Založ si blog

Ako zabezpečiť neskresľovanie informácií vo verejnoprávnej TV a pritom za ňu neplatiť?

Od 1.7.2023 dospel štát k rozumnému riešeniu a koncesionárske poplatky vo výške 4,64 €/mesačne za televíziu RTVS, ktorá je mimochodom o ničom, boli k spokojnosti občanov zrušené. Keby stála za niečo, verím, že väčšina by tento poplatok s radosťou uhradila.

No ale nastala typicky slovenská situácia. Neuplynuli ešte ani 4 mesiace a už Ódorova vláda navrhla za RTVS nový poplatok a to samozrejme nie v pôvodnej výške, ale takmer o 200% vyšší, teda 12,50 €/mesiac! Ešte, že sú Slováci druhí najchudobnejší štát EÚ, k čomu nám dopomohli posledné vlády našich „expertov“.

No ale poďme k samotnej RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska), ktorá je definovaná, ako slovenská verejnoprávna, národná, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia, poskytujúca službu verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, pričom má zaisťovať verejnoprávne vysielanie. K dispozícii má kanál „RTVS 1“, „RTVS 2″, RTVS 24“ a „RTVS Šport“, teda zbytočný moloch, ktorý nevie riadne programovo naplniť a v ktorom je množstvo zbytočných techniky a zamestnancov, na ktorých platy sme nútení nedobrovoľne prispievať.

Áno, je dôležité, aby mal štát k dispozícii televíziu, ktorou by občanov informoval nielen o dianí v štáte, ale aj o prípadných opatreniach, či výstrahách. K tomu však nie je potrebný takýto neefektívny a nepružný moloch zbytočne požierajúci milióny daňových poplatníkov (možno je to len umelý zdroj nemalých finančných prostriedkov pre určitú skupinu ľudí, cez rôzne zmluvy). Skrátka takúto „povinne platenú“ televíziu nepotrebujeme.

Ak chce štát pružne, objektívne a efektívne informovať, mal by si zriadiť webovú TV a jej vysielanie vo vzťahu k starším zabezpečiť aj na TV pásme. Čo by k tomu potreboval? No štát by to stálo jednorázovo nejakých 10 € za webovú kameru, alebo 600 € za nejaký mobil, poplatok za TV pásmo + plat jedného človeka (no a interrnet aj so správcom sietí predpokladám, že vláda má)! Takže bolo by to v podstate zdarma. Stačí len chcieť! A čo b to stálo ľudí – no nič! Možno práve asi tu je ten dôvod, že by to bolo veľmi lacné a nemohli by sa na tom nabaľovať „určití“ ľudia!

Takto by vláda dokázala obyvateľov o nových veciach informovať „hneď“ v tej minúte, v ktorej sa o tom rozhodne informovať. Bolo by to jednoduché, funkčné, operatívne a lacné. Možno však práve tieto skutočnosti, ako som už uviedol, tomu bránia.

Mnoho ľudí by uvítalo aj umiestnenie web kamery v parlamente, kde by boli „on-line“ vysielané priame prenosy zo zasadania parlamentu a nebolo by potrebné platiť drahú techniku, či redaktorov. Čo by to stálo, pri skromnosti možno 10 €! Taktiež tí, čo chcú sledovať priame prenosy, nemuseli by ich pozerať  zo záznamu v noci o druhej, či štvrtej hodine ráno, tak, ako tomu bolo doposiaľ, ale by ich sledovali na priamo v dobe keď zasadanie parlamentu prebieha. Taktiež by ľudia nevideli len vybrané pasáže, či vystúpenia vybraných poslancov, ktoré môžu situáciu v parlamente skresľovať, ale by videli reálnu nikým neskreslenú situáciu v parlamente. Možno, ale práve tu je zakopaný ten pes, že by nebolo možné skresľovať informácie z parlamentu!

Samozrejme, je to len koncepcia, ktorú by bolo potrebné dopracovať. K tomu však zrejme nedôjde, lebo je veľmi lacná a jednoduchá  a zrejme by sa tam nenašlo miesto, aby sa niekto nabaľoval. My radšej robíme veci zložito a komplikovane, neprehľadne s množstvom ľudí, aby sa tam dalo prísť „tým pravým“ osobám na svoje. Však ľudia zaplatia.

No a keď sme pri tej úplnej hlúposti, že každá firma musela platiť poplatky za TV, podľa počtu jej zamestnancov, tak to nevymyslíš. Nepoznám výrobnú spoločnosť, v ktorej by jej robotníci / po novom „operátori výroby“ 🙂 /, miesto práce na strojoch, či pri linke, si pustili TV a pozerali ju. Nuž, ale naši zákonodarcovia sú veľmi múdri a vedia čo robia.

 

 

Vyhlásenie:
Tento článok vyjadruje len názory, či úvahy autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje z jeho strany žiadne neomylné tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Blog môže taktiež len zdieľať informácie o ktorých bloger nemá dôvod pochybovať, že nie sú pravdivé.

Som jednoznačne proti každej vojne. Vo vzťahu k vojne na Ukrajine, túto nepodporujem a ani neschvaľujem. 

Taktiež som proti vedomému šíreniu nepravdivých informácií.

Sú potraviny pre Slovensko a ostatné štáty bývalej východnej Európy menej kvalitné?

30.04.2024

Dostalo sa ku mne video porovnania jedného výrobku z Nemecka s výrobkom predávaným v ČR (a predpokladám, že obdobné sú predávané aj v SR) a ostal som dosť zarazený. Zopakujem len skutočnosti odprezentované na tomto videu, ktoré pôsobia dosť presvedčivo. Konkrétne ide o porovnanie Sušienok OREO zakúpených v Nemecku, so sušienkami OREO zakúpenými v ČR. Podľa videa sú [...]

13 ročné slovenské dievčatko, unesené a týrané 4 ukrajinskými tínedžerkami!

26.04.2024

Som zvedavý, koľko tu ten blog vydrží! Pritom v blogu sa snažím uvádzať len skutočnosti o ktorých som sa dočítal. No a keď o tom môžu písať nemecké a iné zahraničné médiá, nevidím dôvod, prečo by sme o tom nemali písať aj na Slovensku, odhliadnúc od toho, že sa to týka priamo slovenského občana! Nakoľko chcem mať ako taký prehľad o dianí vo [...]

Pán minister Drucker zaperlil.

21.04.2024

Pozerám reláciu „O 5 minút 12“ v ktorej je ako jeden z hostí JUDr. Ing. Tomáš Drucker, ktorý na mňa vždy pôsobil ako nemastný neslaný. Z jeho pôsobenia vo vedúcich postoch som nemal nikdy dojem, že odvádza skutočne dobrú prácu. No o tom nechcem písať. Poďme späť k spomínanej relácii. V jednom z bodov zameraných k problematike školstva pán minister Drucker [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

eduard

"Najväčšia hlúposť je diskutovať o hlúposti s hlúpymi" (Aristoteles).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 171
Celková čítanosť: 1108652x
Priemerná čítanosť článkov: 6483x

Autor blogu

Kategórie