Jakou zbraň zvolit jako tréninkovou?

Možná zvažujete, že si uděláte zbrojní průkaz na krátkou kulovou zbraň (např. pistoli nebo revolver), ať už z důvodu držení na sebeobranu, nebo z důvodu sportovní střelby. Možná se až tak neobáváte zkoušek, ale spíše správného manipulování s reálnou krátkou kulovou střelnou zbraní, protože jste nic podobného nikdy nedrželi v rukou.

Na zkoušce Vám mohou dát do rukou maketu pistole nebo znehodnocenou pistoli a zeptat se Vás, jak byste s ní manipulovali v konkrétním případě. Mnoho zájemců o zbrojní průkaz proto sahá po volně prodejných krátkých zbraních, aby si nacvičili alespoň základní úkony s takovým typem zbraní. Z jakých volně prodejných zbraní, pro které není potřebný zbrojní průkaz nebo registrace na policii, máte na slovenském trhu na výběr?

Airsoft CO2 pistole

Airsoft pistole jsou zbraně určené ke střelbě plastových projektilů ve formě kuliček o průměru 6 mm. Jsou volně prodejné od 18 let bez registrace na policii. Výkon CO2 airsoft pistolí se pohybuje přibližně od 1 do 3 Joulů, a proto nejsou nebezpečné (s výjimkou zásahu do oblasti obličeje). Energie k výstřelu je dodávána z bombičky s obsahem oxidu uhličitého. Mnohé z nich jsou velmi přesnými a zdařilými replikami originálních předloh. Proto, pokud víte, že budete mít v budoucnu zájem např. o reálný Glock 17 nebo CZ P-09, tak i takové repliky trh nabízí.

Vzduchové CO2 pistole

Vzduchové pistole poháněné oxidem uhličitým obsaženým v bombičce vystřelují ocelové kuličky nebo standardní diabolky. Energie výstřelu se pohybuje od přibližně 2 do 5 Joulů. Mohou být tedy silnější než airsoft zbraně, a proto i o něco nebezpečnější (mohou způsobit drobná povrchová zranění). Z důvodu vyššího výkonu jsou také přesnější a tedy vhodnější pro nácvik přesné střelby. Mnohé z nich jsou také replikami reálných pistolí jako např. Beretta APX a CZ P-07.

Defense-Training Markers

Tyto zbraně jsou také poháněny oxidem uhličitým obsaženým v bombičce a vystřelují gumové projektily, projektily s obsahem slzotvorné látky a projektily s obsahem barvicí látky. Různé modely disponují energií střely od přibližně 5 do 17 Joulů a zásah z nich je velmi nepříjemný a bolestivý. Na rozdíl od výše uvedených druhů zbraní, jsou vhodné i na sebeobranu. Nejčastějšími kalibry jsou kal. .43, .50 a .68. V této formě jsou na trhu dostupné také velmi povedené repliky pistolí jako např. Smith & Wesson a Walther PPQ.

Co lze s takovými zbraněmi nacvičit?

S některými z výše uvedených zbraní si nacvičíte zejména bezpečnou manipulaci, tedy mířit jen do bezpečného prostoru a v žádném případě ne na lidi i v případě, že si myslíte, že zbraň není nabitá. Některé z výše zmíněných pistolí umožňují provést i rozborku, proto si můžete nacvičit rozebrání a složení zbraně. Také si můžete nacvičit jak vytáhnout zásobník či jako zbraň zajistit, nebo jak ji správně a rychle tasit z pouzdra v případě potřeby. Samotný průběh výstřelu z takových zbraní je samozřejmě nesrovnatelný s řádnou pistolí např. v kal. 9 mm, základní nácvik terčové střelby Vám však tyto zbraně umožní.

Foto: freepik.com