Založ si blog

Skautské dobrodružstvo ju priviedlo až do Južnej Kórei

Sabína Perignátová má za sebou vo svojom veku významnú skautskú skúsenosť v Južnej Kórei. Aký odkaz nesie jej cesta pre mladých nielen v našom meste sa dozviete v rozhovore.

Ako dlho si skautka a čo ťa k tomu viedlo?

Skautujem od šiestich rokov a vďačím za to môjmu bratovi Jakubovi, prezývanému Knepi.

Aká bola tvoja cesta do Južnej Kórei a ako si sa tam dostala?

Už dlho som túžila po skautskom dobrodružstve, ktoré by bolo pre mňa nezabudnuteľné. A tak som sa pred dvoma rokmi prihlásila nevediac, čo ma čaká. Minulý rok som sa zúčastnila stredoeurópskeho Jamboree v Prahe, ktoré ma dostatočne pripravilo na to celosvetové. Jamboree je celosvetové stretnutie skautov, ktoré sa organizuje každé štyri roky. Je to najvyššia akcia skautov. Tohto roku sa uskutočnilo v SaeManGeum v Južnej Kórei. Stretlo sa tu viac ako 50-tisíc skautov z viac ako 150 krajín. Tohtoročné motto bolo Draw your dream!, čo v preklade znamená Nakresli si svoj sen!. Motto nás sprevádzalo celým Jamboree. Jamboree je hlavne určené pre mládež od 14 do 17 rokov. Zo Slovenska sa zúčastnilo 86 skautov. Naša výprava sa delila na dve časti: prvý týždeň sme spoznávali hlavné mesto Soul a zvyšok času sme strávili na táborisku približne tri hodiny autobusom od Soulu. Prišiel nás navštíviť aj kórejsky prezident. Rozloha táboriska bola desať km2. Všetko sa odohralo od 24. júla do 13. augusta. Mali sme pestrý program, napr. Zip-line, lanovú dráhu, ovládanie dronov, raftovanie, lezeckú stenu a jazdu na štvorkolkách. Prvý a posledný deň sa uskutočnila otváracia a záverečná ceremónia. Každý deň sme mali leteckú show, o ktorú sa postaralo deväť stíhačiek. Nadobudla som nové priateľstvá z Indonézie, Talianska, Kene, Japonska a mnohých ďalších krajín.

Aký si mala najkrajší zážitok na tejto ceste?

Z Kórey si odnášam veľa spomienok, ale jedna z najlepších je ako sa na takom malom území dokáže stretnúť toľko mladých ľudí. A taktiež ako sme počas troch týždňov prežili tajfún Khanun či veľké horúčavy. Nie nadarmo sa riadime heslom: Buď pripravený! Na Jamboree sme mali aj príležitosť vymieňať si rôzne nášivky, šatky, typické oblečenie, ale aj rôzny merch [anglický slangový výraz pre tovar – pozn. red.], ktorý vznikol práve pre túto slávnosť. Ja osobne som si vymenila šatky alebo nášivky s krajinami ako sú napríklad Island, Malaysia, Maldivy, USA, Hong Kong a Columbia. Mojou najväčšou radosťou je vietnamský klobúk a takzvané japonské kimono “happi”.

Čo ťa, naopak, sklamalo?

Najväčším sklamaním bol príchod tajfúnu spojený s evakuáciou do hlavného mesta Soul. Čakalo nás zrušenie dlho očakávaného programu a oddelenie od nových priateľov.

Ak by si mala niekomu odporučiť stať sa skautom, kvôli čomu by to bolo?

Skauting je dobrovoľné výchovné hnutie pre mladých ľudí. Má široký záber, ktorý ponúka fyzický, sociálny, charakterový a duchovný rozvoj. Umožňuje spoznávať prírodu, skautov z celého sveta, učí samostatnosti, hodnotám. Celosvetové prepojenie, vzdelávanie detí a prežitie v prírode sú mojimi hlavnými dôvodmi, prečo ísť na skauting a nebyť len obyčajným skautíkom z lesa – ako si to veľa ľudí o skautoch myslí.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330758x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu