Denník N

Tenistka Halepová tvrdí, že dopovala omylom. Vysvetľujeme, v čom nesedia jej argumenty proti 4-ročnému dištancu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Také množstvo látky nemohla získať len spôsobom, o ktorom hovorí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tenis sa vo všeobecnosti považuje za jeden z dopingom menej zasiahnutých športov. Nikdy nečelil veľkým kauzám ako atletika či cyklistika. Prípady dopingu medzi úplnou tenisovou špičkou, ako sú grandslamoví víťazi či svetové jednotky, sú skôr raritou.

Tie najznámejšie dokážeme zhrnúť v jednom odseku.

Maria Šarapovová dostala dvojročný zákaz činnosti za zakázanú látku meldonium v roku 2016. Dostala dvojročný trest, ktorý jej napokon zredukovali na 15 mesiacov. Martina Hingisová dostala za kokaín dvojročný dištanc v roku 2007. Andre Agassi sa zas vo svojej autobiografii priznal, že počas ťažkého obdobia v súkromí bral zakázaný metamfetamín, a keď neprešiel dopingovou kontrolou, klamal komisii, ktorá prípad riešila. Potrestaný nikdy nebol.

Tam by sme ešte donedávna mohli zoznam najväčších dopingových káuz v tenise uzavrieť. Teraz sa však do zoznamu pridala víťazka dvoch grandslamových titulov (Roland Garros 2018 a Wimbledon 2019) a bývalá svetová jednotka Simona Halepová.

Za zakázanú látku roxadustat dostala štvorročný zákaz činnosti. S ohľadom na výšku trestu a na to, aká úspešná tenistka ho dostala, ide o jednu z najväčších dopingových káuz v histórii tohto športu.

Halepová sa bráni a tvrdí, že nikdy vedome nedopovala. „Verím v čistý šport, za takmer dve desaťročia, čo som profesionálnou hráčkou, počas stoviek turnajov a dvoch grandslamových turnajov, ktoré som vyhrala, som absolvovala 200 krvných a močových testov na zakázané látky a všetky boli negatívne. Až do 29. augusta 2022,“ píše vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach.

Prinášame päť základných faktov, ktoré vysvetľujú celú situáciu – čím sa Rumunka bráni, prečo dostala taký vysoký trest a ako jej mohla zakázaná látka pomôcť v športovom výkone.

1. Liek na choré obličky

Látka roxadustat sa využíva u pacientov, ktorí majú problémy s obličkami a navštevujú dialýzu (čistenie krvi) alebo trpia anémiou (nedostatok hemoglobínu a železa v krvi). Hoci nejde o typický doping pre tenistov, látka môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie