Založ si blog

Dôležité je vedieť sa s deťmi porozprávať

V školskom roku 2023/2024 bude Materskú školu Možiarska navštevovať 105 detí. Zástupkyňa riaditeľky Anna Malinová nám prezradila okrem iného i to, na čo by nemali rodičia zabúdať v prvých mesiacoch dieťaťa v materskej škole.

Výzvou pre materskú školu bude zapojenie sa do nových environmentálnych a prosociálnych projektov, ktoré budú rozvíjať a skvalitňovať vzdelávanie detí. „Vzhľadom na to, že rozvíjame deti v oblasti lesnej pedagogiky, medzi veľký úspech radíme podporu projektu Od semienka k rastline, prostredníctvom ktorého sme si mohli zveľadiť záhradu kúpou vyvýšených záhonov, bylín, okrasných rastlín a plôtikov,“ povedala Anna Malinová. Hlavným cieľom projektu je získať poznatky o ochrane prírody, vytvoriť si základné návyky ekologického konania, spoznávať prírodu a jej význam – že rastlina k svojmu rastu potrebuje svetlo, teplo, vodu a starostlivosť s láskou a citom. „Vnímať krásy prírody, vyskúšať si starostlivosť o rastliny sadením, polievaním, okopávaním, tešiť sa z vypestovaných plodov, ochutnať plody ovocia a zeleniny je tým, čo si deti z tohto času odnesú asi najviac,“ zhrnula Malinová. Zároveň vytvorili aj novú aktivitu Deň studničky, ktorá bola realizovaná v mesiaci máj v školskej záhrade. Prostredníctvom nej sa deti dozvedeli, odkiaľ pramení voda do studničiek, prečo je dôležitá a následne hravou formou hľadali vodu v záhrade. Materská škola naďalej plánuje deti vzdelávať v enviromentálnej výchove. „V blízkej dobe sa chystáme dokončiť hmyzí domček, ktorý vznikol odrezaním stromu v našej školskej záhrade a následne viesť detí k tomu, že zvieratá a hmyz potrebujú a majú svoj domček,“ priblížila plány materskej školy Malinová.

Rada nad zlato pre všetkých rodičov

Podľa Malinovej je dôležité, aby rodič so svojím dieťaťom rozprával o tom, čo ho v materskej škole čaká, a prečo je pre deti dôležitá a dobrá. „Hlavne netreba dieťa strašiť vetou ako napríklad: Keď nebudeš počúvať, pôjdeš do škôlky,“ zdôraznila v závere zástupkyňa.

Ondrej Miškovič, foto: archív školy

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330886x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu