Denník N

Ingebrigtsen opäť zlyhal a súper z Nórska odkazuje: Víťazí systém, nie genetika, nie syn, ale otec

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je najlepší na svete a zároveň nie je. Opäť. Nórsky bežecký fenomén Jakob Ingebrigtsen ani na tretí pokus nezískal v behu na 1500 metrov titul majstra sveta, keď ho v závere budapeštianskeho finále prešprintoval Brit Josh Kerr.

Práve záverečné metre akoby vystrihli z filmu, ktorý fanúšikovia atletiky dobre poznajú. Ingebrigtsen je na čele, v záverečnej zákrute sa pred neho dostáva britský dres, Nór sa v cieľovej rovinke snaží, no rýchlejšie už bežať nedokáže a končí druhý.

Presne tak ako v Budapešti prehral aj vlani v Eugene, keď ho predbehol iný Brit Jake Wightman. „Bolí to ešte viac,“ priznal Jakob. Na to, že medzi oboma šampionátmi vyhral 16 zo 17 pretekov, si dnes spomenie len málokto.

Samostatnou kapitolou finále je tretie miesto iného Nóra Narve Gilje Nordåsa, ktorý stratil na svojho krajana len tri stotiny sekundy.

Bežca trénuje Jakobov otec Gjert. Vlani sa so synom odlúčili, a tak sa začal venovať novému zverencovi. Pod vedením Jakobovho otca sa Nordås výrazne zlepšil a v stredu večer potvrdil, že patrí k najlepším na svete.

V rozhovore pre Denník N označil finálový výsledok za „definitívny dôkaz, že úspech je otázkou systému, nie genetiky,” a citoval aj slová trénera pred štartom: „Môžeš poraziť aj môjho syna.“

Paradoxom finále je to, že bežca, ktorý trénuje najviac zo všetkých, porazil chlapík, ktorý v minulosti priznal, že občas na tréningu švindľuje spôsobom, akým to robia žiaci na hodinách telesnej, ktorú neobľubujú.

Talent Josha Kerra je však nespochybniteľný, s výhrou sa síce nerátalo, zisk medaily však nie je prekvapením.

Zaprel svoju povahu

Jakob Ingebrigtsen o svojom tréningu veľa nehovorí, a tak sa konkrétne dáta či výkony verejnosť dozvie len sporadicky. Prípadne v situáciách, keď ich prezradí niekto z jeho okolia. Ako napríklad už spomínaný Narve Gilje Nordås.

V jednom z rozhovorov spomenul, že aj keď sa s Jakobom pozná, netrúfol si s ním trénovať, keďže behá mimoriadne rýchlo a týždenne absolvuje až 240 kilometrov. To je vysoká kilometráž aj na ultrabežcov, nie pre strednotratiara.

Víťaz Josh Kerr je skôr opačný prípad. Aj on, samozrejme, trénuje dlhodobo a systematicky pod dohľadom trénera, no vzťah k behu až tak neprežíva. Priznal napríklad, že ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

MS v atletike

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie