logo F1online.sk

Verstappena prekvapil pozitívny štart víkendu, ale chce ďalšie zlepšenie

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 10. 2023

Max Verstappen si lepší štart do Veľkej ceny Mexika ani nemohol priať. Zažil bezproblémové dve hodiny a oba tréningy zakončil na prvom mieste. Vyzerá to na ďalšiu hladkú jazdu pre Red Bull, minimálne teda pre Maxa Verstappena, ale ten požaduje od tímu zlepšenie niektorých aspektov monopostu RB19.

Verstappen v Mexiku v podstate pokračuje tam, kde v Austine skončil. Pred každým víkendom padajú opatrné otázky, či Red Bull nájde vyzývateľa. Tentokrát sa hlásili o slovo zvlášť v Mercedese, ktorý však pôsobil v úvodných dvoch voľných tréningoch veľmi matným dojmom. Najbližším prenasledovateľom Verstappena tak bol v prvom tréningu trochu prekvapivo Alex Albon a v druhom už menej prekvapivo Lando Norris.

Holandský pretekár nemal po piatku žiadny dôvod na paniku. Aj keď nebol so všetkým stopercentne spokojný, víkend zatiaľ prebieha podľa plánu Red Bullu. „Je tu pár vecí, ktoré môžeme zlepšiť,“ povedal médiám po piatku Verstappen. „Je to však pozitívny štart do víkendu, v skutočnosti to bolo lepšie, než sme očakávali, čo určite nie je zlé.“

Holandský pretekár očakáva v sobotu vyrovnanú kvalifikáciu, ale čo nedeľné preteky? „Ako vždy je trať v Mexiku klzká a pneumatiky sa pri pretekových simuláciách ťažko manažujú, takže stále musíme na niektorých veciach zapracovať. Na jedno kolo to bude v kvalifikácii veľmi tesné, ale v pretekovom tempe to bude opäť o inom,“ povedal Verstappen.

Péreza uchvátilo domáce prostredie

Domáci miláčik Sergio Pérez je v Mexiku stredobodom všetkého. Tribúny burácajú pri každom prejazde jeho Red Bullu a dostáva sa mu obrovskej podpory. Aj keď Checo v prvých dvoch tréningoch neuchvátil, zároveň ani nesklamal. O všetkom sa rozhodne v sobotu a hlavne v nedeľu, nie v piatok.

„Je to zábavné, pretože keď sedíte v aute a plne sa sústredíte, ľahko zabudnete, kde vlastne ste. Keď však vystúpite z kokpitu, ohromí vás tá obrovská pozornosť. Je veľmi pekné tešiť sa toľkej podpore zo strany fanúšikov,“ povedal po piatku domáci matador Sergio Pérez.

Samotné dianie na trati však Checo nehodnotí len v superlatívoch. „Povedal by som, že to pre nás nebol hladký deň. V kvalifikačných simuláciách sme si nedokázali dokonalo načítať mäkké pneumatiky. Pri jednom z mojich pokusov mi nepomohli ani žlté vlajky. Musel som to teda skúsiť ešte raz a nebolo to čisté kolo, keď som takmer vyletel v poslednej zákrute,“ hovorí nie úplne spokojne Pérez.

„Potrebujeme teda ešte pochopiť množstvo vecí, zvlášť si musíme dobre načítať rôzne zmesi pneumatík pre nedeľné preteky. Celkovo sme však v dobrej pozícii a podľa mňa sme na správnej ceste. Vyzerá to dobre, ale vieme, že kvalifikácia bude vyrovnaná,“ dodal Checo.

Súvisiace články