Hlavní obsah

Kreml nařídil ruským médiím, aby Zelenského nenazývala prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Média v Rusku se podle nařízení Moskvy nově mají při referování o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském vyhnout označení „prezident“. Místo toho se nabízí například označení „Zelenského režim“, případně je možné státníka nejmenovat vůbec.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro ruská oficiální média napříště „muž bez funkce“

Článek

Volodymyr Zelenskyj byl zbaven své prezidentské funkce - alespoň co se napříště týká titulků v ruských oficiálních médiích. S odvoláním na nezávislý ruský zpravodajský portál Cholod to uvedla ukrajinská agentura Unian.

Zdroje Cholodu se odvolávají na informace z ruských mediálních domů a vydavatelství, podle nichž byla příslušná směrnice rozeslána 15. září a má se vztahovat na všechny typy médií.

V první fázi se má nařízení týkat titulků zpráv, později má být rozšířeno na veškerý obsah včetně souvisejících odkazů.

Nechtějí, aby Rusové viděli, jak to u nich vypadá, „vysvětluje“ Moskva zákaz ruských aut v EU

Evropa

Cholod upozorňuje, že například ve zpravodajství vládní agentury Rusko dnes, která je hlásnou troubou ruské proválečné propagandy, byl o víkendu posun k „vymazání“ Zelenského pozice skutečně znát. Podle rešerše Cholodu se nicméně nové pravidlo zatím neuplatňuje úplně striktně.

V případě ukrajinského prezidenta jde ze strany Kremlu již o několikátý pokus, jak pomocí nařízených (či naopak zakázaných) slovních spojení podpořit ruské válečné úsilí. Nejznámějším příkladem je pokyn označovat válku na Ukrajině za „speciální vojenskou operaci“.

Ruská média v minulosti také několikrát dostala pokyny jak „správně“ referovat o válečných událostech, které pro Moskvu byly nepříjemné. Vážné poškození Kerčského (Krymského) mostu Ukrajinci v říjnu 2022 mělo být z ruského pohledu vykládáno jako „kyjevskou propagandou značně zveličené“ a spěšný a chaotický ústup ruských vojsk z Chersonu zase měl být motivován „snahou vyhnout se velkému krveprolití“.

„Šlo nám jen o Donbas.“ Propagandistka Simonjanová mluví, jako by připravovala Rusy na porážku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám