Založ si blog

Príležitosť

Sedí. Lakte opreté o zábradlie, pobolievajú ju, už kedysi jej matka hovorila, že ich má špicaté. Jeden pohľad a dáva jej za pravdu. Asi áno, potiahne si z cigarety a pritiahne si pletený sveter k telu. Zima, keby aspoň svietilo slnko. Svieti, len je nejaké zubaté. Keby sa ukrylo, nezmenilo by sa veľa. Len rovnaká zima.

 

Aspoň cigareta, opätovne potiahne. Slastne, jej ranný pôžitok. Medzitým pozrie niekoľkokrát z balkóna. Sused z piateho poschodia sa rúti náhlivým krokom a chvíľu pred ním suseda so strapatými vlasmi. Identifikovať ju vie presne, neučesané vlasy, takto na ulicu len tak niekto nevylezie. Poschodie nedá, vždy ju stretne kdesi v neurčitom priestore.

 

Vrznutie dverí signalizuje návrat, smeruje do kúpeľne. Zrkadlo, hľadí do neho, akoby čosi nesedelo. Všetko je v poriadku, ani hrebeň nebude potrebovať. Dala to na dredy, páčia sa jej a sú bez práce, žiadna oštara. A susedia? Nech sa starajú o seba. Namiesto dlhých polemík sa venuje chladničke. Otvára ju a premeriava pohľadom. Nič moc, zachráni ju hummus. Aha, chlieb, veľa ho tu nezostalo. Jeden krajec a hotovo.

 

Hryzie do neho sediac pri počítači. Zaujímavé, prelieta niekoľko textov. Protesty vo svete, klimatická kríza, toto ju žerie. Neakceptuje. Telefón vibruje a zvoní, všetko dohromady. „Čauko, som dolu.“ Hm, Rasťo, prebehne kúpeľňou a zrýchľuje tempo. Ráno, dostáva nové kontúry. Nechty nalakované, ešte trochu laku na vlasy, nech dredy vyzerajú k svetu. A šup ho za Rasťom. „Ahoj, zlato,“ vysúka zo seba, len čo sa tam objaví a otvára jej dvere veľkého modrého SUV. „Pohodlné“ konštatuje a lezie dovnútra. „Smer mesto, veď vieš,“ povie skratkovito.

 

Ťažké auto sa s rachotom rozbehne, za volantom Rasťo, ona spolujazdec. Super, batoh hodí vedľa seba a oddáva sa pohodliu. Ide sa do práce, klimatická kancelária čaká, jej nové pracovné miesto.

Tag:

Slnko

15.04.2024

Je ráno. Slnko už vypeká, akoby nemohlo byť po včerajšom dni unavené. Mohlo, keby to takto fungovalo. Nie, nič z toho, slnečná aktivita sa zvyšuje rýchlym tempom. Moje telo zahaľuje len tenučké tričko. Keby nebolo treba… Úvahy, veď prečo nie, popustiť uzdu fantázii môže byť celkom fajn. Oči privreté, tvár sa mi kúpe v slnečných lúčoch. Hodinky [...]

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB