Sedmero produktivity aneb Jak znovu nastartovat pracovní morálku

Každý z nás má občas dny, kdy se zdá, že vůle k práci úplně vymizela. Ať už je to kvůli únavě, stresu, nebo jednoduše lenosti, existuje několik osvědčených strategií, jak znovu najít svou produktivitu, i když se zdá, že je nadobro ztracená. Následující tipy vám mohou pomoci zvýšit svou motivaci a efektivněji se vrátit k práci.

Upravte si pracovní prostředí

Od práce může často rozptylovat neuspořádané pracovní prostředí. Zkuste proto vsadit na minimalismus a na stole si nechte pouze počítač, papír, tužku, sklenici s vodou a případně hrnek s kávou nebo čajem. V další organizaci vám pomohou i různé digitální nástroje. Pokud máte například zařízení značky Apple, můžete si na svém MacBooku oddělit profil pro práci a pro volný čas, případně si do něj nainstalovat chytré aplikace pro produktivitu – oblíbenosti se u uživatelů Maců těší například Alfred, Evernote nebo Akiflow.

Stanovte si cíle

Jakmile máte pracovní plochu uklizenou a nachystanou, stanovte si jasné a konkrétní cíle. Ty vám poskytnou směr a motivaci. Když si je navíc rozdělíte na menší, lépe dosažitelné kroky, bude vás jasně zelená barva zaškrtaných políček pohánět ještě více kupředu. Zařaďte do svého to-do listu i naprosto banální cíle, jako je třeba právě sepsání seznamu úkolů.

Vytvořte si harmonogram

Plánování je klíčem k efektivitě. Vytvořte si harmonogram svého dne nebo týdne, ve kterém jasně určíte, kdy budete pracovat a na co se budete zaměřovat. Nezapomeňte do plánu zahrnout také pravidelné pauzy. Nic se totiž nemá přehánět, a i hlava si potřebuje občas odpočinout a načerpat nové síly. Přestávku budete mít zároveň „za odměnu“.

Změňte prostředí

Problém se možná skrývá ve stereotypu. Pokud už vás v kanceláři nebo doma nic nenapadá, zkuste své pracovní prostředí změnit. Vydat se můžete nejen na jiné místo v rámci kanceláře či domova, ale také do kavárny, nebo dokonce ven do přírody, kde se vám dostane čerstvého vzduchu, který okysličí vaše mozkové závity. Změna prostředí může zdárně obnovit vaši kreativitu a motivaci, díky čemuž začnete opět podávat skvělé výkony.

Odměňte se

Nastavte si systém odměn. Možná se to může zdát lehce dětinské, účinné je to však v každém věku. Po dosažení určitého cíle si dopřejte malou radost, například v podobě oblíbeného dezertu, krátké procházky nebo času vyhrazeného na oblíbenou hru. Tím si vytvoříte pozitivní asociace s prací a motivace bude v budoucnu jednodušší.

Zaujměte nový přístup

Pokud se vám zdá, že se k práci zkrátka nedokážete prokousat, zkuste zaujmout nový přístup. To může zahrnovat vyzkoušení nových nástrojů, technik nebo strategií. S novým způsobem práce může přijít i nová motivace. Nebojte se využít digitální pomocníky, umělou technologii nebo požádat o pomoc své přátele či kolegy.

Pamatujte na své dlouhodobé cíle

Když máte pocit, že se nemáte na co těšit, vzpomeňte si na své dlouhodobé cíle a na to, jak vám současná práce pomáhá jich dosáhnout. Tato perspektiva může posílit vaši motivaci a přimět vás k dalším pokrokům.

V pracovním životě každého někdy nastane období, kdy dojde inspirace, motivace a vůle. Je to přirozené, ale je potřeba vědět, jak si v takových situacích poradit. Proto držíme palce a doufáme, že vám naše tipy pomohou.