Na podzim práce na zahradě nekončí. Rostliny vhodné pro obohacení půdy, abyste na jaře měli zajištěnou úrodu

Práce na zahradě, to je nekonečný příběh. Jakmile padne podzim nebo zima, neznamená to, že vaše povinnosti končí, naopak. Jakmile se sklidí poslední úroda, myšlenky aktivních zahrádkářů už létají k výsadbě příštího jara. Aby další sezóna skončila úspěšně, je třeba udělat několik kroků již tuto zimu.

Půdu je potřeba řádně připravit

Zkušení farmáři znají tajemství měkké, odpočaté a zdravé zemědělské půdy na jaře. Tvrdí, že budoucí úroda bude bohatá jen v případě, bude-li půda řádně připravena. Neznamená to nic jiného, ​​než pěstování rostlin, jejichž zbytky na jaře obohatí zemi o cennou potravu, do které zasadíte vaše oblíbené sazenice.

Tyto rostliny se nazývají sideráty a pěstovaly se už od starověku, aby zlepšily kvalitu půdy a zabránily půdní erozi. Rostliny se vysévají mezi hlavní plodiny a nazývají se také meziplodiny. Sideráty rostou rychle a mají silný kořenový systém, který pomáhá udržovat půdu a zlepšovat půdní strukturu přidáním organické hmoty do půdy.

Rostliny obohacující půdu

Jednou z těchto rostlin je oves. Oves má vynikající fungicidní účinky a vyznačuje se vysokou akumulací makroprvků. Výsadba ovsa je správným rozhodnutím, i když se houby spojené s rostlinami již přestěhovaly do skleníku. Toto opatření snižuje počet patogenů zbývajících v půdě.

Další rostlinou, která dobře připravuje půdu pro další úrodu cibule, rajčat a okurek, je hořčice. Hořčice, kterou miluje mnoho zahrádkářů, se dá použít i do skleníku, jen si musíte dát pozor, abyste při zavádění nepoužili hnůj, protože ten přitáhne škůdce.

Pohanka je také skvělou volbou, zvláště pokud plánujete na jaře vysadit ředkvičky, rukolu nebo zelí. Jednou ze silných stránek pohanky je, že nikdy neonemocní. Navíc uvolňuje do půdy speciální látky, které pomáhají přeměňovat fosfor do formy, kterou mohou rostliny absorbovat, čímž jsou odolnější vůči škůdcům.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Twice.hu