Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Zvlhčovače místnosti jsou skvělými bojovníky proti suchému vzduchu v domě. Zvlhčený vzduch pak může pomoci minimalizovat různé zdravotní problémy. Suchý vzduch totiž může způsobit, že vaše nosní cesty a vedlejší nosní dutiny budou suché a podrážděné. Víte však, jak si vybrat ten nejlepší zvlhčovač vzduchu? Poradíme vám.

Zvlhčovač místnosti vám zajistí dobré vyspání
Zvlhčovač místnosti vám zajistí dobré vyspání (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zvlhčovač místnosti

Zvlhčovač místnosti není jen jeden, a proto při výběru toho správného zvlhčovače si rozmyslete, zda chcete zvlhčovat pouze jednu místnost nebo celý dům. Obvykle se zvlhčuje pouze ložnice, ale tam, kde jsou děti, je vhodné také pořídit zvlhčovat i do jejich pokojů. V případě, že žijete ve velmi suchém prostředí, nebo máte velmi vážné příznaky spojené s problémy vedlejších nosních dutin, zvažte investici pro zvlhčovače, který zvládne dostatečně zvlhčit celý dům.

Jaká by měla být optimální vlhkost v místnosti?

Optimální vlhkost pro zdravou pokožku a nosní cesty se pohybuje okolo 40 až 50%. V zimním období se však může stát, že v místnosti, kde není zvlhčovač, může vlhkost klesnout dokonce pod 20 % – to může mít velmi negativní účinek pro pokožku. Může to poškodit kožní ochrannou bariéru, což u jedinců s ekzémem nebo u starších dospělých může vést k suché a svědivé pokožce. Pro každého, kdo chce mít zdravou pokožku, je proto velmi důležité, aby měl i tu správnou relativní vlhkost vzduchu.

Jak se suchý vzduch projevuje na vašem těle?

Suchý vzduch způsobuje třeba to, že se ráno probouzíte s ucpaným nosem, vyprahlými ústy, popraskanými rty a mnohdy i s bolestí hlavy. Problém se objevuje především v zimních měsících, kdy se topí a málo větrá. Sucho v místnosti způsobuje otok sliznic, především těch v nose, což vede ke zvýšené produkci hlenů. Výsledkem toho je ucpaný nos, nepříjemné pocity škrábání, štípání a řezání v očích, ústní dutině a v krku. Zvlhčovač vzduchu v místnosti dokáže předejít popraskání sliznice v nosu, krvácení z nosu, chronické rýmě, ucpaným dutinám, vzplanutí astmatu i suchu v ústech a krku.

Jak fungují zvlhčovače místnosti?

Abychom vám pomohli vybrat ten správný zvlhčovač místnosti, je důležité si uvědomit, že jich existuje hned několik typů. Ty odpařovací přijímají vodu, která se odpařuje a mění se ve vodní páru. Ve své podstatě zvlhčují sušší vzduch průchodem přes mokrý povrch jako papír, knotový materiál nebo destičku s plastem. Aby odpařovací zvlhčovače mohly zvlhčovat, potřebují k tomu však velké množství vzduchu. Bohužel jsou také poměrně hlučné a některé modely vyžadují výměnu filtru.

Další možností jsou ultrazvukové zvlhčovače, které vyvrhují ven kapičky vody pomocí nebulizéru (rychle vibrujícího disku, který rozprašuje vodu) nebo odstředivého atomizéru. Když stojíte před ultrazvukovými zvlhčovači, cítíte chlad, protože kapičky vody se mění na páru až mimo přístroj. I proto je právě ultrazvukový zvlhčovač nejvíce oblíbený a žádaný. Třetí možností jsou pak vaporizéry. Tyto zvlhčovače nejprve ohřívají vodu a vytvářejí páru. Mohou být však nebezpečné pro děti, protože se o ně mohou popálit. Všeobecně nejsou příliš populární a příliš často se s nimi již nesetkáte.

Podle čeho si tedy vybrat svůj zvlhčovač?

  • V prvé řadě popřemýšlejte, kde ho chcete mít a jak je velká místnost. Pozor, tím největším zvlhčovačem vše nevyřešíte. Příliš velký zvlhčovač představuje příliš mnoho vlhkosti, což pak může způsobit příliš mnoho roztočů, plísní a alergických reakcí. Vyberte si proto takový zvlhčovač, který je adekvátní pro danou plochu.
  • Důležité je i jeho snadné užívání. Určitě také chcete, abyste mohli zvlhčovač snadno přemisťovat. Hledejte také uživatelsky přívětivé ovládací prvky a jasně viditelné zobrazení úrovně vlhkosti i nastavení.
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
  • Pomoci vám může i hygrostat. Co to je? Hygrostat je schopný vypnout přístroj ve chvíli, když v místnosti dojde k úpravě vlhkosti na potřebné procento. Pokud ho váš přístroj nemá, kupte si levný vlhkoměr k sledování úrovně vlhkosti v místnosti.
  • Při výběru zvlhčovače si všímejte, jak často a jakým způsobem ho čistit. Některé zvlhčovače místnosti se čistí snadněji než jiné. Ve většině případů však platí, že zvlhčovač musíte každý den vypustit, opláchnout a vysušit. Dále pak dodržujte pokyny výrobce. Pokud byste zvlhčovač řádně nečistili, mohou se v nádrži usazovat mikroorganismy, které se mohou šířit vzduchem a mohou způsobovat řadů zdravotních problémů.

Jakou velikost zvlhčovače potřebuji?

  • Malé až středně velké prostory jako ložnice, školky či domácí kanceláře si vystačí se stolním nebo pokojovým zvlhčovačem. Stolní zvlhčovače mohou mít malý půdorys a jsou určeny k postavení na komodu, pult, stůl nebo stolek. Jsou často přenosné, takže je můžete podle potřeby přemístit do jiných místností. Pochlubit se obvykle mohou i dlouhým provozem. Některé z nich jsou schopné fungovat až 24 hodin bez potřeby doplnění vody. A i když jsou malé, mají řadu dalších funkcí. Můžete u nich třeba nastavit rychlost, mají vestavěné vlhkoměry, mohou kombinovat teplou i studenou mlhu a nechybí jim ani indikátory nízké hladiny vody.
  • Na velké plochy a do velkých místností můžete přidat vlhkost pomocí konzol nebo vícero samostatných jednotek. Tyto zvlhčovače se obvykle umisťují na podlahu a nepřemisťují se. Existují různé typy těchto zvlhčovačů, které se mohou pochlubit i různým designem.

Zvlhčovač místnosti v kombinaci s čističkou vzduchu

Abyste odstranili problémy spojené s uvolňováním nečistot ze zvlhčovače, můžete si pořídit zvlhčovač kombinovaný s čističkou vzduchu. Ušetříte tím, protože nemusíte kupovat dvě samostatná zařízení. Čističky jsou účinné při snižování některých dráždivých látek ve vzduchu a zlepšování kvality vzduchu. To je následně spojeno se zlepšením zdravotního stavu u alergiků a astmatiků. Mimo to má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak a zánětlivá onemocnění.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zvlhčovač vs. difuzér

Poměrně často dochází k záměně zvlhčovače s difuzérem. Vypadají totiž podobně a oba ovlivňují vzduch v místnosti. Nicméně difuzér je malý spotřebič s menší nádrží, který je určen k rozptýlení esenciálních olejů do vzduchu pro aromaterapii. Mimo to pak dodá do vzduchu i trochu vlhkosti. Zvlhčovač je naopak větší zařízení, které je určené k vyrovnání vlhkosti vzduchu. Samozřejmě, že existují hybridní zvlhčovače, které mají také zásobníky na esenciální oleje a které kromě zvlhčování prostoru umožňují také aromaterapii. Pokud je vaším cílem rozptýlit do vzduchu esenciální oleje, je k tomu lepší použít difuzér. V případě, že chcete v místnosti především zvýšit vlhkost, zvolte zvlhčovač. Hybridní přístroj vám pak poskytne obojí najednou.

Publikováno: před 5 měsíci, Autor: autor: Adriana Dosedělová | zdroj: consumerreports.org, gaiam.com, holmesproducts.com, thespruce.com, wikihow.com

Mohlo by vás dále zajímat

Kapradiny v interiéru

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kapradiny v interiéru

Krbové horkovzdušné vytápění

Petr Svatoš zavede diváky do klubovny myslivecké organizace, kde si sestrojili vlastní krbové horkovzdušné vytápění.

Ekologické vytápění

Pan Civín představuje svůj nápad na ekologické vytápění, které spočívá v kombinaci krbu a plynového kotle.

Čistička vzduchu

Čistička vzduchu

Jak větrat v chladném počasí

Jak v chladných dnech větrat?

Domácí solární panel

Láďa Hruška navštíví Jana Štefana, který představí vlastní vychytávku na solární vytápění a také ukáže, jak si vylepšil kamna.

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.