Hlavní obsah

Stát New York žaluje PepsiCo za znečištění řeky Buffalo plastem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát New York žaluje společnost PepsiCo za znečištění řeky Buffalo plastem. Voda v řece je kontaminovaná a podle textu žaloby je původcem tohoto problému právě americký výrobce nealkoholických nápojů. Ve čtvrtek o tom informoval zpravodajský server BBC. Mluvčí společnosti uvedl, že druhá největší potravinářská společnost na světě je „transparentní ve své cestě za omezením používání plastů“.

Foto: Ted Shaffrey, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Obvinění, že se dopouštějí zavádějících výroků o svých plastových lahvích, si minulý týden vyslechly společnosti Coca-Cola, Danone a Nestlé, připomíná web BBC. Žalobám místních úřadů ohledně jejich dopadu na životní prostředí čelí i mnoho dalších velkých korporací.

Podle úřadů a aktivistů provozují takzvaný greenwashing, když něco označují za ekologičtější, zelenější nebo udržitelnější, než to ve skutečnosti je. To může uvádět v omyl spotřebitele, kteří doufají, že výběrem těchto výrobků pomohou planetě.

„Žádná společnost není příliš velká na to, aby zajistila, že její výrobky nepoškozují naše životní prostředí a veřejné zdraví,“ uvedla podle BBC generální prokurátorka Letitia Jamesová. Když její úřad v loňském roce provedl průzkum všech typů odpadů shromážděných na 13 místech podél řeky Buffalo, zjistil, že nejčastější jsou jednorázové plastové obaly společnosti PepsiCo.

„Z 1916 kusů sebraného plastového odpadu s identifikovatelnou značkou bylo více než 17 procent vyrobeno společností PepsiCo,“ uvedla Jamesová.

Firma PepsiCo má centrální sídlo v Harrisonu na východě státu New York, řeka Buffalo teče na západě tohoto státu poblíž kanadských hranic.

Stát New York

EU bojuje proti „greenwashingu“. Prodejci budou muset prokazovat dopady na životní prostředí

Věda a školy
Související témata:
PepsiCo

Výběr článků

Načítám