Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Británii bičuje bouře Ciarán, výstraha před silným větrem platí i v Česku

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Radek Vebr, MAFRA

Silný vítr a déšť přinesla bouře Ciarán, která se z Atlantiku přenesla nad jižní Anglii. Ve velké míře bude ovlivňovat i počasí v Česku. Nárazy větru mohou na Moravě a ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a v části východních Čech dosáhnout hodnot kolem 70 km/h, na horách až 110 km/h. Meteorologové tak varují před větrem a doporučují ostražitost při pohybu venku. Výstraha bude platit až do pátečního poledne.
  7:01

Ve čtvrtek meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy nízkou oblačnost nebo mlhy a na Moravě a ve Slezsku zpočátku ojediněle mrholení. „Postupně od západu bude oblačnost přibývat a později odpoledne a večer se místy přidá občasný déšť,“ uvedla Blanka Gvoždíková z ČHMÚ.

Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku při slunečním svitu ojediněle až 17 stupňů, v 1 000 m na horách kolem 7 stupňů, na Šumavě až 10 stupňů.

Meteorologové čekají mírný, postupně čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). V západní polovině území většinou vítr slabý proměnlivý do 4 m/s.

V noci na pátek bude převládne zataženo, místy, postupně na většině území s deštěm, místy i trvalejším. K ránu na hřebenech Šumavy meteorologové čekají i srážky. Nejnižší teploty 13 až 9 stupňů, v západní polovině území 9 až 5 stupňů. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

V pátek přes den bude zataženo, na většině území s deštěm, místy i trvalejším. Na Šumavě v polohách nad 1 100 m mohou být srážky zpočátku i smíšené. Odpoledne čekáme pozvolna od západu ustávání srážek a protrhávání oblačnosti.

Nejvyšší teploty 6 až 10 stupňů, ve východní polovině území dopoledne 11 až 15 stupňů. Na východě zpočátku vítr čerstvý jihovýchodní až jižní 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

V sobotu bude podle meteorologů polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Odpoledne a večer bude od západu přibývat oblačnost až na zataženo a v Čechách se postupně místy přidají přeháňky nebo déšť. Nejnižší noční teploty 5 až 1 stupeň. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů Celsia. Ve východní polovině území vítr postupně místy čerstvý 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku se čeká přechodně déšť na většině území, na východě i trvalejší. Nejnižší noční teploty 9 až 5 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní a v Čechách večer zesílí na čerstvý, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V pondělí meteorologové očekávají proměnlivou oblačnost, místy, zejména na horách přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 stupňů. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 stupňů. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude během dne slábnout.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Převažovat bude proměnlivé počasí, polojasno se bude střídat se zataženem. Místní přeháňky budou častější na horách, kde mohou být v závěru období i smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 stupňů, postupně 4 až 0 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 stupňů.

Autor:

Pronájem obchodního prostoru 60 m2
Pronájem obchodního prostoru 60 m2

Mírové náměstí, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
10 000 Kč/měsíc