Hlavní obsah

EURO na dosah, Češi zaslouženě prohráli! Poláci kvitují blamáž Šilhavého a spol. v Albánii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všude je po čtvrtečních kvalifikačních utkáních nálada tak ponurá jako v našich končinách. Výbuch českého národního mužstva v klíčovém zápase na půdě Albánie (0:3) totiž oživil naděje dosud trápících se Poláků, kteří v souběžně hraném duelu porazili 2:0 Faerské ostrovy, na přímý postup z druhého místa skupiny E. „Máme to ve svých rukou,“ shodují se tamní média.

Foto: Florion Goga, Reuters

Polský fotbalový reprezentant Robert Lewandowski. Ilustrační foto

Článek

„Excelentní čtvrteční večer. Nejen, že náš výběr zvládl zvítězit nad Faerskými ostrovy, ale dostal také skvělý dárek od Albánců,“ píše například portál Meczyki.pl. „Musíme jim poděkovat, teď už to je jen na nás,“ pokračuje tentýž web, načež se věnuje propočítávání postupové matematiky.

Vše totiž zdánlivě spěje k jasnému scénáři. Albánii, která momentálně vede skupinu se čtyřbodovým náskokem nad druhým Polskem, čekají už pouze utkání v Moldavsku a doma s Faerskými ostrovy. Pokud z těchto střetnutí dokáže získat alespoň čtyři body, má jistý postup z první příčky. O druhou přímou vstupenku na EURO se tak zřejmě přímo poperou Češi a Poláci, přičemž druzí jmenovaní budou mít výhodu domácího prostředí.

Tabulka skupiny E

ZápasySkóreBody
1. Albánie611:313
2. Polsko68:89
3. Česko57:58
4. Moldavsko55:58
5. Faerské ostrovy62:121

Kromě vzájemného zápasu s naším výběrem čeká Polsko jen Moldavsko doma, Čechy pak tentýž soupeř plus ještě nedělní zápas v Plzni proti Faerským ostrovům. „Dá se předpokládat, že ani Polsko, ani Česko v těchto utkáních neztratí žádný bod. V takové situaci by obě země postup na šampionát bojovaly mezi sebou ve Varšavě,“ vyhlíží polský sportovní web duel, který se bude hrát 17. listopadu. České reprezentaci by k zajištění druhé příčky mohla stačit remíza, Poláci by naopak museli brát plný počet bodů. Pokud tedy žádný ze soupeřů neztratí body ve výše zmíněných utkáních.

Optimistický je i jeden z největších fotbalových portálů našeho severního souseda, Sport.pl. „EURO na dosah,“ stojí v titulku jednoho ze článků. „Už se opět můžeme spolehnout sami na sebe. Pokud zvládneme domácí utkání s Moldavskem i Českem, naší kvalifikaci na turnaj nestojí v cestě nic.“

„Listopad by měl být měsícem naděje, nikoliv beznaděje,“ píše dále Sport.pl. „Vítězství Poláků nad Faery bylo doplněno vytouženým triumfem Albánie nad Českem. Albánci zvítězili jednoznačně a nádherným způsobem. Další tým tak ochutnal sílu Albánie, která jasně ukázala, že EURO si zaslouží,“ domnívají se polští novináři, jimž neunikly ani sílící tlaky na odvolání kouče Jaroslava Šilhavého.

„Jestli byl trenér našich sousedů kritizován po domácím zápase s Albánií za bojácný a málo útočný herní projev, nyní na tom nese vinu celý tým. Neukázal dostatek charakteru a bojovnosti, hlavně ve druhé půli,“ stojí dále na webu Sport.pl.

Poláci každopádně očekávají, že v listopadu budou hostit naše reprezentanty v souboji o všechno. Což rozhodně není scénář, který si po nalosování kvalifikační skupiny maloval ani jeden z mančaftů…

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.