Denník N

Synov dostal na vrchol, dnes sú súperi. V rozprávkovom príbehu nórskej bežeckej rodiny nastal nečakaný zvrat

Aktualizované v stredu 23. augusta po finále atletických MS.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Život atletickej rodiny Ingebritsenovcov sa za poslednú dekádu tak zmenil, že výsledky z roku 2012 dnes vyznievajú triviálne. No vtedy boli veľkolepé.

Najstarší syn Henrik vyhral majstrovstvá Európy, na olympiáde skončil piaty. Konečne Európan, ktorý môže súperiť s Afričanmi. Navyše to dokázal pod vedením otca Gjerta, ktorý sa dal na trénerstvo, lebo videl talent svojho syna. Predtým sa atletike nevenoval. „Rodičia boli rybári a farmári,“ povedal Henrik.

Pred desiatimi rokmi ten príbeh rezonoval, dnes je len začiatkom ságy.

Na medzinárodnej scéne sa totiž objavil mladší Filip. Výkony Henrika ešte zlepšil, aj on vyhral majstrovstvá Európy, neskôr pridal bronz z majstrovstiev sveta.

Pri dvoch výnimočných bratoch, ktorých trénuje ich otec, už spozornela aj nórska televízia a o rodine Ingebrigtsenovcov začala pripravovať dokumentárny seriál. Prvé časti zverejnili v roku 2016 a aj vďaka nim začal svet spoznávať Jakoba – najmladšieho z bratskej bežeckej trojice.

Študent základnej školy beháva už od útleho detstva a do kamery hovorí aj o tom, že raz v živote chce byť taký dobrý ako jeho bratia. Nik nemohol tušiť, že ich už čoskoro výrazne prekoná, stane sa najlepším na planéte a zmení svet vytrvalostného behu.

A predsa tu bol niekto, kto už pred ôsmimi rokmi takýto scenár predpovedal – otec Gjert, vďaka samoštúdiu už etablovaný a uznávaný bežecký tréner.

Hneď v úvodnej epizóde seriálu pokojným tónom vyhlási: „Nie je hanba snívať vo veľkom, myslím si, že Jakob sa raz môže stať olympijským víťazom.“

Keďže hovorí o 15-ročnom chlapcovi, znie to ako ďalšie z mnohých utopistických prianí premotivovaných rodičov. Gjert však vie, čo hovorí.

Jakob najprv v tínedžerskom veku na stredných tratiach prekoná prakticky všetky mládežnícke rekordy, už ako 17-ročný na majstrovstvách Európy získa double (1500 a 5000 metrov) a na olympiádu do Tokia v roku 2021 prichádza ako jeden z favoritov.

Vo finále porazí aj kenského majstra sveta Timothyho Cheruiyota a zvíťazí v novom európskom aj olympijskom rekorde. V atletike už nie je možné dosiahnuť viac.

A otec Gjert? Jedna z fotografií po finále ukazuje, ako v útrobách pandémiou vyprázdneného štadióna stojí s tvárou opretou o stenu a plače od dojatia. Farmár z mestečka Sandnes vychoval olympijského víťaza.

Ak by sme tu skončili, bolo by to ako v rozprávke s gýčovým scenárom. Lenže realita býva málokedy taká ružová. Spojenie otca s tromi bratmi sa v roku 2022 skončilo a tento rok nastal v príbehu nečakaný zvrat.

Jeho výsledkom je fakt, že syn Jakob a otec Gjert už v stredajšom večernom finále tisícpäťstovky na atletických MS v Budapešti nenastúpili ako spojenci, ale ako súperi. Gjert si navyše preteky pozrel len ako divák, keďže mu nórsky zväz neudelil akreditáciu na šampionát. V Nórsku sa špekuluje, či sa to nestalo na žiadosť Jakoba.

Rozchod

Nečakaný oznam prišiel vlani vo februári. Traja bratia v tlačovej správe oznámili, že otec Gjert už viac nebude súčasťou tímu, a odôvodnili to zdravotnými problémami, ktoré mu už neumožňujú vykonávať hektickú prácu trénera.

Verejnosť sa pýtala, o aké problémy ide, veď otec má len 55 rokov, bežci to však nešpecifikovali, požiadali o rešpektovanie súkromia a spoločne odleteli na sústredenie do Španielska. Pozíciu hlavného trénera prevzal najstarší Henrik.

Prešlo však pár mesiacov a rýchlo sa ukázalo, že „zdravotné problémy” neboli skutočným dôvodom odlúčenia. Gjert sa totiž začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

MS v atletike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie