Denník N

Falošný Bolt, nový Bolt a ten, čo pricestoval zo Slovenska. Svetový šprint na 100 m rozhodli tisíciny

Noah Lyles, nový majster sveta v šprinte na 100 m – Foto AP
Noah Lyles, nový majster sveta v šprinte na 100 m – Foto AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Prečo také vyhlásenia? Nie je to len hra podľa scenára Netflixu,“ pohoršovali sa v Spojených štátoch nad správaním Noaha Lylesa. Reportérovi portálu FloTrack prekážalo, že sa Američan staval do pozície hlavného favorita v šprinte na 100 metrov, aj keď jeho výsledky tomu nezodpovedali.

Lyles však v najsledovanejšom atletickom finále majstrovstiev sveta ukázal, že nehovoril do vetra. Po pomalšom štarte – ako povedal neskôr –, „začal Noah Lyles robiť veci ako Noah Lyles,“ otočil priebeh finále a víťazným časom 9,83 s vyrovnal najlepší svetový výkon tohto roka.

„Prišiel som sem po tri zlaté medaily, prvú, najťažšiu, si môžem odškrtnúť, ďalšie prídu,“ vravel v cieli. Na globálne zlato zo stovky čakal sedem rokov, to posledné získal v Poľsku ešte ako junior.

Aj za druhým a tretím miestom sa ukrývajú výrazné príbehy.

Strieborný Letsile Tebogo z Botswany vo veku 20 rokov vybojoval pre Afriku vôbec prvú medailu zo svetovej stovky, dosiahol ju v novom národnom rekorde 9,88 s. Rovnaký čas ako Tebogo mal aj tretí Brit Zharnel Hughes, aj štvrtý Jamajčan Oblique Seville. O pódiu tak rozhodli tisíciny sekundy. Jamajčan napokon stratil na striebro 0,004 s, no skončil bez medaily.

Lyles hovoril o tom, ako začína budovať odkaz ďalším generáciám, Tebogo o tom, prečo sa úplne odstrihol od sociálnych sietí, a Hughes o svojom spojení so Slovenskom.

Pre všetkých troch je svetový šampionát len v polovici. „Pozreli sme v cieli na seba a hovoríme si: ,Nemali sme my byť náhodou dvojstovkári?‘“ žartoval Noah Lyles na tlačovej konferencii. Všetkým trom medailistom totiž viac vyhovuje dlhší šprint. Čaká ich od stredy, štartuje v ňom aj Ján Volko.

Netflix nezaprel

Práve Volka sme sa pred majstrovstvami sveta pýtali na správanie Noaha Lylesa a aj slovenský šprintér povedal, že mu úplne nerozumie. Vysvetlil prečo a následne presne odhadol, čo sa bude diať vo finále v Budapešti.

Čo kontroverzné Lyles urobil? Američan pred majstrovstvami sveta zavesil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

MS v atletike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie