Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Ukrajinské obilí už Bruselu nevadí, ale Maďarsku, Polsku a Slovensku pořád ano

Kombajn sklízí pšenici na poli poblíž vesnice Kivshovata poblíž Kyjeva. (18. července 2023) foto: Profimedia.cz

Evropská komise neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do unijních zemí sousedících s Ukrajinou. Komise v pátek uvedla, že díky práci příslušné koordinační platformy a dočasným opatřením zavedeným v květnu zmizela narušení trhu v pěti členských státech EU, které zákaz uplatňují. Embargo vyprší o půlnoci. Maďarsko, Polsko a Slovensko již daly najevo odhodlání jednostranně v omezení dovozu pokračovat.
  19:45aktualizováno  21:17

Aktivní kroky k bojkotování ukrajinského obilí už zavádí Slovensko, to do konce roku jednostranně prodloužilo zákaz dovozu obilí a dalších tří zemědělských produktů z Ukrajiny, uvedl premiér Ódor. Podle Ódora v této záležitosti Slovensko postupuje stejně jako Polsko a Maďarsko.

Český ministr zemědělství Marek Výborný na platformě X (dříve Twitter) uvítal, že Evropská komise se přiklonila k jednotnému postupu, který navrhovala i Česká republika. „Naším společným cílem totiž musí být efektivní fungování koridorů solidarity. Jedině tak pomůžeme dostat obilí do třetích zemí v Africe či Asii,“ napsal Výborný.

Zákaz dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů pod záštitou Evropské komise na jaře zavedly Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko. Sofie ve čtvrtek uvedla, že zákaz zruší a Rumunsko se chce řídit rozhodnutím unijní exekutivy. Naopak Varšava, Budapešť i Bratislava předem naznačily, že embargo prodlouží bez ohledu na rozhodnutí Evropské komise.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí Evropské komise uvítal a označil ho za příklad skutečné jednoty a důvěry. Zelenskyj na konto zemí jež hodlají obilí nadále blokovat prohlásil, že pokud sousední země poruší právo EU, „Ukrajina bude reagovat civilizovaným způsobem“.

„Nyní je důležité, aby evropská jednota fungovala i na bilaterální úrovni. Aby sousedé podpořili Ukrajinu během války,“ uvedl na síti Telegram po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Konstruktivní přístup všech účastníků platformy pomohl vyřešit konkrétní problémy a zajistil, že exporty do třetích zemí mimo EU proudí a dokonce se zvyšují,“ uvedla v pátek komise v oznámení o ukončení opatření.

„Dnes vyprší platnost stávajících opatření,“ oznámila komise. Ukrajina podle ní souhlasila, že do 30 dní podnikne zákonné kroky, aby zabránila zahlcení trhu obilím.

Pokračování v zákazu dovozu ukrajinského obilí do Maďarska už před oznámením Evropské komise potvrdil maďarský premiér Viktor Orbán. Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek večer uvedl, že také Polsko zákaz dovozu ukrajinského obilí prodlouží. Varšava tak učiní v zájmu polských zemědělců, zdůraznil. Slovenský premiér Ľudovít Ódor tento týden prohlásil, že Bratislava prosazuje v souvislosti s dovozem ukrajinského obilí evropské řešení, ale pro případ, že se nepodaří dohodu uzavřít, je připravena postupovat samostatně.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!