Jak zatočit s vodním kamenem

Máte rádi čistotu, kterou vám v domácnosti především v koupelně nabourává tvrdá voda? Trápí vás nevzhledné šmouhy na bateriích, sprchových koutech nebo nefungující pračka? To vše může způsobit vodní kámen. Poradíme, jak „ošetřovat“ koupelnu a bránit se nepříjemnému problému s tvrdou vodou.

Koupelnu, kterou trápí tvrdá voda, pravidelně čistěte
Koupelnu, kterou trápí tvrdá voda, pravidelně čistěte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co znamená tvrdá voda

Vodní kámen se sám o sobě skládá ze solných minerálů, především z uhličitanu vápenatého a uhličitanu hořečnatého. Tyto minerály jsou obsaženy ve větším množství v tvrdé vodě, která pochází ze spodních půdních vrstev. Proto pokud je u vás tvrdá voda, máte problémy s vodním kamenem mnohem větší než domácnosti, které doma využívají měkkou vodu z povrchových vrstev.

Tvrdá voda je ráj pro vodní kámen

Vodní kámen vzniká postupným uvolňováním minerálů na místech, která jsou s vodou v pravidelném kontaktu. K jeho rychlejší tvorbě přispívají změny teplot a pomalé odpařování vody. Proto můžete nejčastěji vidět tvorbu vodního kamene na vanách, umyvadlech, ve sprchách či na vodovodních kohoutcích. Setkat se s ním však můžete i v toaletách, pračkách nebo sušičkách. Při odstraňování je dobré se zaměřit i na místa hůře přístupná, jako jsou koupelnové spáry nebo podlahové žlaby či útroby koupelnových spotřebičů.

Jak poznáte, že u vás teče tvrdá voda

Zjistit tvrdost vody můžete ve specializované laboratoři na základě zaslaných vzorků vody. Tvrdou vodu poznáte i sami podle hlavních znaků. Na bateriích a sanitární technice vznikají stopy vodního kamene, při mytí rukou mýdlo moc nepění a snadno se oplachuje. Tvrdou vodu dále poznáte podle prádla, především ručníků, které jsou po vyprání a usušení tuhé – proto je nutná větší spotřeba pracího prostředku, také stoupá spotřeba elektrické energie a spotřebiče se rychleji opotřebovávají. U citlivějších jedinců může vznikat větší vysoušení pokožky po koupání nebo sprchování.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem (Zdroj: Šárka Miškovská)

Jak se zbavit vodního kamene

Vodní kámen, který vám způsobuje tvrdá voda, můžete vyčistit přírodní cestou. Je šetrnější k životnímu prostředí, ne vždy však dostatečně účinná. Hlavními pomocníky budou ocet a kyselina citronová. Tyto látky svou kyselostí dokáží narušit vodní kámen, který způsobuje tvrdá voda. Stačí jednoduše nanést několik kapek octa nebo kyseliny citrónové na vlhký hadřík a postižené místo opatrně očistit. Na některých místech, např. vodovodní baterii, nechte citronovou šťávu působit přes noc – poté ji stačí opláchnout a utřít do sucha. Někdy se doporučuje kyselina solná, která ovšem nenávratně narušuje povrch chromovaných koupelnových prvků. Účinná může být i jedlá soda, ovšem tu používejte na místech s vodním kamenem opatrně, abyste povrch nepoškrábali.

Další možností je chemické čištění pomocí různých přípravků, které jsou dostupné v obchodech. Tyto přípravky se většinou nastříkají na jednotlivé povrchy, které jsou zanešené od vodního kamene, poté je stačí opláchnout nebo otřít hadříkem a dokonale vyleštit.

Čištění pračky

Prostory kolem bubnu pračky a hadice, kterou odtéká voda, můžete vyčistit obyčejným octem. Jedlou sodu nasypte do přihrádky na prací prášek a do prostoru pro aviváž nalijte ocet. Nezaškodí, když dva šálky octa vlijete i přímo do bubnu. Na pračce nastavte nejvyšší teplotu, zvolte nejdelší cyklus a pračku spustíte naprázdno. Vhodné je prací cyklus přerušit před začátkem máchání a nechat ji v pohotovostním režimu bez vypuštění vody několik hodin, poté nechte cyklus dokončit. Pokud máte obavy, že by vám ocet poškodil pračku, můžete využit speciální čisticí prostředky volně dostupné v maloobchodní síti. Práškový odstraňovač vodního kamene odstraňuje vápenaté usazeniny a zaručuje tak obnovu plného výkonu pračky. Postačí 1× za půl roku nasypat požadované množství do nádržky na prací prášek i do bubnu pračky a zvolit dlouhý program. K čištění vodného kamene nebo mastnoty a k odstranění zápachu můžeme použít i sáčkový odstraňovač mastnoty a vodního kamene 3 v 1, který vsypeme jednou za měsíce do nádržky na prací prášek nebo přímo do bubnu pračky.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čištění sušičky

Pokud vlastníte sušičku prádla, vodní kámen může způsobit její poškození. I zde platí, že je vhodná pravidelná údržba z důvodu usazování nečistot, a především vodního kamene, který vám může životnost sušičky výrazně zkrátit.  Na otření krytu sušičky použijete vlhký hadřík namočený v saponátové vodě. Čištění kondenzátoru bude poněkud složitější. Pokud máte sušičku s topným tělesem, bude to snadné, postačí jej vyjmout a propláchnout pod proudem tekoucí vody. Moderní sušičky obsahují čidlo vlhkosti, které je umístěno na dvířkách sušičky, případně jeho umístění zjistíte z návodu. Na čidle se vytváří vodní kámen, který narušuje jeho funkčnost. Nečistoty se zbavíme houbičkou namočenou v teplé vodě, vyvarujeme se použití čisticích prostředků s brusným účinkem, drátěnek a jiných pomůcek, které by mohly čidlo poškodit.

Jak předcházet vodnímu kmeni

Na hlavní přívod vody nebo ke konkrétním spotřebičům si můžete pořídit nebo nainstalovat domácí změkčovače nebo filtry na tvrdou vodu. Účinné mohu být i prostředky na bázi nejmodernější nanotechnologie, které lze aplikovat na různé povrchy, které tím získají hydrofobní film. Povrchy zůstanou dokonale vyhlazené a vodní kámen nemá šanci na nich ulpět.

Publikováno: před 5 měsíci, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: alza.cz, aqua-shop.cz, eshop.inproducts.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Jak sušit rajčata

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Když se urodí velké množství rajčat, najednou nevíme, co s nimi. Přichází na řadu metoda sušení.

Polévkové koření

Polévkové koření

Jak si vyrobit domácí vůni do sušičky

A protože úspora peněz se hodí úplně vždycky, Láďa vám ukáže, jak si vyrobit svou vlastní vůni do sušičky.

Kandovaná cuketa jako kiwi

Kandovaná cuketa jako kiwi

Toužíte po jezírku?

Jezírko na zahradě

Chov želv

Reportáž o chovu želv, jakou želvu si vybrat domů, která je vhodnější k dětem, jak by měl vypadat její příbytek, čím je krmit...

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.