Denník N

Od pätnástich sa len pomaly posúvala ďalej. Gauffová pochopila, čo na to treba, a vyhrala US Open

Coco Gauffová. Foto - TASR/AP
Coco Gauffová. Foto – TASR/AP

Americká tenistka Coco Gauffová vyhrala US Open 2023, vo finále zdolala Arynu Sabalenkovú 2:6, 6:3, 6:2.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď Coco Gauffová v pätnástich rokoch vo svojom prvom grandslamovom zápase v kariére zdolala na Wimbledone 2019 o 24 rokov staršiu krajanku Venus Williamsovú, všetkým bolo jasné, že môže byť pokojne najlepšou hráčkou svojej generácie. Na turnaji to vtedy dotiahla do osemfinále.

V tom istom roku vyhrala v Linzi menší WTA turnaj, dostala sa do top 100 v rebríčku WTA. Na to, že mala iba pätnásť rokov, sa to zdalo ako skoro neuveriteľné úspechy.

Na svoj vek bola fyzicky – ale ako často ukazovala svojím vyjadrovaním – aj mentálne veľmi vyspelá. Keď som sa pred viac ako rokom rozprávala s trénerom vtedy pätnásťročnej talentovanej slovenskej tenistky Renáty Jamrichovej Jánom Matúšom, padla zmienka aj o Gauffovej.

Okamžite zdôraznil, že Američanka je fyzicky veľmi vyspelá a že je ťažké s ňou porovnávať väčšinu pätnásťročných hráčok. Taký nástup medzi ženy ako u nej skrátka môžeme čakať iba u málokoho.

Otázka neznela, či Coco Gauffová bude grandslamovou víťazkou, ale kedy sa to stane. Ibaže jej kariéra sa v ďalších rokoch nevyvíjala až tak rýchlo.

Nebude len ďalším večným talentom? Nemohlo jej viac uškodiť, že sa o nej začalo hovoriť už v pätnástich? Keď o dva roky neskôr v Parme vyhrala ďalší menší WTA turnaj, mohlo sa zdať, že je to už rokmi skúsená hráčka. V skutočnosti mala stále iba sedemnásť rokov.

V rebríčku WTA sa hýbala stále nanajvýš okolo 20. miesta. Nebolo to síce zlé, ale dva roky predtým by jej asi mnohí experti na tento vek už možno aj tipovali grandslamový titul.

Trvalo to napokon ešte ďalšie dva roky. V devätnástich sa dočkala. Coco Gauffová vyhrala US Open 2023. Vo finále zdolala Arynu Sabalenkovú 2:6, 6:3, 6:2.

Pomohol jej nový prístup

Gauffová prestavala svoj tím. Začiatkom augusta tohto roka sa do jej tímu pridal skúsený tréner Brad Gilbert. Jej ďalším trénerom sa stal aj bývalý tenista Pere Riba.

Najväčšie zásluhy sa pripisujú práve skúsenému Gilbertovi. Spolupracoval aj s Andrem Agassim či Andym Roddickom. Obaja vyhrali US Open hneď v roku, keď sa k nim pridal. Teraz sa to podarilo aj Gauffovej.

Po jeho nástupe vyhrala najprv turnaj kategórie WTA 500 vo Washingtone a potom WTA 1000 v Cincinnati. Až do triumfu na US Open to boli jej najväčšie tituly v kariére.

Akoby z nej nový tréner dokázal dostať niečo navyše, čo jej chýbalo k tomu, aby sa z talentovanej a dobrej hráčky stala šampiónka.

Často dostáva kritiku za svoj forhend. Vraj je to jej veľká slabina. „Myslím si, že musí hrať ešte lepšie, aby vyhrala ďalšie grandslamy, jej forhend bol na začiatku zápasu hrozný,“ hovoril po finále US Open pre televíznu stanicu Eurosport bývalý tenista Mats Wilander.

Úspech sa však nedostavil pre cibrenie forhendu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie