Denník N

Dva kroky navyše a potom prázdnota. Forster na MS plakala, pri takom talente však na slzy nie je dôvod

Foto – TASR/MTI
Foto – TASR/MTI

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Nič, len prázdno,“ opisovala Viktória Forster so slzami v očiach svoje pocity v prvých sekundách rozbehu na 100 metrov prekážok na atletických MS v Budapešti. „Po prvej prekážke som vedela, že je koniec. Ale chcela som ešte zabojovať, aj keď to už bolo zbytočné.“

21-ročnej atlétke nevyšli úvodné metre a za súperkami okamžite zaostávala. Výsledný čas 13,47 s je ďaleko za jej možnosťami. Len nedávno vyhrala v Číne svetovú univerziádu v národnom rekorde 12,72 s, čo by jej v utorok poľahky stačilo na semifinále.

„Netuším, čo sa tam stalo, sama tomu nerozumiem. V rozcvičke som sa cítila naozaj veľmi dobre, na štadióne bol [skúšobný] nábeh na prvé dve prekážky fakt dobrý. Neviem, nechápem to,“ hovorila.

Vylúčila, že by za chybu mohla nervozita alebo tlak z prvého svetového podujatia medzi dospelými.

Ani šéftréner Radoslav Dubovský bezprostredne po rozbehu nevedel odhadnúť, kde nastal problém. Ten neskôr definovala až trénerka Katarína Adlerová. Boli ním dva kroky navyše. Na stovke prekážok zásadný problém.

Pre atlétku to nebolo prvé sklamanie v tejto sezóne, napriek tomu bola v jej kariére prelomovou. Po 55 rokoch prekonala národný rekord na hladkej stovke, no pozoruhodné je najmä jej zlepšenie nad prekážkami. Slovenské maximum vylepšila niekoľkokrát a jeho kvalita ju už teraz radí medzi najlepšie slovenské výkony v atletickej histórii.

Hlasy z jej okolia navyše naznačujú, že ešte naplno neukázala svoj výnimočný potenciál.

Výkon medailových kvalít

Porovnávanie výkonov medzi atletickými disciplínami skrýva nástrahy, nie je však nemožné. Slúžia na to takzvané maďarské tabuľky, ktoré každému atletickému výkonu priraďujú konkrétnu bodovú hodnotu. Vďaka tomu je možné aspoň orientačne porovnať výkony Forster s najlepšími atlétkami či atlétmi v samostatnej slovenskej histórii. A pre mladú šprintérku je to povzbudivý pohľad.

Forster sa už v 21 rokoch dostala na úroveň výkonov, ktorými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

MS v atletike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie