Špatně dýchal, pak mu v nosu vyrostl zub – Vědátoreferát

TLDR: Zuby nemusejí být jenom pohroma zuby, ale i pohroma nosu. Alespoň v nevelkém, ale o to bizarnějším množství případů, které ilustrují abnormální výskyt či pozice zubů. Studie tuna.

Podívejme se tomu na zoubek

Kuriózně strašidelné vysvětlení měly dýchací potíže amerického pacienta. Ukázalo se totiž, že za ně může zub rostoucí v jeho nose. Zní to možná v kombinaci s fotkou výše děsivě, ale reálu nejde o tak zásadní problém. Ale pojďme postupně.

Americký muž, toho času ve věku 38 let, navštívil pár let nazpět ušní, nosní a krční kliniku na newyorském Mount Sinai se stížnostmi na potíže s dýcháním pravou nosní dírkou. Mělo jít o problém, který v té době trval již několik let…

Fyzické vyšetření nejprve odhalilo vychýlenou nosní přepážku. To je chrupavka uprostřed nosu, která odděluje jednu nosní dírku od druhé a která může být z různých důvodů posunutá. Spolu s ní tu ale byl i cizorodý předmět překážející při vyšetření a umístěný na zadní straně přepážky.

Když se této druhé překážce lékaři „podívali na zoubek“ blíže pomocí rinoskopu – tedy v podstatě malé kamery připojené k trubici – zjistili, že ze dna nosní dírky vyčnívá „tvrdá, necitlivá, bílá hmota“. A když provedli CT vyšetření, jasně se potvrdilo podezření, jehož závěr už znát: šlo o zub rostoucí tam, kde neměl být.

Zní to celé asi jako z hororu, ale ve skutečnosti není daný případ z roku 2021 tak děsivý, jak na první pohled může vypadat.

Zuby trochu jinak

Podobné anomální erupce zubů mimo „obvyklé místo bydliště“ chrupu v ústní dutině není něco přehršle neobvyklého. Případy ektopického chrupu postihují od 0,1 do 1 % populace, ačkoliv ne všechny případy musejí být jasně známé. Epidemiologie ale není jediná věc, která mírně pokulhává.

Co přesně takový abnormální růst může znamenat? Někdy mohou třeba dospělé zuby vyrůst nebo se prořezat neobvyklým způsobem. Jindy proces výměny mléčných zubů neprobíhá zcela správně a mléčný zub je tak sice vytlačen svým dospělým protějškem, ale nevypadne tak, jak se očekávalo – a zůstane v ústech, i když ve velmi nevhodné poloze. Nebo se může další zub objevit spontánně i v dospělosti.

Jsou známé i jiné případy prořezání zubu do nosní dutiny, ačkoliv jde o minimum známých. Frekvence podobných zákroků je tak malá, že nejnovější případ lékaři publikovali v žurnálu NEJM.

Důvody toho, proč se americkému pacientovi zub prořezal „vzhůru nohama“ v dutině nosní namísto dutiny ústní přesně známy nejsou, tuší se však jejich původ v nějaké nepříliš významné genové či jiné mutaci. Vzhledem k nevelké závažnosti a frekvenci podobných případů výzkum na tomto poli do značné míry schází.

Konec šťastný, všecko šťastné

Abnormální výskyt zubů není vždy nutné léčit, u mnoha z nich atypické prořezávání nakonec může vést k normálnímu vývoji. V závislosti na jejich poloze může ale být nutné je upravit pomocí rovnátek nebo jiných stomatologických zákroků.

V tomto případě se však lékaři rozhodli pro odstranění pomocí jednoduchého chirurgického zákroku. Po extrakci doktoři potvrdili velikost zubu, toto času 14 milimetrů na délku a kolem 5 milimetrů na šířku. Zdali muži nechyběl v ústech, už studie neuvedla…

Každopádně bizarní, dva roky starý příběh newyorského pacienta má ve finále šťastný konec, protože s extrakcí zmizely i jeho dýchací potíže!

[Ladislav Loukota]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama