Praryby & Kosmosrážky – Týden ve vědě 9. až 15. října 2023

Poutníče, došel jsi ve svém surfování až k tomuto přehledu top novinek týdne – spočiň tu spolu se mnou na chvíli…

41. týden ve vědě roku 2023! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní
41. týden ve vědě roku 2023! Zdroj: CC BY, Apple, vlastní

Lidé (na Aljašce) přežili mladší dryas díky rybaření. S (dočasným) snížením teplot v mladším dryasi & úbytkem megafauny přešli Indiáni (v analyzovaných sídlištích) na rybolov. To ilustruje schopnost člověka přizpůsobovat se změnám prostředí – není ale jasné, za jakou to bylo cenu. Pokud si srovnáte, kolik lidí mohl uživit mamut, nejspíše z toho docela jasně plyne, že to bude větší počet rodin, než kolik uživí losos.

Čínská stanice Tchien-kung se dočká rozšíření i prodloužení životnosti. Stanice, kterou lze připodobnit k sovětskému Miru, má také nově hostit posádky ze spojeneckých čínských států. Pro srovnání s ISS: Tchien-kung má po rozšíření mít hmotnost 180 tun, ISS má 450 tun. Čínská stanice ubytuje 3 kosmonauty, ISS až 7 astronautů. Nynější podoba Tchien-kungu vznikla spojením tří modulů, z nichž všechny odstartovaly v posledních dvou letech.

OSIRIS-REx dopravil na Zemi z asteroidu Bennu 250 gramů hornin. Prvotní analýza naznačuje, že materiál obsahuje vodu ve formě hydratovaných jílových materiálů, stejně jako uhlík a další organické molekuly. Šestiletá mise sondy získala vzorky, které vznikly před 4,5 miliardami let během formování Sluneční soustavy. Dohromady by její materiál mohl indikovat přítomnost základních stavebních kamenů života. Vzorky však teprve projdou důkladnou analýzou.

Webb objasnil záhadu hvězdy „zmizelé“ v roce 2009. Nešlo zřejmě o „selhavší supernovu“, ale o kolizi dvou hvězd. Webb totiž v okolí hvězdy našel stopy více těles. Hvězda v roce 2008 původně jasně zasvítila, jako by se měla změnit v supernovu – a poté nečekaně pohasla. Hypotézy mluvily o tom, že mohlo jít o výjimečnou událost, kdy se hvězda zbortila do černé díry i bez průběhu supernovy. Nová data, která odhalila přítomnost tří objektů na vzdálenost 22 milionů světlet, ale nahrávají spíše scénáři kolize.

Před 14 300 lety zasáhla Zemi rekordní geomagnetická bouře. Událost o řád vyšší než Carringtonovka byla odhalena z letokruhů stromů, které zůstaly zakonzerovány na březích dávných řek. Carringtonova událost z roku 1859 by dnes usmažila velkou část rozvodné sítě a elektroniky. Tuší se ale, že mohou existovat i silnější bouře. Izotopy uhliku-14 ukázaly na dosud nejsilnějšího kandidáta z konce poslední doby ledové.

Poprvé pozorována kolize dvou exoplanet. 1 800 světlolet vzdálený objekt ASASSN-21qj zřejmě vznikl srážkou dvou ledových obrů – planet podobných Neptunu a Uranu. Na událost přišli astronomové náhodou – našli při hledání kosmických prstenců objekt, který v roce 2021 nápadně pohasl. Další výzkum ale ukázal, že o tři roky dřív naopak napadne ujasnil! Další analýza ukázala, že šlo velmi pravděpodobně o produkt velké kosmické srážky.

Bottom

Mise Psyche odstartovala s cílem prozkoumat asteroid bohatý na kovy. Sonda má během dvouleté mise podrobně prozkoumala stejnojmenný asteroid v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem: Jde o první misi NASA, jejímž cílem je zkoumat asteroid složený převážně z kovů, nikoliv z kamene nebo ledu.

Jaká byla poslední večeře ordovického trilobita. Paleontologové z Prahy udělali cétéčko 465 milionů let starému trilobitovi, který ležel 100 let ve skříni v muzeu a zrekonstruovali, na čem si pochutnával těsně před smrtí. Jeho trávicí trakt byl zcela naplněný vápenatými schránkami a jejich úlomky, které patřily mořským bezobratlým, jako jsou hyoliti, lasturnatky, mlži či ostnokožci. Z rekonstrukce lze odvodit, že trilobit sežral „co mu stálo v cestě“, ať to byly mršiny nebo živá kořist, a to včetně pevných schránek!

Homosexuální chování se vyvinulo nezávisle u více druhů savců. Záznam homosexuálního chování u víc jak 1 500 druhů naznačuje, že může hrát adaptivní roli při udržování sociálních vztahů a zmírňování konfliktů. Vystihuje to teze podobná „hypotéze babičky“, která se jmenuje „hypotéza gay strýčka“. Ta předpokládá, že lidé, kteří sami nemají děti, mohou přesto zvýšit výskyt genů své rodiny v budoucích generacích tím, že poskytují zdroje (např. potravu, dohled, obranu, přístřeší) potomkům svých nejbližších příbuzných.

Lidé přišli do Ameriky dřív, než se donedávna soudilo. Studie potvrdila, že stopy u White Sands jsou staré 21 až 23 tisíc let. To vyvrací starší tezi o příchodu lidí Ameriky před 15 000 lety. Teorie o příchodu před 15 milénii se hroutí delší dobu, nedávno jsme tu například měli mamutí kosti ulovené lidmi ještě před stopami White Sands. Nynější práce každopádně vyvrací kritiku z roku 2021, podle které mohly být stopy datovány nesprávně. Původní dataci semen vodních rostlin obohatili totiž vědci také o stromový pyl a zrnka křemene ze stejné vrstvy.

Život v raných městech poznamenaný brutalitou a svobodou od zákonů. Máte zájem zažít „svobodu“ v původních městech, nezatíženou tupými pravidly a zákony? Připravte se na festival brutálního násilí a smrti, které byly v té době běžnou součástí městského života. Teprve rozvoj centralizované správy, právních systémů, armád a obchodu na úsvitu doby bronzové potlačil všeobecně rozšířené násilí a proměnil města z děsivých nočních můr.

Lidská mikrobiota může žít i roky po smrti svého hostitele. Typicky prospěšní mikrobi jsou obvykle soustředěni v našich střevech, najdeme je ale také v nosohltanu, na kůži a dalších částech těla. Studie Univerzity of Tennessee ukazuje, že mikrobiota může přežít i smrt člověka – a mohou si občas i najít nové tělo.

A včil do videosekce

Na našem youtubovském kanálu jsme tento týden dali videa: tradiční týden ve vědě, dále pak novinky o erupcích magnetarů & stárnutí buněk & čtení mysli & nedávném druhém prasečím srdci (viz výš), a závěrem týdne také speciál z Laboratoře elektronové mikroskopu na půdě Biologického centra AV ČR (viz níž)!

[red]

Vědátor vzniká v dílně spolku studentů a popularizátorů vědy UP Crowd za podpory MUDRstart, který tvoří přípravné testy pro studenty vysokých škol. Krom různých autorů projekt jako šéfredaktor vede Ladislav Loukota – jeho kontaktní mail je vedatororg@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Reklama