Denník N

Riskovala kariéru, aby ženy zarobili toľko čo muži. Billie Jean Kingová už pred 50 rokmi vedela, že tenistky budú milionárky

Billie Jean Kingová. Foto - TASR/AP
Billie Jean Kingová. Foto – TASR/AP

Pred päťdesiatimi rokmi dostali ženy na US Open prvýkrát v histórii rovnaké odmeny ako muži.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď sa hovorí o najlepšom športovcovi v nejakom športe, často sa to posudzuje nielen na základe čísel, ale aj podľa toho, koľko toho daný človek pre svoj šport urobil. Práve to je pre mnohých argument, prečo považujú Rogera Federera či Rafaela Nadala za lepšieho ako Novak Djoković. Pre popularitu tenisu spravili prví dvaja menovaní viac. Posudzovať, ktorý prístup je správny, teraz nechceme.

Pri ženách však vyčnieva jedna hráčka, ktorá spravila pre ženský tenis a celkovo šport žien viac ako ktokoľvek iný. Bez ohľadu na to, že iné tenistky napokon dosiahli športovo viac ako ona. Ak sa niekto spýta, prečo spomedzi ženských športov v zárobkoch vyčnievajú práve tenistky, ako odpoveď slúži životný príbeh Billie Jean Kingovej.

Tento rok sa na väčších kurtoch na US Open objavil na boku nápis – 50 years equal pay (50 rokov rovnakých platov). Práve na US Open 1973 sa s veľkou zásluhou Kingovej podarilo prvýkrát v histórii niečo, čo je dnes už samozrejmosťou na grandslamových turnajoch – ženy a muži dostali rovnaké odmeny.

Dnes už vieme, že tenistky vtedy svoj súboj vyhrali. Ale ak by sme sa pozreli o päťdesiat rokov naspäť, tak by sme videli, že riskovali veľa. Mohli dostať pokutu či zákaz činnosti. Dnes už je téma niekde inde; hráčky sa pýtajú, kedy sa podarí dosiahnuť platovú rovnosť aj na menších WTA turnajoch.

Ešte pred niekoľkými rokmi by to však bolo ťažko predstaviteľné. Ostatné grandslamové turnaje sa totiž pridali k rovnosti až na začiatku 21. storočia. Od roku 2001 ich má Australian Open (mali ich aj medzi rokmi 1984 a 1995, organizátori to však zrušili, lebo tvrdili, že ženy si zápasmi nedokážu zarobiť toľko čo muži) a od 2006 sa pridali na Roland Garros a od 2007 aj na Wimbledon.

Billie Jean Kingová. Foto – TASR/AP

Muži bojkotovali Wimbledon, zarobili viac ako ženy

Všetko sa to začalo na US Open 1972. Ona ako víťazka dostala šek na 10-tisíc dolárov, mužský víťaz Ilie Năstase dostal 25-tisíc. Kingová vtedy prišla za vedením turnaja a oznámila, že ak ženy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Ženy v športe

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie