentračný tábor, ktorý bol postavený počas druhej svetovej vojny a smrť v ňom našlo vyše milión ľudí.

Wieliczka

Soľná baňa „Wieliczka“ je jednou z najhodnotnejších pamiatok v Poľsku len 15 km od Krakova. Každý rok ju navštívi viac ako milión turistov z celého sveta. Patrí medzi najstaršie na svete – ťažba v nej prebiehala od 13. storočia až do roku 2007. Je hlboká 327 metrov, jej dĺžka je úctyhodných 300 km a má 9 podlaží. Na turistickej trase sa nachádzajú sochy od baníkov a súčasných umelcov. Okrem toho tam nájdete aj podzemné jazierko a expozíciu dejín soľného baníctva.

Lagiewniky

Ide o najväčšie pútnické miesto v Poľsku, navštevované domácimi ale i Slovákmi. V tejto svätyni sa nachádza niekoľko priestorov. Okrem hlavného kostola je tu aj ďalšia kaplnka určená na súkromnú modlitbu. A na spodnom poschodí sú ďalšie priestory – kaplnky.

Zaujímavé a možno aj pravdivé informácie z histórie Krakova

Jedna z krakovských mohýľ je venovaná krakovej dcére Vande, ktorá obyvateľov Krakova zachránila tak, že skočila radšej do vody aby ho ochránila od svojho nemeckého nápadníka, ktorý sa doň dobíjal. Žila tu ževraj žravá niekoľkohlavá beštia, ktorú okabátil obuvník tak, že jej dal zožrať ovcu plnú sýri a keď sa chcela zachrániť a napiť sa vody, jednoducho explodovala.

Na veži hlavného námestia doteraz trubač nedotrubuje varovný signál. Jedna z legiend hovorí, že je to kvôli tomu, že schytal počas trúbenia šipom priamo do krku a druhá, že mu odpovedali z druhej strany mesta dotrúbením signálu.

Soľ z Wieliczky podľa legendy pochádza z ďalekého Sedmohradska, ktorú tu dopravili podzemnými cestičkami za uhorskou princeznou Kingou. No 245 kilometrov týchto podzemných chodieb je malým prírodným zázrakom samým o sebe. Soľ bola taká drahá, že za zisky z tejto bane postavili aj hrad Wavel.

Lekáreň pod Orlom bola jedinou v gete, v ktorej mohol ostať Poliak. Zamestnanci tejto lekárne však riskovali úplne všetko a ľudí schovávali pred deportáciou do pracovných táborov a istou smrťou. Zo 120 synagóg tu už nájdete len 7. Legenda sa traduje aj o rabínovi Remuchovi, pri synagóge, ktorá dodnes slúži na bohoslužby. Za synagógou je aj jeho hrob, pri ktorom sa traduje, že stačí napísať na papierik tajné prianie a položiť naň kamienok a rabín Remuch už niečo u Boha vyjedná. Len tam nedávajte kameň z Wavelu, o ktorom je ďalšia legenda.

Za dávnych čias hodil boh Šiva sedem kúzelných kameňov a jeden z nich dopadol priamo do krakovského Wavelu, preto je aj jedným zo siedmych miest, ktoré majú podľa hinduistických mysliteľov nadprirodzenú energiu poskytujúcu pokoj a radosť. Toto tvrdenie, nech ste akéhokoľvek presvedčenia musím len potvrdiť a Krakov so všetkými týmito faktami ostáva pre mňa jedným z najkrajších miest v Európe, ktoré musíte navštíviť.

Čítame mnoho sprievodcov, pozeráme blogy z výletov iných, no dovolím si povedať aj to, že nebojme sa na našich výletoch aj stratiť.

Do zobaczenia w Krakowie!

Ondrej Miškovič

Zdroj: wikipedia, tripadvisor.com, zlavomat.sk

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330881x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu