Denník N

Shiffrinová vyhrala, ale vedela, že Vlhová bola lepšia. Nepamätám si u nej podobnú chybu, hovorí expertka

Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej. Foto - TASR/AP
Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej. Foto – TASR/AP

Petra Vlhová nedokončila nedeľný slalom v Levi, vyhrala Mikaela Shiffrinová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po tom, čo Petra Vlhová v sobotu vyhrala slalom vo fínskom Levi s najvyšším náskokom v kariére, išla suverénne aj do nedeľného slalomu. Po prvom kole viedla o 0,76 sekundy pred druhou Mikaelou Shiffrinovou.

Ani takýto veľký náskok v polovici pretekov nemáva bežne.

Keď začala svoju jazdu druhého kola, komentátori naprieč rôznymi televíziami hovorili len slová chvály. Prvý aj druhý medzičas mala najrýchlejší zo všetkých. Na druhom už viedla o viac ako sekundu pred Shiffrinovou.

Už sa ponúkalo známe klišé, že o výhru by sa mohla obrať už iba ona sama, ak by spravila chybu. No v tom bránku zachytila špičkou lyže. V praxi to vyzerá tak, že bránka prejde lyžiarom pomedzi nohy. Takáto chyba znamená pre lyžiarku koniec pretekov.

„Vedela, že mala náskok, ale možno to trochu prehnala. Niekedy sa to stáva, keď je lyžiar nedočkavý a chce si skrátiť oblúk. Šla famózne, úžasne, celá jazda až do špicara bola úžasná,“ komentoval bývalý lyžiar Martin Hyška pre JOJ Šport.

Takáto chyba teda akoby vôbec nezapadala do obrazu toho, čo Vlhová celý víkend v Levi predvádzala. V sobotu vyhrala prvé aj druhé kolo, v nedeľu prvé a približne v polovici trate mala vysoký náskok. No napokon nezaboduje pre chybu, ktorá sa jej nestáva často.

„Premýšľam, či som ešte niekedy videla Petru chytiť vo Svetovom pohári špicara,“ vravela lyžiarska expertka stanice Eurosport Eva Kurfürstová.

Je pravdou, že takáto chyba u Vlhovej nie je bežná, ale už ju zažila. Napríklad v roku 2020 dostala špicara v rámci slalomovej časti alpskej kombinácie vo švajčiarskej Crans Montane.

Shiffrinovej odľahlo

Mikaela Shiffrinová ani nijak výrazne neprejavovala radosť z víťazstva. Z reči tela sa dalo vytušiť prekvapenie. Keď videla náskok Vlhovej, asi nečakala, že napokon zvíťazí. Aj pri prvom rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu v prvom rade vyzdvihovala výkon Vlhovej.

Nestáva sa často, aby nejaký športovec, nech už vyhral za akýchkoľvek okolností, tak jasne ako v tomto prípade Shiffrinová, povedal, že vie, že nebol najlepší.

„Petra a jej tím si dnes to víťazstvo zaslúžili. Som šťastná za výhru, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie