Jak zahřát tělo pomocí éterických olejů

jak zahřát tělo pomocí éterických olejů
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Bude zima, bude mráz… Ne každý z nás se ale na tohle období těší. Třeba „jen“ proto, že má věčně studené ruce nebo je celkově zimomřivý. A právě tady přicházejí na řadu éterické neboli esenciální oleje. Které z nich platí za nejlepší prohřívací vůně? A je správně použít?

Co je to éterický olej

Éterické neboli esenciální oleje jsou vonné látky pocházející z rostlin, ať už z jejich listů, nebo plodů. Pro své terapeutické účinky se používají již po tisíciletí a působí příznivě jak na duši, tak na tělo. Výroba esenciálního oleje závisí na konkrétní rostlině, ale nejčastější metodou je destilace (zejména u květů) či lisování (např. u citrusů). Používat je pak mohou de facto všichni. Opatrní by ale měli být alergici, potažmo astmatici, a také těhotné ženy.

esenciální neboli éterické oleje

Prohřívací esenciální oleje

Skořice či zázvor, jejichž aroma je známé asi každému z nás, nejsou žádnou velkou novinkou. Už jste ale někdy slyšeli o éterickém oleji s názvem bay? A napadlo by vás, že může vaše tělo docela pěkně prohřát i máta citronová, která podle názvu svádí spíše k letnímu osvěžení?

Skořice

Esenciální olej ze skořice, kterému se přisuzují antibakteriální, analgetické a stimulační účinky, má intenzivní hřejivou vůni. Je skvělý v případě prochladnutí, a kromě toho, že prohřívá celý organismus, podporuje činnost srdce a oběhového systém a je vhodný jako prevence rýmy a nachlazení. Nedoporučuje se však astmatikům a lidem s dýchacími obtížemi. Měli byste také vědět, kdy už jsou dýchací obtíže vážné a musíte zajít k lékaři.

Zázvor

Závor máme spojený zejména s rýmou a nachlazením, ale stejně tak je skvělý k celkovému prohřátí těla. Má intenzivní kořeněné aroma a podporuje pocení. Doporučuje na také bolesti hlavy, mírní nechutenství či nevolnosti během těhotenství a podporuje dobré trávení.

Hřebíček

Hřebíčku se přisuzují lokálně znecitlivující, ale i prohřívací a povzbuzující účinky. Zlepšuje trávení, je vhodný při bolestech zubů a jeho sladce kořeněná vůně vám udělá dobře také při dýchacích potížích či prochladnutí. Vzhledem k tomu, že silně prokrvuje, ho dávkujte opravdu opatrně.

Kafr

Balzamickými až bylinnými tóny je typická vůně kafru, jenž má výborné relaxační účinky. Podporuje regeneraci celého organismu, který zároveň prohřívá, a je vhodný také při chřipce a nachlazení. Při horečce podporuje pocení, při kašli uvolňuje dýchací cesty a stimuluje oběhový systém.

Rozmarýn

Bylinně kořeněnou vůni rozmarýnu zná asi každý z nás. Kromě toho, že tahle bylinka hezky prohřeje organismus, pomůže ho celkově posílit a rozproudí krevní oběh. Udělá vám dobře při únavě i bolestech hlavy a uleví od křečí, ovšem pamatujte na to, že mírně zvyšuje krevní tlak.

Bay (Pimentovník)

Název tohoto éterického oleje zní trochu tajuplně. Bay neboli pimentovník si vás získá svou hřejivou kořeněnou vůní, krásně prohřeje organismus a pomůže vám zklidnit psychiku při nervovém vypětí. Mimoto je vhodný i k masážím nebo obkladům při bolestech zad či svalů, jen mějte na paměti, že není vhodný pro astmatiky.

Jedle 

Jedle patří mezi zimní éterické oleje, které by vám doma neměly chybět. Má úžasnou lesní vůni se sladce balzamickými tóny, a kromě toho, že vás hezky prohřeje, uvolní ztuhlé svaly. Podpoří koncentraci a nechá vás zapomenout na starosti všedního dne.

Máta citronová

Zní to trochu jako paradox, ale i lehká, svěže mentolová vůně máty citronové, dokáže organismus příjemně prohřát. Vzhledem k tomu, že výborně čistí vzduch, se také hodí do aromalampy při nachlazení, bronchitidě i dalších dýchacích potížích.

jak používat esenciální oleje

Jak můžete prohřívací éterické oleje používat

Není to žádná velká věda a ve většině případů si vystačíte s vybavením, které máte běžně doma. V každém případě ale nezapomínejte na to, že éterické oleje mají vzhledem ke svému koncentrovanému složení mnohem silnější účinky než třeba sušené bylinky. Proto je kromě levandule a tea tree nikdy neaplikujte na pokožku v nezředěném stavu. Mohlo by dojít k nepříjemnému podráždění.

  • aromalampa/difuzér – do nádobky s vodou přidejte 3 až 8 kapiček zvoleného éterického oleje (podle velikosti místnosti), u děti stačí i 1 kapka
  • – papírový kapesník/tamponek – pár kapiček naneste na kapesníček/tamponek a přímo z něj inhalujte nebo si ho položte třeba na noční stolek
  • – domácí aroma sprej – v lahvičce s rozprašovačem smíchejte 5­ až 7 kapek zvoleného esenciálního oleje se 100 ml vody, před použitím vždy dobře protřepejte
  • – voňavá celotělová koupel – do trochy plnotučného mléka či smetany přidejte 3 až 10 kapek éterického oleje a vlijte do koupele (tuk usnadní rozpouštění olejíčku ve vodě)
  • – koupel nohou – tady stačí použít jen cca 5 kapiček éterického oleje a přidat ho do teplé vody v lavoru nebo ve vaničce sprchového koutu
  • – aroma masáž – do 50 ml nosného oleje přidejte 5 až 25 kapek éterického oleje, ideálním základem je sezamový, jojobový či mandlový olej

Vonný vs. éterický olej

Na závěr ještě jeden praktický tip. Kupujte pouze produkty označené jako éterický či esenciální olej. Lahvičky, jež mají na etiketě nápis „vonný olej“ totiž mají s aromaterapií jen pramálo společného. Většinou už je poznáte podle podezřele nízké ceny (např. 30 Kč), neobvyklých vůní (např. jablko, jahoda) a také podle toho, že je seženete např. v květinářství. A v čem tkví jejich hlavní problém? Jednoduše v tom, že jsou uměle vyrobené v laboratoři, a nemají proto kýžené aromaterapeutické účinky.

zahřívací esenciální oleje

Můj tip: Pokud chcete mít jistotu kvalitního produktu, mrkněte se po značkách jako Primavera, Taoasis nebo Nobilis Tilia, které se mi opravdu osvědčily. Jsou sice o něco dražší, ale máte 100% záruku, že nekupujete zajíce v pytli.


Pokud máte pocit, že už nevíte, jak se zahřát, možná to bude chtít podívat se také na potraviny, které v chladných měsících konzumujete. V jednom z našich článků se můžete dočíst o tzv. zahřívacích potravinách a o tom, proč dát v zimě přednost polévce před smoothie 🙂


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 17. 4. 2024

Zuzana Holmanová

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *