Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Albánští fanoušci pískali do české hymny, na zápas do Tirany dorazil i Babiš

Fanoušci albánských fotbalistů před kvalifikačním utkáním proti Česku na Air Albania Stadium v Tiraně. foto: Reuters

Albánští příznivci před začátkem utkání kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale vypískali českou státní hymnu. Jinak ale v Tiraně panovala po celý den výborná atmosféra a domácí fanoušci se v ulicích více než půlmilionové balkánské metropole se svými hostujícími protějšky před duelem dokonce i fotili. Na zápas dorazil také bývalý český premiér Andrej Babiš.
  21:53

Zatímco v Česku bývá zvykem, že řada příznivců dorazí až na poslední chvíli, aréna v Tiraně pro 22.500 diváků se plnila už dlouho před utkáním. Když zhruba hodinu a 20 minut před výkopem vyšli na trávník první hráči hostujícího mužstva, přivítal je pískot, který se zopakoval i před rozcvičkou.

Řada albánských příznivců pak nesportovně pískala i do české státní hymny před samotným výkopem. Ohlušující pískot v úvodu provázel i každý dotyk hostujících hráčů s míčem. Domácí fanoušci si neodpustili ani oslňování laserem, za což je hned napomenul hlasatel. Jinak byla ve vyprodaném stadionu výborná atmosféra, stejně jako přes den ve městě.

Prosluněná albánská metropole, kde dnes teploty vyšplhaly až k letním 30 stupňům, žila zápasem od brzkých odpoledních hodin. Přestože do utkání zbývalo ještě přes šest hodin, hlavní ulice se už začaly plnit prvními fanoušky. Příznivci v červených dresech či černých tričkách zabrali restaurace a bary nebo postávali vedle a za doprovodu muzikantů zpívali národní písně.

V ulicích vyzdobených státními vlajkami a symboly se sešly všechny fanouškovské generace. Do rytmu si broukala zhruba osmdesátiletá stařenka s charakteristickým bílým čepcem s černou orlicí, opodál zase asi dvouleté dítě v kočárku mávalo albánskou vlaječkou.

Fanoušci balkánské země byli velmi přátelští a debatovali i s českými příznivci, kterých dorazilo do Tirany několik stovek. Oba tábory se společně fotily a přály si hodně štěstí.

Na procházku do ulic Tirany vyrazil i bývalý český předseda vlády Babiš, který se setkal s albánským premiérem Edim Ramou. Šéf hnutí ANO s ním probral aktuální politická témata a poté se vypravil na jednu z albánských pamětihodností, mezinárodní kulturní centrum. Na vrcholek stavby připomínající pyramidu vedou několikery schody a svým nezvyklým vzhledem poutala pozornost většiny českých příznivců v Tiraně.

„Jsem rád, že jsem se opět mohl setkat se svým přítelem, albánským premiérem. V jedné otázce jsme se ale neshodli, a to je fotbal. Večer totiž určitě vyhrajeme,“ uvedl Babiš na instagramu. ČTK pak při procházce Tiranou řekl, že český tým podle něj zvítězí 2:1.

Přestože zápas byl v domácích sektorech již několik dní beznadějně vyprodaný, daly se před utkáním poblíž stadionu Air Albania sehnat vstupenky. Místní překupník je nabízel v přepočtu zhruba za pět tisíc korun.

O zápas, který mohl Albánii výrazně přiblížit k teprve druhému postupu na velký turnaj, byl obrovský zájem. Tamní svaz evidoval až 300 tisíc žádostí o lístky a server při předprodeji několikrát zkolaboval.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...