tampa 8-27

Před zářijovým startem tréninkových kempů přinášíme seriál 32 týmů ve 32 dnech. Zaměřujeme se v něm na to, jak jednotlivé kluby NHL přezbrojily na draftu i volném trhu a s jakou silou i slabinami půjdou do sezony 2023-24. Pokračujeme s Tampa Bay Lightning.

Obsadili třetí příčku v Atlantické divize, bez výraznějších problémů postoupili do play off. Fanoušky znovu bavili dynamickým hokejem. Přesto lze uplynulou sezonu v podání Lightning hodnotit jako neúspěšnou.

Floridský klub si totiž v předchozích ročnících nastavil laťku pořádně vysoko. V letech 2020 a 2021 získal Stanley Cup, o rok později prošel až do finále, kde nestačil na Colorado Avalanche. Na jaře se ale konal rychlý konec, stopku vystavili hned v úvodním kole vyřazovacích bojů Toronto Maple Leafs.

V Tampě se ale přes léto nepanikařilo. Silný tým zůstal až na lehké změny pohromadě, vedení jádru mužstva kolem Stevena Stamkose, Nikity Kučerova či Victora Hedmana nadále věří. Úkol zní ale jasně: vrátit se rychle mezi naprostou elitu.

Sezona 2022-23: 46-30-6; 3. místo v Atlantické divizi; vypadli v 1. kole play off

ODCHODY

Alex Killorn: Pod křídly Lightning strávil celou svou dosavadní kariéru, v součtu 11 sezon. Killorn během tohoto období odehrál 895 zápasů, ve kterých zkompletoval 466 bodů za 198 branek a 268 asistencí, s klubem získal dvakrát Stanley Cup. Další starty už ale bude zkušený útočník sbírat jinde. Coby volný hráč se dohodl na čtyřleté spolupráci s Anaheim Ducks, která mu vynese 25 milionů dolarů.

Pierre-Edouard Bellemare: Během dvou ročníků odvedl Lightning cenné služby, především pak v rámci defenzivní činnosti. Bellemare platil za čistě obrannou zbraň, do hry vnášel střídání co střídání energii a důraz. Bodově už to logicky tak slavné nebylo, naposledy si připsal čtyři trefy a devět nahrávek. Nově je osmatřicetiletý rodák z Francie hráčem Seattle Kraken, kde podepsal na rok za 775 tisíc dolarů.

Ian Cole:Na jedinou sezonu se smrsklo angažmá zkušeného beka ve floridském celku. Cole v minulém ročníku nastoupil do 78 duelů, ve kterých zvládl tři branky a přidal 14 nahrávek. V létě se stal volným hráčem, pokračování v Tampě nebylo ve hře. Čtyřiatřicetiletý veterán se proto na rok upsal Vancouver Canucks, vydělá si dohromady tři miliony dolarů.

POSILY

Conor Sheary:Nahradit produktivitu odcházejícího Killorna, to byl jeden z hlavních úkolů pro vedení Lightning. Tenhle úkol by měl plnit Sheary, jenž se ambicióznímu celku upsal na tři roky za šest miliony dolarů. Jednatřicetiletý forvard naposledy hájil barvy Washington Capitals, v minulé sezoně zaznamenal 37 bodů za 15 branek a 22 asistencí. V kariéře se už třikrát dostal na metu 18 a více gólů.

Luke Glendening:Sázka na zkušenost. Glendening v NHL odehrál už 706 zápasů, začínal v Detroit Red Wings, poslední dvě sezony pak strávil v barvách Dallas Stars. V té poslední zaznamenal šest bodů za tři branky a tři asistence. S Lightning se dohodl na dvouleté spolupráci v celkové hodnotě 1,6 milionu dolarů. Místo by měl mít velmi pravděpodobně v defenzivní čtvrté formaci.

Josh Archibald:Zkušenosti, důraz, tvrdost. To všechno v jednom balíčku vnese do kádru Tampy útočník, jenž coby volný hráč podepsal dvouletý kontrakt v celkové hodnotě 1,6 milionu dolarů. Rodák z Reginy naposledy nastupoval za Pittsburgh Penguins, v minulé sezoně zaznamenal šest branek a šest asistencí.

Jonas Johansson: Jeho sezonním maximem v počtu odchytaných zápasů v NHL je devět z ročníku 2021-2022, to by se ale v případě švédského brankáře mohlo v nadcházejícím roce změnit. Johansson totiž podle zpráv ze zámoří přichází do pozice dvojky, ze které bude krýt záda hvězdnému Andreji Vasilevskému. Smlouvu podepsal na dva roky, ročně si vydělá 775 tisíc dolarů.

Calvin de Haan:Vyztužení defenzivních řad. Calvin de Haan platí za spolehlivého beka, v NHL má na kontě téměř šest stovek zápasů. Naposledy si za Carolina Hurricanes připsal 12 bodů za dvě trefy a 10 nahrávek. Tampě se upsal na rok za 775 tisíc dolarů.

KLÍČOVÍ HRÁČI

Nikita Kučerov: Po sezoně 2021-2022, kdy vinou zdravotních problémů absolvoval pouze 47 zápasů, se v té minulé vrátil na vrchol. Elitní forvard potvrdil, že patří mezi naprostou špičku NHL. V základní části si připsal dohromady 113 bodů za 30 branek a 83 asistencí, v bodování celé ligy na tom byli lépe pouze Connor McDavid (153) a Leon Draisaitl (128). Kučerov je hybnou silou Lightning, zdobí ho šikovnost, kombinační dovednosti i skvělé čtení hry. Prvotřídní hvězda.

Andrej Vasilevskij: Statisticky má za sebou slabší ročník. Ruský reprezentant v průměru inkasoval 2,65 branky na utkání s 91,5 procentuální úspěšností zákroků. Nadále ale patří mezi brankářskou špičku celé NHL, Lightning v něm mají jasnou a spolehlivou jedničku. Očekává se, že v 29 letech dokáže své výkony opět vystupňovat.

Victor Hedman: Nejlepší roky kariéry má podle všeho za sebou, stále je ale těžké si představit obranou linii Tampy Bay bez něj. Hedman si drží pozici jednoho z lídrů týmu, v minulé sezoně zaznamenal 49 bodů za devět tref a 40 asistencí. Ve dvaatřiceti letech si prošel desítkami těžkých bitev, jen tak ho něco nerozhází. Na jeho zkušenost, tvrdost i přehled Lightning hodlají i nadále spoléhat. A není se čemu divit.

ČEŠI V SYSTÉMU

Nick Malík:Českého reprezentanta narozeného v Raleighu si Lightning vybrali v pátém kole loňského draftu jako celkově 160. hráče v pořadí. Za oceán ale jednadvacetiletý brankář dosud nevyrazil. Ostruhy sbírá ve Finsku, kde nastupuje za celek KooKoo. V minulém ročníku tamní nejvyšší soutěže odchytal 24 zápasů, v průměru inkasoval 2,74 branky s 89,1 procentuální úspěšností zákroků. Na severu Malík stráví i nadcházející ročník.

SILNÉ STRÁNKY

Přesilové hry, to je dlouhodobě výstavní skříň Lightning. Elitní klub se podruhé za sebou umístil v této kategorii na třetí příčce celé ligy. Zatímco v ročníku 2021-2022 dosáhl na úspěšnost 24,7 procenta, naposledy ji ještě pozvedl na 25,4 procenta. Lépe na tom byli už pouze Edmonton Oilers (32,4) a Toronto Maple Leafs (26,0). Tampa má ostatně do početních výhod velmi vhodné typy. Kučerov v minulé sezoně zaznamenal v přesilovkách dohromady 50 bodů, Steven Stamkos 35, Brayden Point 30.

SLABINY

Střelecký vklad útočníků, to v případě Lightning nebyl v minulé sezoně žádný problém. Hned čtyři hráči se totiž dostali na metu 30 a více branek. Otazníky ale visí nad příspěvkem, jaký v tomto ohledu přidají obránci. Michail Sergačov nasázel 10 gólů, Hedman jich přidal devět. Následuje ale velká propast. Alespoň na pět zářezů už se pak dostal pouze Nick Perbix. Absence větší podpory z obranné linie by se mohla ukázat jako faktor, který klubu návrat mezi úplnou špičku zkomplikuje.

MOŽNÁ SESTAVA

Andrej Vasilevskij (Jonas Johansson) - Erik Černák, Victor Hedman, Nick Perbix, Michail Sergačjov, Zach Bogosian, Haydn Fleury - Nikita Kučerov, Brayden Point, Steven Stamkos - Tanner Jeannot, Anthony Cirelli, Brandon Hagel - Michael Eyssimont, Nicholas Paul, Conor Sheary - Josh Archibald, Luke Glendening, Logan Brown.