Založ si blog

Bytovka ako každá iná. Alebo nie?

Na našich sídliskách sú rôzne bytové spoločenstvá. Jedným z inšpiratívnych je práve spoločenstvo bytov na Ulici obrancov mieru. Alena Braviaková nám povedala viac o tom, ako sa obyvatelia ich bytovky starajú a skrášľujú spoločný priestor.

Takto sa začal písať ich spoločný príbeh

Bytovka má 44 rokov. Byty 34 rodinám odpredal za polovičnú cenu podnik Tatraľan s tým, že jeden z manželov musel podpísať, že sa zaväzuje odpracovať v podniku 10 rokov.  Nasťahovali sa postupne mladé rodiny, niektorí už s deťmi, iní bez detí a začali púť, ktorá s menšími rozdielmi funguje doteraz. „Väčšina z nás je už na dôchodku, mnohí už žijú sami, ale to nič nemení na skutočnosti, že si tu nažívame v zhode, dá sa povedať, že bezproblémovo. Deti nám vyrástli pred bytovkou, nemusel sme s nimi písať úlohy a nevozili sme ich na krúžky. Všetko zvládali sami,“ začína rozprávanie Braviaková, ktorá funkciu predsedu členskej samospráva vykonáva už 25 rokov.

Poriadok musí byť

Bytovku zateplili v roku 2007, úver už majú splatený a šetria si na ďalšie zmeny, ktoré chcú uskutočniť. „U nás neplatí, že ak sa vám vypáli žiarovka v spoločných priestoroch, najbližšieho pol roka sa nebude svietiť, alebo keď sa pokazí čip na vchodových dverách, ostane to bez opravy a medzitým ti ukradnú z pivnice bicykel, prípadne sa pokazí výťah a treba chodiť peši po schodoch týždeň. U nás sa ráno pokazí výťah a ešte v ten deň je opravený vďaka dobrej spolupráci s bytovým družstvom,“ chváli sa aktívnym riešením problémov Braviaková. Väčšinou v bytovkách neriešia, či majú pokosený trávnik. Ani v tomto prípade sa to netýka tejto bytovky, lebo si z fondu opráv kúpili kosačku a kosia si sami, keď treba. „Náš život v bytovke je pokojný, lebo máme pohodových susedov, nikto nerobí nočné žúrky, netlčie manželku, len rezne,“ dodáva s úsmevom Alena Braviaková.

Spolu dokážu všetko

Majú zaužívané týždenné striedanie služieb upratovania vestibulu a spoločných priestorov. Podľa rozpisu každý vie, kedy má upratovať. K tomu patrí aj vír vôní a pachov, ktoré závisia od toho, na akej úrovni sú kulinárske schopnosti daných susedov. Pracujúci, ktorí prichádzajú večer autom domov, potrebujú pár minút navyše, aby našli parkovacie miesto. No a keď je niektorý sused hlučnejší pri počúvaní televízie, tak namiesto správ, ktoré si síce chcete vypočuť, počujete, ako niekto kričí „gól, gól, gól“. „Niekedy sa stane, že o tretej ráno niekto presúva nábytok, ale nikdy nezistíš prečo. Niežeby si bol na nich nahnevaný a urazený, alebo by ti to znepríjemňovalo život. Patrí to k bytovke,“ konštatuje Braviaková. Pravdou je, že aj keď si tu žijú v pohode, niektorí zo susedov nemajú vždy náladu pozdraviť alebo sa prihovoriť. „Vtedy si uvedomujem, že starneme. A možno že to bude ešte horšie. Sme tu však jeden pre druhého, ak by niekto niečo potreboval,“ hovorí pani Alena.

Skrášľujú si prostredie vysádzaním kvetov okolo bytovky a udržiavajú čistotu a poriadok. Majú svoj zaužívaný systém upratovania a funguje im to, hlavne kvôli záujmu susedov, ktorým tiež na tom záleží. „Spolu dokážeme všetko, lebo v jednote je sila,“ hovorí na záver rozhovoru Alena Braviaková.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330869x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu