Hlavní obsah

Další mobilizace v Rusku? Totální nesmysl, rozohnil se vlivný ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za falešný označil šéf ruského branně-bezpečnostního výboru příkaz ministerstva obrany, podle nějž má 11. září v Rusku začít další „částečná“ mobilizace a jenž se v těchto dnech šíří na sociálních sítích. Podle ruské státní agentury TASS poslanec Andrej Kartapolov prohlásil informace z dokumentu za „totální nesmysl“.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Nastoupení ruští vojáci během oslav Dne vítězství v Moskvě

Článek

Z dokumentu, který se v posledních dnech intenzivně šíří na sociálních sítích, podle agentury TASS vyplývá, že ministerstvo obrany v čele se Sergejem Šojguem má v úmyslu „mobilizovat 200 tisíc občanů Ruské federace“.

„To je totální nesmysl, falešný dokument, který vyrobili naši nepřátelé a schválně rozšířili po sociálních sítích,“ rozčílil se Kartapolov. „Není potřeba na něj nijak reagovat a není třeba tomu věnovat pozornost,“ řekl.

Dodal, že Rusko další mobilizaci nepotřebuje. „V současné době nic takového nepotřebujeme, dnes probíhá aktivní nábor na zakázku. A všechny úkoly se plní v rámci tohoto náboru,“ prohlásil vlivný poslanec. Navíc podle něj zůstává v platnosti původní dekret prezidenta Vladimira Putina o mobilizaci z 21. září 2022, takže nový „rozhodně není potřeba“.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Kartapolov, šéf branně-bezpečnostního výboru ruského parlamentu

Na pomoc Kartapolovovi přispěchal také exprezident Dmitrij Medvěděv, který je nyní místopředsedou Bezpečnostní rady Ruské federace. Podle agentury citoval údaje z ministerstva obrany, podle nichž bylo od 1. ledna na základě smlouvy přijato k vojenské službě celkem více než 231 tisíc lidí. „Část z nich byla v záloze, část jsou dobrovolníci,“ řekl Medvěděv.

Do konce roku 420 tisíc vojáků na základě smlouvy

Také podle Andreje Guruljova, člena branně-bezpečnostního výboru ruského parlamentu, „neexistují žádné důvody pro novou vlnu mobilizace“, uvedl server jasia.ru.

„Máme plán přijmout do konce roku k vojenské službě 420 tisíc lidí na základě smlouvy. Tento proces běží. Dnes jsou (v armádě) platy a sociální jistoty docela zajímavé. A lidé se hlásí. O jaké mobilizaci je tedy řeč?“ dotázal se generál v záloze.

Zářijová mobilizace 2022

Prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci v Rusku 21. září 2022. Zdůvodnil ji „ochranou suverenity a územní celistvosti Ruska“.

Rozhodl se pro ni krátce po úspěšné ukrajinské protiofenzívě v Charkovské oblasti.

Putin opakovaně zdůrazňoval, že jde o mobilizaci „částečnou“. Podle ministra obrany Sergeje Šojgua se měla týkat 300 tisíc lidí a odvedeni měli být ruští občané v záloze a s vojenskou zkušeností.

Vyhlášení mobilizace vyvolalo na mnoha místech v Rusku protesty, statisíce lidí zemi urychleně opustily.

Dne 13. října, tři týdny po vyhlášení mobilizace, Rusko potvrdilo úmrtí prvních mobilizovaných mužů na frontě.

Putin se přitom v televizním projevu u příležitosti Mezinárodního dne žen 8. března 2022 veřejně zavázal, že do bojů na Ukrajině nebudou nasazeni odvedenci.

Rusko ve velkém mobilizuje vězně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám