Plat poslance plus 1,6 milionu. Tak čerpá náhrady rekordman

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
17. 3. 2015 16:40
Každá ze sněmovních stran má svého rekordmana - poslance, který čerpá náhrady na cesty, kancelář či ubytování v maximální výši.
V čerpání náhrad se rychle zorientovali i poslanečtí nováčci.
V čerpání náhrad se rychle zorientovali i poslanečtí nováčci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Pavel Šrámek, Jiří Zemánek, Simeon Karamazov nebo Josef Uhlík. Mezi nejefektivnější "čerpače“ poslaneckých náhrad patří nenápadní zákonodárci, jejichž jméno by si dost možná obtížně vybavovali i voliči jejich vlastní strany.

Náhrady za cestovné, administrativu, poslaneckou kancelář, ubytování, asistenty i reprezentaci vyčerpal téměř do poslední koruny například komunista Stanislav Grospič.

Maxima nedosáhl jen na účtech za telefon a internet, i tady však předčil značnou část poslaneckých kolegů – zatímco někteří zvládli pořídit volání za deset či dvacet tisíc korun, Grospič si naúčtoval 62 tisíc.

Maximální výše náhrad poslance za rok

  • Reprezentace - 99 600 Kč
  • Cestovní náhrady - 248 400 - 373 200 Kč podle kraje, kde má poslanec trvalé bydliště
  • Administrativní a odborné práce - takzvané expertné - 155 184 Kč
  • Pronájem a vybavení kanceláře v regionu - 170 400 - 386 400 podle velikosti města
  • Asistenti - 430 500 Kč
  • Telefony a internet - 84 000 Kč
Zdroj: Domácí

"Odpovídá to tabulkám. A telefony jsem ani nedočerpal,“ zní stručný Grospičův komentář. Podobně je na tom i jeho stranický kolega Karel Šidlo.

Poslanecké útraty deník Aktuálně.cz zjistil z přehledu za loňský rok, který má k dispozici. Vyplývá z něj, že každá ze sněmovních stran má vlastního rekordmana, který vyčerpal maximum toho, na co měl nárok.

A také to, že svědomité čerpání náhrad není jen doménou zavedených stran. Do veřejných peněz se s chutí pustili i nováčci. Například poslanec ANO Pavel Šrámek si vše kromě telefonů naúčtoval do poslední koruny. Celkem loni na náhradách čerpal 1,6 milionu korun.

"Využil jsem, co mi dali, nijak zvlášť jsem to neřešil. Třeba kancelář jsem vzal v té cenové relaci, na kterou máme nárok. Je relativně velká, se zasedací místností. A v centru Plzně jsou nájmy drahé," komentoval to poprvé zvolený poslanec Šrámek. Někteří jeho kolegové z hnutí přitom dokázali státu ušetřit statisíce.

Kolem milionu a půl kvůli téměř maximálnímu čerpání náhrad Sněmovně naúčtoval také Rom Kostřica z TOP 09, lidovec Josef Uhlík nebo Karel Pražák z Úsvitu. Nešetřil ani občanský demokrat Simeon Karamazov. Ten kromě účtu za telefon ve výši 61 tisíc (z 84 možných), ušetřil už jen na platech asistentů – a to celých dvanáct korun.

Straně či známým

Poslanci se většinou hájí tím, že například výdaje na kancelář, administrativu či asistenty nechodí na jejich účty, a nikdo je tak nemůže podezírat, že by si chtěli přilepšit. "Peníze za ubytování vůbec nejdou přese mne, Sněmovna je rovnou posílá třetí osobě,“ vysvětluje Grospič.

Jenže právě v jeho případě jde maximální možná částka za ubytování komunistické straně – Grospič totiž bydlí v její ubytovně. Jiní poslanci si zase za maximální částky pronajímají u stranických kolegů či známých. Jako například rekordman sociální demokracie Jiří Zemánek.

Ten kromě jiných náhrad vyčerpal maximum také na provoz olomoucké kanceláře, kterou si pronajímá od rodičů svého sněmovního asistenta. Pronájem a vybavení Sněmovnu stálo přes 326 tisíc korun.

"Když jsme to místo hledali, moc jiných volných prostor nebylo. Prostě jsem využil této nabídky a nevidím na tom nic špatného,“ vysvětloval už loni Zemánek, proč si nejdražší možnou kancelář u známých pronajal. A na stejné adrese sídlí dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy