Dareba – výjimečný italský debut, nejvýraznější talent na italské scéně po Eleně Ferrante

Salvioni_credit Vittoria Bernini

Beatrice Salvioni, enfant terrible současné italské literatury. Teprve dvaceti-osmiletá autorka překvapuje a fascinuje vypravěčským mistrovstvím a jazykovou vyspělostí. Příběh o přátelství vzorné Francesky Stradové a vzdorné Maddaleny Merliniové řečené Dareba se odehrává za fašismu v třicátých letech minulého století. Výrazná hrdinka, která jakoby vystupuje ze stránek, je tak živá, že máte pocit, že se jí můžete dotknout. V ryze machistické společnosti se žena učí být silná a uvědomělá a beze strachu říkat svůj názor. Dareba se prodala do 32 zemí ještě před samotným vydáním. Simultánně vyšla v 8 zemích a filmová adaptace je v přípravě.

Jaké je časové a místní umístění románu?

Příběh o přátelství vzorné Francesky vzdorné Maddaleny řečené Dareba se odehrává za fašismu, v letech 1935 a 1936, v severoitalské Monze, na pozadí italského vpádu do Etiopie a hospodářské blokády, kterou Společnost národů na Itálii v důsledku toho uvalila. Autorka se ale více než na historické události soustředí na sugestivní vykreslení tíživé atmosféry severoitalského maloměsta ovládaného ideologií a hlavně prázdnou šovinistickou rétorikou fašistické strany.

Kdo jsou hlavní postavy románu?

Dvanáctiletá Francesca se jednoho dne setká s Malnatou (dosl. špatně/zle narozenou, v českém překladu „Darebou“), která v očích obyvatel vesnice představuje jakousi smůlonošku. Lidé v městečku věří, že Dareba má nadpřirozené schopnosti, křižují se, když kolem ní procházejí, bojí se, že by je mohla uřknout, muži si naopak v její přítomnosti odplivávají. Franceska naopak pochází z měšťanské rodiny a je svázána pravidly, co se smí a co se nesmí.

dareba

Ani jedna z dívek zdaleka neodpovídají dobové představě o slušném děvčeti (jsou věčně špinavé a hrají si s dvěma chlapci u místní řeky…), stanou se nejlepšími přítelkyněmi a spolu přicházejí na to, že ideologie fašismu, jež by Francescu nikdy nenapadlo zpochybňovat, není zcela v pořádku.

Jaká je souvislost s tetralogií Eleny Ferrante?

Elenu Ferrante jako spisovatelku Beatrice Salvioni obdivuje, ale příběh přátelství dvou dívek v ní zrál dlouhou dobu. „Uvědomila jsem si, že i v prvních příbězích plných upírů a pirátů, které jsem četla, byl vždycky prvek dívčího přátelství, jedna, která se za každou cenu odmítala podřídit a druhá s nevinným pohledem a poddajnou povahou. Maddalena a Francesca ve mně dozrávaly dávno předtím, než jsem znala knihy Eleny Ferrante či Donatelly Di Pietrantonio.“

 Jak v románu figuruje téma ženské emancipace?

Jsme v době fašismu, ryze machistické společnosti, kde jsou všichni fascinováni duceho virilitou, kvůli němuž neváhají jít do války a zabíjet. Zato „ženská se musí naučit, je odevzdat se a nic nepožadovat, zrovna jako duceho ženy“. V době pokřivených hodnot, kolektivního strachu, rezignace či lží, slovo ženy nemělo proti slovu řádného fašisty žádnou váhu. Konvencemi nespoutaná Dareba je prototypem odvážné dívky, která se nebojí ničeho a bourá stereotypy.