Cestovní ruch žije i v listopadu

Začátek listopadu znamenal pro oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů zajímavou příležitost seznámit se s trendy v udržitelném turismu a být součástí jednoho z největších tuzemských veletrhů cestovního ruchu.

Díky vydařené konferenci Travelevolution, kterou od r. 2016 pořádá společnost Travelbakers, se ve středu 1. 11. mohli kromě účasti na přednáškách spojit odborníci s manažery turistických destinací, zástupci informačních center, oddělení cestovního ruchu a provozovateli turistických objektů. Přes 130 účastníků si tak vyslechlo přednášky na téma distribuce turistů v prostoru a čase, udržitelnost cestovního ruchu na venkově, spotřebitelské chování a udržitelný turismus, využití pocitových map k udržitelnému cestovnímu ruchu nebo vliv sociálních sítí a influencerů. Zpestření poskytl výklad o kompostovatelných toaletách a caravaningu v Evropě. Velký zájem vzbudila prezentace firmy Sonnentor vyrábějící čaje o procesu podnikání a poskytování exkurzí ve firmě, včetně péče o zaměstnance. Protože, jak z výstupu vyplynulo, udržitelná firma se nedá vytvořit bez péče o personál a bez dostatečného zázemí.

Zástupkyně oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů z Kutné Hory – vedoucí oddělení Kristýna Šimonová a asistentka oddělení Lenka Dytrychová – zaujala přednáška o využití pocitových map v rámci udržitelného cestovního ruchu. Pro oblast cestovního ruchu by bylo zajímavé oslovit místní i návštěvníky s dotazem, kam ve městě nejraději chodí do restaurací, obchodů, která místa a podniky s oblibou využívají pro trávení volného času, zábavu a relaxaci a které památky a objekty nejčastěji navštěvují.

Na konferenci pomyslně v dalších dnech navázal veletrh GO a Regiontour na brněnském výstavišti, kterého se kromě vybraných krajů a destinací z České republiky účastnily cestovní kanceláře a organizace propagující cestovní ruch a kulturu s památkami ve svých členských městech. Takovými organizacemi jsou i dobrovolné svazky obcí Česká inspirace a České dědictví UNESCO, u kterých je v obou případech Kutná Hora členem. Návštěvníky stánku České inspirace a Českého dědictví UNESCO čekaly úkoly v podobě rychlokvízu, za jehož správné vyplnění si soutěžící na místě vybrali drobnou odměnu, a při vyplnění kontaktních údajů získali možnost každý měsíc obdržet pozvánku na TOP akce členských měst. V den zahájení veletrhu 2. 11. a následující den 3.11. se kutnohorské zástupkyně oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů věnovaly návštěvníkům stánku a asistovaly při vyplňování rychlokvízu. Především v pátek tvořili početnou skupinu návštěvníků stánku studenti středních a vysokých škol se zaměřením na cestovní ruch, kteří se do kvízových otázek pustili s opravdovým zápalem a sportovním nadšením. Zastoupení Kutné Hory velmi potěšilo, že příchozí návštěvníci město znali a mluvili o něm jen v superlativech. Pracovní nasazení zpříjemnily i návštěvy zástupců dalších členských měst z DSO, přijel např. starosta Valtic pan Aleš Hofman nebo starosta města Telč pan Vladimír Brtník spolu s telčským odborem cestovního ruchu a kultury. Vedoucí oddělení cestovního ruchu a marketingu z Jindřichova Hradce Zuzana Bedrnová nejenže potěšila návštěvou, ale ocitla se i na druhé straně stánkového pultu, a tak se i na ní návštěvníci s rychlokvízy obraceli.

Na své kolegyně se přijela do Brna podívat i ředitelka Průvodcovské služby Kutná Hora Andrea Kapounková a na chvíli si zkusila jaké to je pomáhat soutěžícím s vyluštěním rychlokvízu i si rychlokvíz s vlastními znalostmi vyplnit.

Věříme, že i další konference a veletrhy s účastí Kutné Hory se setkají s ohlasem, ukážou nové trendy v turismu a představí naše město s novými nápady na výlet.

Kristýna Šimonová, vedoucí oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů,
Město Kutná Hora, simonova@mu_kutnahora_cz, +420 722 984 977
V Kutné Hoře 10. 11. 2023

GO a Regiontour Brno_autor foto_Jiri_Zach.jpg

Autor foto: Jiří Zach, Veletrh GO a Regiontour Brno

Home » Destinace » Cestovní ruch » Zprávy z cestovního ruchu a kultury » Cestovní ruch žije i v listopadu

Nahoru