Denník N

Slovák zo 149. miesta vyhral set nad Tsitsipasom. Kto je Lukáš Klein a prečo nie je v rebríčku vyššie

Lukáš Klein. FOTO TASR - Jakub Kotian
Lukáš Klein. FOTO TASR – Jakub Kotian

Stav daviscupového zápasu Grécko – Slovensko je po prvom dni 1:1.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stefanos Tsitsipas musel byť veľmi prekvapený.

V Davis Cupe nezvykne mať ako svetová hviezda veľké problémy. Doteraz v ňom odohral desať zápasov proti nižšie postaveným hráčom a vyhral všetkých dvadsať setov.

Aj teraz sa od neho očakávalo povinné víťazstvo. Je piaty hráč sveta a dvojnásobný grandslamový finalista, ktorý už porazil Novaka Djokovića, Rafaela Nadala aj Rogera Federera.

Proti nemu hral Lukáš Klein, ktorý je v rebríčku na 149. mieste, a Tsitsipas ho nemal odkiaľ poznať.

Grék mal aj veľkú motiváciu.

Diváci v Aténach sa totiž prišli pozrieť na neho. Na lavičke bol navyše v pozícii kapitána jeho otec Apostolos Tsitsipas a v hľadisku jeho priateľka a špičková tenistka Paula Badosová.

Ako je potom možné, že sa Tsitsipas dostal do situácie, keď prehrával 6:7 (3), 6:6 a v tajbrejku 0:2?

Hral totiž s tenistom, ktorý vôbec nevyzeral ako hráč zo 149. miesta. Rozdiel medzi nimi bol v tomto zápase len rebríčkový, no nie výkonnostný. Klein hral minimálne na úrovni hráča prvej päťdesiatky.

„Rebríček je spravodlivý,“ zvykne hovorievať prezident Slovenského tenisového zväzu a najväčšia slovenská tenisová legenda Miloslav Mečíř.

Hoci je známy tým, že nedáva najavo emócie, po prvom sete nadšene mával slovenským šálom.

Zápas nakoniec vyhral Tsitsipas. Za stavu 6:7 (3), 7:6 (5), 4:0 pre Gréka sa Slovák vzdal pre kŕče v nohách, ktoré sa začali v treťom sete a výrazne ho limitovali pri hre.

Po prvom dni je stav daviscupového stretnutia Grécko – Slovensko 1:1, pretože Alex Molčan (113. vo svetovom rebríčku) predtým porazil Alexandrosa Skorilasa (766.) 6:1, 6:1.

V texte sa pokúsime vysvetliť, prečo Lukáš Klein nehrá častejšie tak ako proti Tsitsipasovi.

So svojou povahou sa zlepšuje pomaly, ale zas dlhodobo

Klein je 25-ročný hráč Národného tenisového centra, ktorého trénuje slovenský tréner Peter Vlk.

Jeden rok ho však trénoval aj Čech Tomáš Krupa. Ten má za sebou spolupráce s mnohými špičkovými českými hráčmi – Tomášom Berdychom, Radkom Štěpánkom, Jiřím Veselým, Barborou Strýcovou či Karolínou Plíškovou.

Jeho spolupráca s Kleinom nepriniesla väčšie úspechy, no Denníku N porozprával o silných a slabých stránkach tohto tenistu.

Vyznie to trochu paradoxne, ale to, čo Kleina často brzdí, mu z dlhodobého hľadiska pomáha. Ide o jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Davis Cup

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie