Založ si blog

Keď múdre rady nestačia . ..

Spomienka na to čo som napísal 4. novembra 2018, teda pred 5 rokmi.
Keď horel staroveký Rím, potomok Juliov a cisár Rímsky si nevedel rady v kríze, ktorá nastala (stovky mŕtvych, stovky tisíc bez domova a spustošené večné mesto). Mal učiteľa, radcu a v tom čase priateľa Senecu. Ten v dobrej viere poradil mladému vládcovi asi nasledovne: „V dobe krízy, keď ľudia nevedia ako ďalej, by sa mal vládca chovať ako Boh.“ Vo viere, že žiak dorástol svojho učiteľa, iste veril, že ho Nero pochopil.
Táto jeho veta, totiž mala znamenať, rozhodnosť, rozvážnosť, rozumnosť a súcit.
Vládca ale pochopil jeho vetu ako, všemocnosť, všemúdrosť a všeobecnú bezmedznú lásku tých ktorým je boh. Namyslenosť je však „nectnosťou“ obmedzených, lebo jednou z najznámejších viet odpovedajúcej pokore múdrosti je: „Viem, že nič neviem“.
Múdry však má občas pocit, že pozorný poslucháč aj chápe jeho slová. Pravda však môže byť aj taká, že pozorný poslucháč je sústredený na slová, aby si ich pamätal a nie aby im rozumel.
Spomínam si na jeden rozhovor spred niekoľkých rokov. Jeden mladý dedič prevzal po otcovi firmu, vysokú školu (v blízkom zahraničí). Keď sa so mnou zoznámil, položil mi otázku, či je vzdelávanie dobrý biznis?
Ja som z hĺbky svojho presvedčenia odpovedal, že ÁNO. Dotyčný mladý „podnikateľ“ sa ponáhľal a hneď sa ďalej „odporúčal“. Ale tieto slová si pamätal a ja som časom zistil, že im vôbec neporozumel, resp. naše myslenie bolo diametrálne odlišné a teda aj chápanie slov odlišné.
Mladík s ambíciou byť bohatým, moje slová pochopil po svojom. Podľa neho je dobrým biznisom také podnikanie čo prináša veľký zisk.
Podľa môjho hlbokého presvedčenia je vzdelávanie „nekonečne“ uspokojujúce podnikanie prinášajúce zadosťučinenie ambície pokroku a lepšej budúcnosti. Moja predstava bola Oxford, Canbridge, MIT, ktorých absolventi platia vysoké školné a často pomocou nadačných štipendií na základe výberových konaní pre tých najlepších.
Majiteľ to pochopil, ako väčšina verejných škôl, ako cestu k zisku, bez rozdielu jeho opodstatnenosti danej úspešnosťou vzdelávania svojich absolventov, prinášajúcich „lepšiu budúcnosť“ skrze svojich schopností či zručností. Takže táto už len názvom vysoká škola prijíma každého, aj vyraďuje ako svojho absolventa každého, lebo platí pravidelne nastavené školné.
Aké je poučenie?
Dnes rovnaké ako pred tísícami liet, vládcom nemožno úspešne radiť múdrosťou „filozofov“, vládcov je nutné nahradiť múdrymi čo nestratili a nestratia pokoru člena svojej tlupy a udržujú oheň ich poznania a schopností mať sa lepšie vedno …
Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.