Založ si blog

Kráľovské džadky zo Spiša študenti zapísali do knihy pre celý svet

Mesto Kežmarok v spolupráci so Strednou Odbornou školou Garbiarska 1 v Kežmarku sa zapojilo do projektu PES Group Cookbook.

Medzinárodná propagácia školy je to, čo bolo cieľom zapojenia sa do projektu. Úsek komunikácie a propagácie Mestského úradu Kežmarok mal za úlohu pripraviť podklady a vyhotoviť fotografie. A ťažšia úloha – pripraviť jedlo tak, aby bolo chutným v každom kúte sveta – bola už na žiakoch. Použitý recept na toto tradičné a chutné jedlo bude publikovaný v knihe PES Group Cookbook Project, kde budú tradičné recepty z rôznych historických miest. „Pripraviť Kráľovské džadky zo Spiša bolo pre našich žiakov výzvou, zážitkom i dobrodružstvom. A navyše chutili skvele! Pri ich príprave sa tak snúbila moderná kuchyňa s prvkami tradícií, ktoré si v našom regióne stále udržiavame,“ povedal Jozef Kopkáš, majster odbornej výchovy.

Jedlo chudobných, ktoré chutí kráľovsky

Sú jedlá, pri ktorých nepočítate kalórie. Sú jedlá, pri ktorých sa pomocou lyžice a plného taniera spojíte s generáciami predkov, ktorí žili na matičke Zemi pred nami a jedli zemiaky varené na tisíc spôsobov. Z jedného hrnca, unavení a hladní. Takým jedlom sú napríklad džadky, ktoré časť Slovenska nazýva aj fučka. Kedysi išlo o jedlo chudobných, no s troškou kreativity môžete džadky uvariť tak, že z nich bude lahodná pochúťka.

Recept na džadky spozná celý svet

Na prípravu potrebujeme: jeden až dva kilogramy zemiakov, soľ podľa chuti, sto gramov polohrubej výberovej múky, domácu údenú slaninu, jednu červenú cibuľu, sto gramov masla a mlieko. Načistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Čakáme, kým sa trošku rozvaria. Potom ich zlejeme tak, aby sme na dne ponechali trochu vody a rozmixujeme ich na kašu. Do rozmixovanej kaše postupne pridávame hladkú múku tak, aby vznikla hustejšia hmota, ktorá sa odlepuje odo dna. Chvíľu povaríme pri stálom miešaní, následne necháme chvíľku postáť. Nakrájanú cibuľku spolu so slaninkou usmažíme dozlatista. Roztopíme maslo, aby sa nám hmota nelepila na ruky a tvarujeme guličky. Hotový pokrm ozdobíme slaninkou a cibuľkou. Podávame s pohárom mlieka.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330879x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu