Velká oprava chodníků na Praze 3. Městská část investovala miliony korun

ZprávyPražskýDEN.cz22. srpna 20232 minuty čtení

Foto: MČ Praha 3

Vybrané chodníky v Praze 3 prošly rozsáhlou údržbou, od začátku letošního roku se jich na území městské části opravily téměř tři tisíce metrů čtverečních. K rekonstrukci chodníků došlo na základě spolupráce Prahy 3 s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), jež se o chodníky stará. Ta na opravy vydala zhruba 15 milionů korun.

Správu chodníků v Praze 3, stejně jako na celém území hlavního města, provádí TSK. Městská část nicméně upozorňuje na chodníky, jež vyžadují přednostní opravu. Zvoleny byly rovněž ty chodníkové úseky, na nichž v nedávné době došlo k výměně či pokládce inženýrských sítí. Neměly by se tak v dalších letech znovu plánovaně rozkopávat.

Foto: MČ Praha 3

„Finanční prostředky na běžnou údržbu v minulosti směřovaly výhradně do správy vozovek, nikoli chodníků. V rámci nově nastavené spolupráce s TSK se však podařilo docílit změny, aby v tomto ohledu byla i chodníkům věnována odpovídající pozornost,“ popisuje místostarosta Prahy 3 pro dopravu Ondřej Rut. Na opravu chodníků v Praze 3 od letošního roku TSK vynaložila zhruba 15 milionů korun.

Rekonstrukce se jich dočkalo celkem šest na území Žižkova a Vinohrad. Opraveny byly úseky o souhrnné ploše téměř tří tisíc metrů čtverečních, na nichž se vyskytovaly výmoly, nerovný povrch a nejednotná dlažba. Rozbité chodníky získaly nové dláždění v podoběkamenné mozaiky, a kdeto bylo potřeba, tak i nové obruby a celkové zpevnění. V plánu jsou přitom další rozsáhlé opravy chodníků, jež by měly odstartovat začátkem příštího roku.

Městská část rovněž usiluje o systematický přístup v opravách komunikací tak, aby zabránila jejich opakovanému rozkopávání. V působnosti státní správy městská část povoluje správcům sítí zábory pro výkopy. K tomu je vždy nutná smlouva s vlastníkem vybrané komunikace, tedy s TSK.

„Průběžně komunikujeme se správci sítí a dopravní odbor na úřadě Prahy 3 se snaží jejich požadavky na výkopové práce povolovat jen v takovém rozsahu, aby byla zajištěna průchodnost a průjezdnost ulic,“ přibližuje místostarosta Rut a doplňuje: „Bez spolupráce s TSK by však tyto snahy nebyly účinné. Právě TSK může zajistit, že žádný z vlastníků sítí nedostane od rozkopání chodníku další smlouvu, a to alespoň po dobu pěti let. Chodníky, které se nyní na Trojce opravují tak již prošly výměnami sítí a v dalších letech zůstanou nedotčené.“

Letos dokončené opravy chodníků v Praze 3

  • Hradecká ul. č. 8-12
  • Perunova ul. č. 1-9
  • Příběnická ul. č. 2-18
  • Přibyslavská ul. č. 2-12
  • Sabinova ul. č. 2-6
  • Soběslavská ul. č. 46-68

Nepřehlédněte

Praha 10 investuje do nápadů občanů na zlepšení veřejného prostoru • Radnice MČ Praha 10 odstartovala další ročník projektu Moje stopa. V rámci něj mohou občané přicházet s nápady na oživení veřejného prostoru, o nichž na podzim proběhne veřejné hlasování. Vítězné návrhy budou realizovány z participativního rozpočtu městské části. Náklady na každý z nich by se měly pohybovat v rozmezí 350 tisíc až dva miliony korun. Celkově je na projekt vyčleněno 5 milionů.

Jedním z již realizovaných projektů je bosonohá stezka ve veřejně přístupném vnitrobloku mezi ulicemi Na Stezce, Na Hroudě a Kubánským náměstím.

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů • Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů.

Pražský „chodník smrti“ u hlavního nádraží se dočká rozšíření • Jít pěšky z hlavního nádraží na Vinohrady už od prosince nebude hazard se životem. Místy jen 30 centimetrů široký chodník přiléhající k magistrále, kterému se začalo mezi Pražany přezdívat „chodníček smrti“, se rozšíří bez ubrání jízdních pruhů. 

K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané • Od pondělí 21. června se může široká veřejnost seznámit s chystanou proměnou Seifertovy ulice a vyjádřit se k ní. Až do konce měsíce bude otevřen informační kontejner a zároveň bude probíhat on-line anketa. Podněty a připomínky pak budou zohledněny při zpracování návrhu.

Unikátní socha nosorožce mění vzhled a poskytuje výhled do okolí • Rozsáhlý prostor bývalé Denkrovy pískovny v Praze–Lysolajích prošel celkovou proměnou. Na doposud zanedbaném území vyrostl nový veřejný sportovní areál, který má stát centrem volnočasových aktivit. Jeho patronem se stala socha pravěkého nosorožce srstnatého, který v těchto místech v dávné minulosti žil.

Socha nosorožce v Praze–Lysolajích

Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky • Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

Rekonstrukce Koněvovy ulice bude po zimní přestávce pokračovat • V pondělí 1. března bude v ulici Koněvova zahájeno pokračování 1. etapy kompletní rekonstrukce, která bude z důvodu zachování maximální možné obslužnosti území rozdělena na dvě části, a to na úsek Rokycanova – Ostromečská (1. 3. – 29. 8. 2021) a úsek Ostromečská – Černínova (30. 8. –30 . 11. 2021).

Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru • Pražské židle a stolky jsou zpět v ulicích, letos ještě ve větším počtu než předcházející tři sezony. Ikonické černé židle letos naleznete na více než 70 lokalitách. Kromě oblíbených míst jako je Malostranské náměstí, Stalin či ostrov Štvanice si nově můžete posedět, posvačit či vypít kávu na Vítězném náměstí, na Proseku či v parku Jezerka.

Posedět může zdarma každý.

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Studenti se nastěhují k seniorům. Praha 3 chce propojit lidi dvou generací • Radnice Prahy 3 přišla s nápadem, jak dát studentům šanci dostupného bydlení a seniorům odpomoci od izolace, do níž se často v pozdějším věku dostávají. Projekt dvougeneračního soužití se již osvědčil v zahraničí. Zájemci ale musí splňovat několik podmínek.

Na Žižkově můžete ochutnat okapovou vodu. Začal Landscape festival • Na čtyři desítky nejrůznějších výtvarných děl, instalací a intervencí ve veřejném prostoru od českých i zahraničních architektů a umělců láká na pražském Žižkově od 20. června osmý ročník Landscape festivalu. Jeho cílem je zpestřit během léta městské prostředí, ale také upozornit na potenciál třetí městské části a ukázat možnosti zlepšování kvality života ve městech, včetně adaptačních opatření na změnu klimatu.

Areál holešovické tržnice se promění. Praha vypíše mezinárodní soutěž • Pražští radní dnes schválili vyhlášení mezinárodní otevřené architektonicko-krajinářské soutěže na řešení veřejného prostoru v areálu Pražské tržnice.

Začala další fáze oprav Koněvovy ulice. Auta i MHD musejí objíždět • V sobotu začala další fáze rekonstrukce Koněvovy ulice. Až do 23. srpna budou dělníci pracovat v úseku Rokycanova – Ostromečská.

Nová scéna dostane novou podobu. Rekonstrukce potrvá dva roky • Národní divadlo připravuje rekonstrukci Nové scény. Exteriér památkově chráněné brutalistní budovy zůstane víceméně zachován. Výraznější modernizace se ale dočká divadelní sál.

Seifertova ulice se má proměnit. Hledají se architekti • Praha vypsala výběrové řízení na koncepční studii architektonického, krajinářského a dopravního řešení Seifertovy ulice. Vítězný tým má dodat projekt, který bude klást důraz na opatření spojená s klimatickou změnou.

Mariánské náměstí se promění v pěší zónu. Přibudou stromy i vodní prvky • Architektonické studio Xtopix zveřejnilo novou podobu Mariánského náměstí. Ta vznikla po participaci s občany, kteří vyjádřili přání, aby se náměstí stalo místem odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. Návrh myslí i na úpravu okolních ulic a náměstí Franze Kafky. Rekonstrukce by se měla začít v roce 2022.

Náměstí Jiřího z Lobkovic se promění. Praha 3 vypsala soutěž • Vedení Prahy 3 vyhlásilo soutěž na návrh revitalizace náměstí Jiřího z Lobkovic. Cílem je najít tým s nejvhodnějším přístupem k jeho obnově ve všech architektonických, krajinářských, dopravních a technických souvislostech a zároveň navrhnout takové řešení, které umožní jeho každodenní praktické užívání obyvateli ze širšího okolí.

Kampus Dejvice čeká proměna. Má se stát místem, kde lidé chtějí trávit čas • Hlavní město Praha se připojilo k „Memorandu o společném zájmu,“ které podporuje proměnu Kampusu Dejvice. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) nyní pro město zpracuje koncepční studii. Cílem studie je navrhnout takové řešení, které zlepší prostředí nejen pro studenty a zaměstnance škol v kampusu, ale i pro ostatní občany, kteří prostor využívají.

Malešickou a Českobrodskou ulici propojí nová třída • Nákladové nádraží Žižkov je jedno z pražských transformačních území, kde má v budoucnu vzniknout nová čtvrť. S budoucími obyvateli ale vzroste i nutnost posílení zdejší dopravy. Aby se předešlo přetěžování ulice Jana Želivského, vznikne tzv. „Jarovská třída“.

Vinohradské vinobraní nabídne tuzemské víno i bohatý program • Oslavy vína a burčáku na náměstí Jiřího z Poděbrad letos proběhnou 13. a 14. září. Připraven bude exkluzivní výběr z českých a moravských vinařství s poutavým doprovodným programem.