Hlavní obsah

Rusko prakticky zmrazilo výměnu válečných zajatců, řekl Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině je mnoho ruských válečných zajatců, které by Kyjev rád vyměnil za své vojáky, Moskva ale prakticky zmrazila proces výměny, uvedl podle ukrajinské agentury Unian mluvčí koordinačního štábu pro otázky zacházení s válečnými zajatci Petro Jacenko. Poslední výměna se uskutečnila v srpnu.

Foto: Profimedia.cz

Zranění ruští vojáci v ukrajinském zajetí (listopad 2023)

Článek

Jacenko se podle agentury Unian domnívá, že Rusko chce odmítáním výměn vyvinout tlak na ukrajinskou společnost. „Rusko se snaží rozeštvat ukrajinskou společnost, snaží se přesvědčit rodiny a přátele válečných zajatců, že výměny se nekonají kvůli překážkám z ukrajinské strany,“ tvrdil.

„Naše detenční střediska se zaplňují a absolutně nepotřebujeme držet tyto ruské vojáky v zajetí. Rádi je vyměníme klidně i zítra za naše obránce,“ zdůraznil Jacenko.

Při poslední výměně v srpnu Rusko propustilo 22 ukrajinských vojáků. Ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných oblastí Ukrajiny v pátek oznámilo, že do ruského zajetí se dostalo 4337 lidí, přičemž 3574 z nich byli vojáci a 763 civilisté. Propuštěno bylo 1953 z nich.

Propuštění ukrajinští zajatci popsali mučení v ruské věznici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám