Kutnohorské pověsti, jak je (ne)znáte

Poslední prázdninovou neděli 27. srpna ožije park pod Vlašským dvorem putováním za kutnohorskými pověstmi. Městská slavnost na zakončení letních prázdnin připomene návštěvníkům příběhy více či méně známe z míst, která možná míjíme každý den.

Jaký byl příběh Roziny Ruthardové a kde se v Kutné Hoře nachází ulička po ní pojmenovaná? Žila skutečně lakotná stařena, dnes označovaná jako kamenná bába? Možná se budete na chvíli bát, určitě se pobavíte, a víc než jistě si užijete příjemné odpoledne s hrami a aktivitami, dobrým občerstvením a hudbou. Kutnohorské kulturní organizace zpracují vlastním hravým způsobem vybrané místní pověsti a zapojí je do aktivit a soutěží pro děti.

Program začíná ve 14 hodin a předpokládaný konec produkce v parku bude kolem 20:30. Představení Pohádky pana Pohádky potěší malé děti i jejich rodiče a večerní hudební program nabídne vystoupení kapel Gamba blues band a Krásné nové stroje. Obě hudební tělesa v roce 2023 slaví výročí, v případě Gamba blues band se jedná o 25 let od založení, Krásné nové stroje si připomenou 40 let svého působení na hudební scéně. Chutné občerstvení na posilněnou bude samozřejmostí, stejně tak i u dětí oblíbené malování na obličej, ale třeba také airbrush nebo tvořivé dílničky.

Martina Bucifal, vedoucí oddělení informačních center a Spolkového domu uvádí: „Zveme na stánek informačního centra, kde získáte tipy na výlety (nejen) po okolí a zároveň budete mít možnost zakoupit drobné suvenýry. Těšíme se na vás!“

Stejně jako loni budou děti za splnění úkolů hry odměněny krásnými cenami, které si budou moci vyzvednout na stánku informačního centra. Pro letošek jsme mezi ceny tematicky zařadili i volné vstupenky do Muzea kutnohorských pověstí, duchů a strašidel, které se nachází ve Vlašském dvoře a zajímavou audiovizuální formou ztvárňuje vybrané pověsti“ doplňuje Lucie Francová vedoucí oddělení školství a kultury.

A protože pověsti bývaly nejtradičněji vyprávěny a až později čteny, jako novinka přibude čtecí koutek, kde akademická malířka Jitka Jelínková a člen místního hereckého ochotnického spolku Miroslav Štrobl budou kutnohorské pověsti předčítat.

První ročník Kutnohorského PARKování v roce 2021 vznikl jako akce na podporu podnikatelů po náročném období covidových opatření, místní prodejci a poskytovatelé služeb představili své produkty a zároveň se podíleli na programu. V loňském roce město aktivně zapojilo své příspěvkové organizace a využilo tématu partnerských měst, kterých má město Kutná Hora v současné době deset. 

Další informace poskytne Lucie Francová, vedoucí oddělení školství a kultury francoval@mu_kutnahora_cz, +420 721 231 831

Kristýna Šimonová, vedoucí oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů, Město Kutná Hora,
email: simonova@mu_kutnahora_cz, tel.: +420 722 984 977

V Kutné Hoře 18. srpna 2023

Podrobný program naleznete v Kalendáři akcí →

Kutnohorske PARKovani.jpg

 

 

Home » Destinace » Cestovní ruch » Zprávy z cestovního ruchu a kultury » Kutnohorské pověsti, jak je (ne)znáte

Nahoru