Denník N

Cez Šamorín a Rio až k veľkému maratónskemu rekordu. Etiópčanke pomohli aj 500-eurové topánky na jedno použitie

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Trať maratónu v Berlíne patrí k najrýchlejším na svete a v poslednom desaťročí priniesla niekoľko svetových rekordov. Ten z nedele však posúva najpopulárnejšiu vytrvalostnú disciplínu na úplne novú úroveň, o ktorej sa doteraz ani neuvažovalo.

26-ročná Tigist Assefová z Etiópie zlepšila ženský maratónsky svetový rekord o viac ako dve minúty na 2:11:53 h a zatienila aj Eliuda Kipchogeho, ktorý v nedeľu v Berlíne vyhral rekordný piatykrát.

Pozoruhodný nie je len víťazný čas. Veľa sa hovorí o Assefovej športovej minulosti, o špeciálnych jednorazových 500-eurových topánkach, ktoré sú označované za najľahšie aj najdrahšie maratónky na svete, a aj o spôsobe, akým sa dopracovala k novému rekordu.

Etiópčanka zvládla druhú polovicu tak rýchlo, že ešte pred 10 rokmi by išlo o polmaratónsky svetový rekord. V závere dokonca bežala podobne ako Kipchoge a v posledných dvoch kilometroch bola len o štyri sekundy pomalšia.

Prekvapivé je aj to, že v atletickom prostredí figurovala ako osemstovkárka a mala byť hviezdou stredných tratí. Svoj potenciál potvrdila aj v roku 2016 na mítingu PTS v Šamoríne, kde vyhrala beh na 800 metrov.

Pri pretekoch na Slovensku mala len 19 rokov a nikto nemohol predpokladať, že sú to jej predposledné preteky na dráhe a že ju v blízkej budúcnosti čaká v kariére zásadný zlom.

Pravidelný newsletter Výklus o behu a pohybe vychádza každý utorok, posielame ho aj e-mailom.


Zabehnúť 800 metrov pod dve minúty je v podaní žien stále výnimočné a v roku 2014 to bolo ešte raritnejšie. O to viac, ak sa to podarilo len 17-ročnej atlétke, ktorá sa navyše časom 1:59.24 min zaradila na 13. miesto vo svetových tabuľkách. V najlepšej svetovej stopäťdesiatke vtedy nebola mladšia bežkyňa ako ona – Tigist Assefová z Etiópie.

Navyše už ako 15-ročná zabehla aj výbornú štyristovku (54,05 s), a ak by v tom čase ktosi vyhlásil, že mladá Afričanka do desiatich rokov prekoná svetový rekord, nebolo by to trúfalé. Ale tvrdiť to o maratóne? To by chcelo odvážnejšiu fantáziu.

V roku 2016 Assefová behala výlučne osemstovku a všetky svoje dráhové štarty premenila na prvenstvo. Vyhrala v Japonsku, v Nemecku aj v Taliansku a na začiatku júna pricestovala na Slovensko, kde sa konal obnovený atletický míting PTS.

Assefová potvrdila dobrú formu, v Šamoríne zvíťazila s druhým najlepším časom kariéry 2:00,36 min a bol to pre ňu dobrý signál pred vrcholom sezóny. Jej prvou olympiádou v Riu de Janeiro.

Hry v Brazílii mali byť pre Etiópčanku míľnikom, čo sa aj potvrdilo, no nie spôsobom, aký si predstavovala. Už v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie