29. října 2023 • 14:00

Rovanperä obhájil titul mistra světa, Cais ve Středoevropské rallye dojel 11.

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fin Kalle Rovanperä obhájil titul mistra světa v automobilových soutěžích. Třiadvacetiletý tovární jezdec Toyoty získal jistotu po druhém místě na Středoevropské rallye, kterou vyhrál Thierry Neuville z Belgie za volantem hyundai. Třetí skončil na soutěži, která poprvé v historii seriálu zavítala i na české území, Estonec Ott Tänak s fordem. Nejlepším z českých závodníků byl jedenáctý Erik Cais s fabií.



Rovanperä, jenž se loni stal historicky nejmladším rallyeovým šampionem, měl před startem soutěže náskok 31 bodů na týmového kolegu Elfyna Evanse z Velké Británii, který jej mohl jako jediný ohrozit. Evans ale v sobotu havaroval, a přestože se dnes do rallye vrátil, ztrácí před posledním dílem MS na rodáka z Jyväskylä 44 bodů. Ve hře už jich je přitom jen třicet.

„Cítím se opravdu dobře. Myslím, že tento rok je pro mě osobně důležitější než loňský. Konkurence byla větší a my jsme odvedli opravdu dobrou práci,“ radoval se Rovanperä v cíli poslední rychlostní zkoušky. Ocenil i spolujezdce Jonneho Halttunena. „Je nejlepší na světě, stejně jako náš tým. Všichni nás podporovali. Rodina, kamarádi. Je to pěkné, víc k tomu nemůžu říct. Tenhle titul si užiju víc než ten první,“ prohlásil finský pilot.

Rovanperä se držel v čele rallye až do desátého měřeného testu, po Evansově havárii ale zvolnil, přepustil vedení Neuvilleovi a bezpečně kontroloval druhé místo, které mu zajišťovalo titul. „Upřímně řečeno, Kalle byl v pátek velmi rychlý a my jsme s ním nedokázali držet tempo. Dnes jsme to zkusili, ale prostě to nevyšlo. Tak třeba příští rok,“ řekl Evans, jenž má v průběžném pořadí MS náskok sedmi bodů na třetího Neuvillea. V polovině listopadu v Japonsku bude odrážet jeho útok a snažit se potřetí v kariéře získat titul vicemistra.

Neuville si v Pasově, kde bylo centrum rallye, připsal letošní druhé a celkově devatenácté vítězství v MS. „Je to velká úleva, že jsme v cíli. Myslím si, že jsme odvedli dobrou práci a byli konzistentní, což se vyplatilo,“ řekl Neuville.

Spokojený byl i Cais, jenž se v průběhu rallye držel na hraně první desítky a nakonec ho od bodované pozice dělilo 21 sekund. Mezi vozy kategorie Rally2 byl třetí, v hodnocení seriálu WRC2 ale bral body za druhé místo. „Nebyla to jednoduchá soutěž. Dnes bylo hlavním úkolem dojet do cíle a udržet se na stupních vítězů (v kategorii WRC2). Nechtěli jsme zbytečně riskovat,“ řekl Cais. Radost měl i z toho, že se v popředí držel od začátku. „Jsme moc rádi, že z toho je takový výsledek. Vždy budu vzpomínat i na to, že jsme na Hradě i ve Velké Chuchli mohli startovat jako první a napsat tak historii českého motorsportu,“ dodal Cais.

Středoevropská rallye byla součástí MS poprvé v historii. Ve čtvrtek odstartovala v Praze a v Česku se konalo osm rychlostní zkoušek. „Jsme moc spokojení, že se nám povedlo přivést mistrovství světa do České republiky a vše uspořádat. Na Pražském hradě byl nádherný start s úžasnou kulisou. Úvodní rychlostní zkouška v Chuchli byla skvělá a předčila naše očekávání. V náročné páteční etapě jsme zabezpečili velké množství kilometrů podle nejvyšších standardů,“ řekl ČTK jednatel rallye Tomáš Kunc.

Podle organizátorů soutěž v průběhu tří etap navštívilo 125.000 diváků a téměř polovina všech fanoušků zavítala na české rychlostní zkoušky. „Tak velký příliv diváků jsme nečekali a pro příští rok se musíme připravit lépe,“ uvedl Kunc. Rallye bude součástí MS i v příštím roce, pojede se o týden později na přelomu října a listopadu.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 2:52:39,9, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -57,6, 3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1:52,8, 4. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -2:08,6, 5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:48,3, 6. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -3:06,3, ...11. Cais, Trunkát (ČR/Škoda Fabia RS) -12:25,8, 18. Březík, Krajča -17:15,1, 21. Vojtěch, Ernst (všichni ČR/Škoda Fabia) -23:18.2.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů): 1. Rovanperä 235, 2. Evans (Brit./Toyota Yaris) 191, 3. Neuville 184, 4. Tänak 162, 5. Ogier 114, 6. Lappi (Fin./Hyundai i20) 98, ...26. Cais 1, 27. Prokop (ČR/Ford Fiesta Mk II) 1.

Pořadí týmů: 1. Toyota 504, 2. Hyundai 399, 3. M-Sport/Ford 271.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud