Bruce Cassidy'

Pred septembrovým štartom tréningových kempov prinášame seriál 32 tímov za 32 dní. Zameriavame sa v ňom na to, ako jednotlivé kluby prezbrojili na drafte aj na voľnom trhu a s akou silou či slabinami pôjdu do sezóny 2023-24. Na rade sú Vegas Golden Knights.

V ére platových stropov sa stáva pravidlom, že tím, ktorý vybojuje titul, opustí niektorá opora. Z tohto pohľadu je Vegas v luxusnom postavení. S výnimkou Reillyho Smitha z kádra neodchádza žiadny hráč, ktorý by mal dôležitú úlohu na ceste tímu z Nevady za prvým Stanley Cupom v histórii.

Na druhej strane do klubu neprichádza ani žiadna posila. Ak však máte súpisku takmer rovnakú, ako bola tá víťazná z tohtoročnej jari, tak posilňovať ani netreba.

"Nesnažili sme sa hľadať nikoho mimo nášho klubu. Všetky rozhodnutia, ktoré sme urobili, sa týkali chlapcov, s ktorými sme vyhrali Stanley Cup. Nebolo to jednoduché, ale cítime, že sme to dokázali a sme nadšení, že sa nám podarilo vyladiť súpisku práve týmto spôsobom," uviedol generálny manažér Kelly McCrimmon.

Sezóna 2022-23: 51-22-9; prví v Pacifickej divízii, víťazi Stanley Cupu

ODCHODY

Reilly Smith: Skúsený útočník patril k 'Original Misfits', ktorí boli v kádri Vegas od ich vstupu do NHL v roku 2017. V histórii klubu je druhý najlepší strelec (124 gólov) a tretí najproduktívnejší hráč (286 bodov). V poslednej sezóne bol v 26 gólmi z Golden Knights tretí a s 56 bodmi štvrtý, ale vo veku 32 rokov mu ostávali ešte dve sezóny zo zmluvy. Vedenie ho 28. júna vymenilo do Pittsburgh Penguins, aby vtesnalo pod platový strop novú zmluvu o päť rokov mladšieho Ivana Barbaševa, ktorý sa po februárovom príchode zo St. Louis stal dôležitou oporou ofenzívy.

Laurent Brossoit: Brankár, ktorý išiel do play off ako jednotka a previedol tím cez Winnipeg Jets v 1. kole, podpísal ročný kontrakt práve s týmto kanadským klubom. Brossoit nedochytal play off práve kvôli zraneniu z 2. kola, keď musel prenechať miesto Adinovi Hillovi. V základnej časti mal v 35 dueloch bilanciu 17-9-6, priemer 2,66 a úspešnosť 90,6 percenta.

Brossoit nedovolil Stars rozhodnúť v predĺžení

Jonathan Quick: Skúsený brankár bol po zranení Brossoita v play off dvojkou za Hillom. 1. júla sa stal voľným hráčom a podpísal ročnú zmluvu s New York Rangers. Za Golden Knights stihol po príchode z Los Angeles Kings cez Columbus Blue Jackets 10 zápasov s bilanciou 5-2-2, priemerom 3,13 a úspešností 90,1 percenta.

Teddy Blueger:1. marca prišiel posilniť útok z Pittsburgh Penguins a v 18 zápasoch základnej časti za Vegas nazbieral šesť bodov (2+4). V šiestich dueloch play off potom pridal dva body. 1. júla ako voľný hráč podpísal zmluvu s Vancouver Canucks.

Phil Kessel: Ostrieľaný veterán síce v posledných 18 zápasoch play off nezmestil do zostavy, ale aj tak má tretí prsteň za výhru Stanley Cupu. V základnej časti Kessel odohral 82 zápasov s 36 bodmi (14+22) a stal sa novým železným mužom NHL (celkovo má 1064 duelov bez prestávky). 1. júla sa stal nechráneným voľným hráčom a zatiaľ je bez angažmánu.

KĽÚČOVÍ HRÁČI

Jack Eichel:Druhý hráč draftu 2015 sa stal víťazom po tom, ako opustil Buffalo Sabres a usídlil sa v Nevade. Americký útočník bol so 66 bodmi (27+39) v 67 dueloch najproduktívnejším hráčom Vegas s číslom +26 v hodnotení plus/mínus bol najlepším útočníkom celého tímu. Aj v play off bol lídrom s 26 bodmi (6+20) zo štartov. Dynamický center v sebe spája rýchlosť i techniku a je najväčším ťahúňom vyrovnaného tímu.

Mark Stone: V mužstve, ktoré stavia na vyváženom kádri, je ťažké vybrať tých, ktorí vyčnievajú, ale Stone medzi nich nepochybne patrí. Ako správny kapitán je príkladom poctivým prístupom a defenzívnou prácou, okrem toho je nebezpečný aj vpredu. Podstatnú časť sezóny vynechal kvôli zraneniu, ktorého ho pripravilo o 39 zápasov (v 43 štartoch zvládol aj tak 38 bodov), ale aj keď potom naskočil rovno do play off, patril v ňom medzi najlepších. Kanadský krídelník dal 11 gólov a nazbieral 24 bodov napriek tomu, že jeho útok bol nasadzovaný proti najlepším hráčom súperov.

Alex Pietrangelo: Pilier obrany, ktorý patrí medzi najlepších v lige. Vo veku 33 rokov dodával tímu skúsenosti šampióna so St. Louis Blues 2019 a ťahúňom bol aj tento rok. Pietrangelo je komplexný bek, ktorý exceluje vo všetkých situáciách, dokáže riadiť hru a prispievať aj ofenzíve. V 73 zápasoch poslednej základnej časti si pripísal 54 bodov (11+43), v 21 dueloch play off ich mal 10 (1+9).

SLOVÁCI V SYSTÉME

Jakub Demek:V roku 2021 sa stal jediným draftovaným Slovákom, keď si ho Golden Knights vybrali ako celkovo 128. v poradí. Dvadsaťročný odchovanec košického hokeja strávil posledné dve sezóny v zámorskej juniorke. Pred dvomi rokmi s Edmonton Oil Kings ovládol WHL. V poslednej sezóne stihol kvôli operácii ramena len 15 duelov základnej časti za Kamloops Blazers s 11 bodmi (4+7). Rovnaký bodový zápis mal aj v 14 dueloch play off WHL.

SILNÉ STRÁNKY

Nabitý káder je vyvážený na všetkých postoch a tento rok získal skúsenosti z ťaženia za titulom aj sebavedomie šampiónov. Vedeniu klubu sa podarilo udržať si majstrovský káder vrátane hrdinu play off Hilla. Pred ním bude hrať parádny mix veteránov (Pietrangelo, Alec Martinez, Brayden McNabb, Stone) a hráčov strednej generácie (Shea Theodore, Barbašev, Eichel, Jonathan Marchessault). V tíme sú strelci, tvorcovia hry aj kvalitní drviči a obranári ako William Carrier či Nicolas Roy, ale aj silná obrana plná statných a dobre korčuľujúcich chlapov.

Martinez trafil do horného rohu

SLABINY

Na prvý pohľad Vegas žiadnu slabinu nemá, ale letné odchody niekoľkých mien káder zúžili tak, že by v prípade zdravotných absencií mohol nastať problém. Aktuálnych hokejistov na súpiske sa už nedá zodpovedajúcim spôsobom nahradiť z rezerv ako naposledy, keď v nich bol Blueger či Kessel. Útok navyše predsa len trochu oslabil Smithovým odchodom. Priestor pod stropom je aj veľmi tesný, takže manažérovi McCrimmonovi neponúka veľkú flexibilitu.

MOŽNÁ ZOSTAVA

Adin Hill (Logan Thompson) - Alec Martinez, Alex Pietrangelo, Brayden McNabb, Shea Theodore, Nicolas Hague, Zach Whitecloud - Ivan Barbashev, Jack Eichel, Jonathan Marchessault - Brett Howden, Chandler Stephenson, Mark Stone - Paul Cotter, William Karlsson, Michael Amadio - William Carrier, Nicolas Roy, Keegan Kolesar