vancouver-082923

Pred septembrovým štartom tréningových kempov prinášame seriál 32 tímov za 32 dní. Zameriavame sa v ňom na to, ako jednotlivé kluby prezbrojili na drafte aj na voľnom trhu a s akou silou či slabinami pôjdu do sezóny 2023-24. Pokračujeme s Vancouver Canucks.

Trikrát za sebou chýbali v bojoch o Stanley Cup. A v budúcej sezóne chcú tento nelichotivý trend ukončiť. Vancouver Canucks sa preto počas leta poriadne otáčali. Ešte v priebehu minulého ročníka získali pomocou trejdu z Detroit Red Wings obrancu Filipa Hroneka a veľmi aktívni boli aj na burze voľných hráčov.

Modrý dres Canucks si budú po novom obliekať aj útočník Pius Suter či skúsení obrancovia Ian Cole a Carson Soucy. Ak pripočítame ofenzívne hviezdy Eliasa Petterssona i Andreja Kuzmenka či špičkového beka Quinna Hughesa, tak máme minimálne na papieri okamžite konkurencieschopný tím.

Na hlavnom trénerovi Rickovi Tocchetovi teraz bude, aby z tohto súboru počas tréningového kempu vytvoril vyladený orchester. Návrat do play off prvýkrát od ročníka 2019-2020 pre Vancouver nemusí byť len základná méta. Toto mužstvo môže mať aj na viac.

"Mám veľmi dobrý pocit z toho, ako sa nám podarilo doplniť a oživiť káder. Ak do toho všetci dáme maximum a budeme tvrdo pracovať, tak nás čaká naozaj dobrá sezóna," odkázal fanúšikom Tocchet.

Sezóna 2022-23: 38-37-7; 6. miesto v Pacifickej divízii, nepostúpili do play off

ODCHODY

Oliver-Ekman Larsson: Časy, keď pravidelne zbieral viac ako 40 bodov na zápas, sú zrejme nenávratne preč. Skúsený bek v minulej sezóne za Canucks odohral 54 duelov, v ktorých zvládol 22 bodov za dva góly a 20 asistencií. V lete sa ich cesty rozišli. Ekman-Larsson sa následne dohodol na ročnej spolupráci s Florida Panthers a zarobí 2,25 milióna dolárov.

Ethan Bear: Smoliar posledných mesiacov. Bear utrpel na jarných majstrovstvách sveta zranenie, kvôli ktorému takmer určite vynechá štart sezóny. V lete sa navyše stal neobmedzeným voľným hráčom a Canucks mu nový kontrakt neponúkli. Dôrazný bek v uplynulom ročníku odohral za kanadský tím 61 duelov s bilanciou tri góly a 13 prihrávok. Jeho ďalšia budúcnosť je však neistá.

Bear dal rozhodujúci gól proti Avalanche

Travis Dermott: Minulú sezónu mu pokazil otras mozgu, kvôli ktorému vynechal veľkú časť jesene. Nakoniec dvadsaťšesťročný bek, ktorý si v minulosti obliekal aj farby Toronto Maple Leafs, odohral len 11 zápasov, v ktorých strelil jeden gól. Po novom je členom Arizona Coyotes a ročná zmluva mu vynesie 800-tisíc dolárov.

POSILY

Pius Suter: Canucks v minulej sezóne vykazovali nadpriemernú ofenzívu, ale tej nikdy nie je dosť. Aj preto do Britskej Kolumbie prichádza Suter, ktorý podpisom potvrdil dvojročný kontrakt v celkovej hodnote 3,6 milióna dolárov. Šikovný forvard počas troch sezón v NHL nastrieľal 43 gólov a palebná sila Vancouveru by sa s ním v zostave mala ešte zvýšiť. Počíta sa s ním na centra tretej formácie.

Suter strelou zápästím vyrovnal skóre

Ian Cole: Hokejový svetobežník. Canucks budú už ôsmym klubom, za ktorý veterán v NHL nastúpi. Skúsený bek naposledy hájil farby Tampa Bay Lightning, za ktorých odohral 78 zápasov a pripísal si 17 bodov (3+14). Cole uzavrel ročný kontrakt na tri milióny dolárov a mal by mať miesto v tretej obrannej dvojici.

Carson Soucy: Príchodom Colea sa investícia do vylepšenia defenzívy v prípade kanadského tímu neskončila. Ďalšou posilou sa stal dvadsaťdeväťročný Soucy, ktorý sa s Canucks dohodol na spolupráci v celkovej hodnote 9,75 milióna dolárov. Rodák z Vikingu začínal v NHL vo farbách Minnesota Wild, ale posledné dve sezóny odohral za Seattle Kraken. V tej minulej pridal k trom gólom aj 13 prihrávok.

Teddy Blueger: Minulú sezónu začal ako hráč Pittsburgh Penguins a ukončil ju ako majiteľ Stanley Cupu. Na ďalšej spolupráci sa však s Vegas Golden Knights nedohodol, takže ako voľný hráč prijal ponuku ročnej zmluvy v hodnote 1,9 milióna od Vancouveru. Novému klubu by mal dodať predovšetkým dôraz a tvrdosť.

KĽÚČOVÍ HRÁČI

Elias Pettersson: Vo svojej piatej sezóne v NHL konečne prerazil a zaradil sa medzi najväčšie ofenzívne hviezdy ligy. Pettersson pokoril magickú stovku a spolu si pripísal 102 bodov za 39 gólov a 63 asistencií. V rebríčku produktivity celej NHL obsadil veľmi nelichotivú 10. Priečku. Švédsky reprezentant navyše skompletizoval 16 plusových bodov v hodnotení účasti na ľade, najviac z celého tímu. Canucks v ňom majú jasného ofenzívneho lídra.

Quinn Hughes: Ešte stále má len dvadsaťtri rokov, ale napriek tomu je už komplexný obranca bez výraznejších nedostatkov. Navyše s obrovským ofenzívnym presahom. Hughes v minulej sezóne vyletel na cifru 76 bodov, k siedmim gólom si pripísal 69 asistencií. Produktívnejší boli z bekov len Erik Karlsson (101). Talentovaný obranca Canucks vyniká pohybom a skvelým čítaním hry. S pribúdajúcim vekom (a skúsenosťami) sa jeho výkonnosť bude zlepšovať.

J. T. Miller: Zreje ako víno. S úderom tridsiatky Miller predvádza svoj najlepší hokej v kariére. V ročníku 2021-2022 zažiaril 99 bodmi, v minulej sezóne ich zaznamenal 82 za 32 gólov a 50 prihrávok. Canucks v ňom majú špičkového lídra druhej formácie a hráča, na ktorého sa môžu spoľahnúť vo všetkých herných situáciách. Naposledy nastrieľal 11 presilovkových gólov.

SLOVÁCI V SYSTÉME

nikto

SILNÉ STRÁNKY

Do NHL prišiel ako nedraftovaný dvadsaťšesťročný hráč. A hneď v prvej sezóne pôsobil ako zjavenie. Kuzemnko totiž vystrelil priamo do oblakov, keď si pripísal 74 bodov za 39 gólov a 35 asistencií. Ruský reprezentant vtedy nepotreboval prakticky žiadny čas na to, aby sa v najlepšej lige na svete oťukal. Rodák z Jakutska obsadil štvrtú priečku v bodovaní klubu a Canucks v ňom majú poklad, ktorý ich môže postrčiť k vysnívanému návratu do play off.

SLABINY

Je to už taký evergreen. Hra v oslabení a Canucks, to v poslednom čase vôbec nejde dokopy. Kanadský tím bol v predchádzajúcich dvoch ročníkoch v tejto kategórii najhorší zo všetkých. V sezóne 2021-2022 dosiahol úspešnosť len 73,2 percenta a naposledy to bolo len 71,6 percenta. To je problém. Aspoň čiastočné zlepšenie by mal zaistiť príchod veterána Colea a ďalšieho dôrazného obrancu Saucyho.

MOŽNÁ ZOSTAVA

Thatcher Demko (Arturs Šilovs) - Filip Hronek, Quinn Hughes, Tyler Myers, Carson Soucy, Ian Cole, Christian Wolanin - Brock Boeser, Elias Pettersson, Andrej Kuzmenko - Ilya Mikheyev, J. T. Miller, Anthony Beauvillier - Conor Garland, Pius Suter, Dakota Joshua - Vasilij Podkolzin, Nils Aman, Teddy Blueger