Založ si blog

Biele a čierne

 

Sedí pri stole. Lampa svieti, za oknom je tma. Jeseň, toto obdobie nemá veľmi rada. Možno farebné lístie, to áno, je také fotogenické. Odfotí si ho pri každej príležitosti, čím farebnejšie, tým lepšie.

 

Je večer. Možno nie tak celkom, ale tá tma. Sedí oproti nej a ona po ňom pozerá. Oči modré, akoby do studne hľadela. Priťahujú ju, páčia sa jej, možno by sama také chcela. Nemá ich po nej. Gény, farbu očí dostal po otcovi. „Tak už začni,“ vyzýva ho k činnosti, nebude tu sedieť len tak. Odbehne do rohu kuchyne a vracia sa s voňavým nápojom. Káva, miluje tú vôňu.

Na stole hracia doska, drevené figúrky, biele a čierne. Šach, hra kráľov, jej otec ju miloval. Vedela ju hrať ako dievča, rovnako tak jej syn, dedo si dal záležať.

 

Nemalo sa to stať, prebehne jej mysľou. Dopravná nehoda, po nej niekoľko mesiacov trápenia. A potom ticho a plač. Škoda, chcela by, aby tu ešte bol. Šach s vnukom, to by bolo niečo, zbožňoval ho odmala, jeho prvorodený. „Zaujímavé zahájenie, toto naozaj nemám rada.“ „Možno preto som tak začal,“ usmieva sa. Premýšľa, možno dlhšie ako zvyčajne, ale šach je aj o tom, človek potrebuje čas. Toľko možností, ani jedna sa jej nepozdáva, pri tomto otvorení hry si s tým neviem poradiť. Každý ťah je zlý, nevie, asi je chyba vo nej. A vôbec, pomaličky ju dieťa dá do vrecka, vie ako na to.

 

Odpútala sa, hra sa rozbehla. „Mami, celkom slušné,“ hodnotí jej ťahy. Nič jej nedaruje, vie to. Buchot, kdesi vonku na terase. Ľaká sa, nohy zohýba v kolenách, pritiahne si ich k brade, dýcha plytko. Strach, je taký dotieravý, cíti ho v každej bunke svojho tela. Je tam, nevie ho odtiaľ dostať. „Čo keby?“ „Mami, veď…“ Áno, vie, čo chce povedať, chce jej dať vedieť, že sa nemôže nič stať. Lenže ona, skutočne sa bojí, má strach z toho muža. Muža jej života, ku ktorému zahorela láskou. Odviedli ho policajti, upokojovali ju, že už im neublíži. Ale veriť je také ťažké, niekedy to nedokáže. Cíti teplo, jej syn ju objíma. Je úžasný, možno ani dospelý by to nedokázal.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB