Apple soukromě popsal Android jako „masivní sledovací zařízení“

Snímky z interní prezentace společnosti Apple byly ukázány v antimonopolním procesu společnosti Google, v kontrastu s velmi odlišným přístupem těchto dvou firem k soukromí zákazníků.

Jak pokračuje antimonopolní proces ministerstva spravedlnosti (DOJ) proti společnosti Google, neustále se soustředil na dohodu společnosti o tom, že bude výchozím vyhledávačem na telefonech iPhone. Eddy Cue z Applu dosvědčil, že to bylo proto, že „vždycky jsme si mysleli, že je to nejlepší“ .

Sledování uživatelů

Nyní se však zdá, že Apple nebyl do Googlu ve všech směrech stejně zamilovaný. Prezentace společnosti Apple z roku 2013 byla předvedena u soudu prezentace společnosti Apple, která zkoumá, jak je v tomto odvětví využíváno nebo zneužíváno soukromí.

Snímky zaslal Eddy Cue e-mailem Timu Cookovi a Philu Schillerovi a obsahovaly jeden snímek, který byl přímočarý o operačním systému Android. Stálo v něm: „Android je masivní sledovací zařízení.“

To bylo vše, co Apple na tomto konkrétním snímku napsal, ale ve zbytku prezentačního balíčku uvedl více podrobností a také citoval Erica Schmidta z Googlu.

„Zásadou společnosti Google je dostat se až k děsivé hranici, ale nepřekračovat ji,“ řekl údajně Schmidt v roce 2010. „Řekl bych, že implantování věcí do vašeho mozku je za strašidelnou hranicí. Alespoň prozatím, dokud se technologie nedostane na lepší úroveň.”

Velká část prezentace společnosti Apple je redigována, ale mezi dalšími snímky, které lze číst, je časová osa soukromí. Uvádí sledování uživatelů Facebooku, i když se odhlásili, a Google Street View zaznamenal soukromou Wi-Fi komunikaci.

V současné době Google platí Applu, aby zůstal výchozím vyhledávačem na iPhonech. To se možná bude muset zastavit, pokud ministerstvo spravedlnosti svůj případ vyhraje, v takovém případě by Apple – který není obviněn z žádného pochybení – mohl ztratit až 20 miliard dolarů ročně.

Předchozí článek

Majitelé iPhonů mají své smartphony déle než uživatelé Androidu

Následující článek

Apple trvá na tom, že 8GB unifikované paměti odpovídá 16GB běžné RAM

Související články