Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku

Výběr mlýnku na kávu ovlivňuje výslednou chuť kávy. Není proto dobré jeho výběr podceňovat. Víte, jaký mlýnek je nejlepší? A čemu byste se naopak měli při výběru vyhnout? Jestli tápete, nevadí. Na všechny tyto otázky máme odpovědi. A věříme, že po přečtení našeho článku i vy budete vědět, který mlýnek je pro vás ten nejlepší.

Výběr mlýnku na kávu je důležitý
Výběr mlýnku na kávu je důležitý (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Výběr mlýnku na kávu

Výběr mlýnku na kávu je důležitý především pro ty, co si nemohou dovolit pořídit kávovar, který v některých případech umí zrnkovou kávu umlít. Ne každý však má doma dostatek místa na kávovar, mlýnek na kávu bývá obvykle skladnější. Jenže mlýnků na kávu je mnoho, a proto se může jevit pro mnoho lidí složité se mezi nimi vyznat. Velké rozdíly jsou přitom nejen v jeho výkonu a kvalitě, ale i ve způsobu mletí – víte, že jinak chutná káva, když se pomele mlecími kameny, a jinak chutná, když ji pomelete pomocí tříštivých nožů? Pojďme se proto na mlýnky na kávu podívat zblízka.

Ruční nebo elektrický

Dříve, než se při výběru posuneme k dalšímu bodu, nejdříve zvažte, zda si chcete pořídit ruční nebo elektrický mlýnek na kávu. Každý má totiž své pro i proti. Ruční mlýnky na kávu jsou nejlevnější. A pokud během jednoho dne neuvaříte více než 4 kávy denně, tak se vám může i vyplatit. Kromě jeho ceny k jeho největším pozitivům patří také jeho malá velikost, nízká váha a snadná údržba. Pro svou velikost je skvělý na cesty, protože ho snadno zabalíte i do batohu. Pravdou ale také je, že se při mletí kávy dost nadřete. Mletí kávy je dost fyzicky náročné a náročné je to i na čas. Pravdou však je, že v ručním mlýnku kávu zase rozhodně nespálíte.

Elektrické mlýnky na kávu se hodí do každé domácnosti

Elektrické mlýnky na kávu jsou oproti těm ručním dražší, ale kávu v nich pomelete zcela bez námahy a mnohem rychleji. Také u většiny z nich můžete nastavit i požadovanou hrubost mletí. Jen následné čištění je pak komplikovanější.

Není elektrický mlýnek jako elektrický mlýnek

U elektrických mlýnků na kávu je potom velmi důležitý také způsob mletí. V tomto směru můžeme elektrické mlýnky rozdělit hned na tři typy. Jde o mlýnky s kónickými mlecími kameny, plochými mlecími kameny nebo tříštivými noži. Mlecí kameny potom mohou být ocelové nebo keramické.

Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku
Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tříštivé nože

Mlýnky na kávu s tříštivými noži patří ke klasice a jsou vhodné nejen pro mletí kávy. Zvládnou pomlít také i koření, byliny nebo třeba ořechy. Výhodou mlýnků s tříštivými noži je snadná údržba, nízká cena i vysoká rychlost mletí. Jejich nevýhodou je naopak to, že ocelové nože se poměrně rychle tupí, a proto se musí buď brousit, nebo vyměnit. Dále se pak mlýnky s tříštivými noži také vyznačují nerovnoměrným mletím a nemožností nastavení hrubosti mleté kávy. Pravdou také je, že se tento mlýnek při mletí velmi rychle zahřívá, což je spojeno s rizikem spálení mleté kávy. To se projeví velmi negativně především na její chuti. Spálená káva je totiž jednou provždy znehodnocená káva.

Ploché mlecí kameny

Mletí kávy plochými mlecími kameny jsou dalším ze způsobů mletí. Ploché mlecí kameny vám zajistí rovnoměrné mletí kávy, což v konečném výsledku zajistí více vybalancovanou chuť kávy. Mlýnky s těmito kameny se rovněž mohou pochlubit dobrou výkonností i životností. Bohužel však mletí kávy v tomto typu mlýnku vyžaduje více energie.

Kónické mlecí kameny

Mlýnky na kávu s kónickými kameny se vyznačují velkou výkonností, rovnoměrným mletím zrn a dlouhou životností. Kameny mají tvar kornoutu. K rozemletí kávy jim stačí nižší otáčky, proto se tyto mlýnky méně zahřívají. Nehrozí u nich k spálení kávy. Patří ale mezi mlýnky k těm nejdražším. Kameny také není možné znovu nabrousit, musejí se vyměnit. Pravdou ale je, že se na rozdíl od jiných typů neztupí. Mlýnek je možné používat pouze k mletí kávy.

Ocel vs. keramika

Pokud jde o materiál kamenů, ocelové kameny jsou sice ostřejší, ale také se rychleji tupí. Jejich životnost je ale možné prodloužit až trojnásobným potažením titanem nebo karbidem wolframu. Ocel výrazně zvyšuje váhu mlýnku. Keramické kameny jsou zase lehčí, ale také křehčí, namelou vám však kávu rovnoměrněji, na rozdíl od ocelových nekorodují a netupí se.

Hrubost mletí

Při výběru mlýnku na kávu musíte také zvážit, jakou kávu si budete chtít připravovat. Zvlášť důležité je to pro ty milovníky kávy, kteří potřebují tuto funkci často měnit. Pokud jste třeba milovníci espressa, potřebujete totiž doopravdy jemně mletou kávu, a to nedokážou všechny mlýnky. Cold Brew a French Press naopak vyžadují hrubě mletou kávu. Naštěstí je dnes již možné u většiny mlýnků hrubost mletí nastavit – nicméně ne u všech mlýnků to jde zrovna snadno a jednoduše. Ověřte si proto předem, zda to u vámi vybraného mlýnku jde a jak se to dělá. Důležitý je i rozsah (čím větší, tím lepší). Ty kvalitnější mlýnky na kávu hrubost mletí kávy nastavují pomocí otočného kolečka (případně páčky) nebo jednoduchého displeje.

Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku
Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co také výběr mlýnku na kávu ovlivňuje

  • Výběr mlýnku na kávu ovlivňuje i to, z jakého materiálu je vyrobeno jeho tělo. Na trhu si nejčastěji můžete vybírat z plastových nebo kovových mlýnků. Plastové mlýnky jsou sice lehčí, ale méně odolnější. Kovové mlýnky jsou zase těžší, ale rozhodně jsou kvalitnější a odolnější (tedy mají větší životnost).
  • Příkon mlýnků se pohybuje od 100 do 1300 W, přičemž platí, že čím větší příkon, tím rychlejší mletí. Hlučnost mlýnků sice nebývá uváděna, ale faktem je, že čím jsou rychlejší, tím jsou i hlučnější.
  • Dále také platí, že čím je větší mlýnek, tím větší je rovněž i zásobník na kávu. Kapacita zásobníku se pohybuje od 40 do 450 g. Stolní modely mohou vážit dokonce i 3kg. Je dobré také vědět, že nejlepší káva je ta čerstvě mletá – ideálně by se proto neměla mlít do zásoby, protože velmi rychle vyprchá její aroma a změní se i její chuť.

Publikováno: před 5 měsíci

Mohlo by vás dále zajímat

Navštivte s Láďou úžasnou sbírku starých mlýnků

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Krásnou sbírku starých mlýnku najdete u pana Edi v historickém mlýně.

Podomácku vyrobený mlýnek na zdravou mouku

Podomácku vyrobený mlýnek na zdravou mouku

Sbírka starožitných mlýnků na kávu

Reportáž o sbírce starožitných mlýnků na kafe pana Přemysla Kuklíka a ukázka nejzajímavějších exponátů

Výroba zabijačkové tlačenky

Zabijačky mají dlouholetou tradici, tak se pojďme podívat, jak se správně děla tlačenka.

Zajímavá výstava starobylých mlýnků a letitých vah

Pan Vurstka je dlouholetým sběratelem a my vám ukážeme, co vše díky jeho koníčku sběratelství zachránil. Jaké nářadí, žehličky, váhy nebo mlýnky vlastní.

Broušení nožů

Reportáž o tom, jak brousit nože.

ČTĚTE DÁLE

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.

Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy
Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy

Zahrada

Šachovnice v interiéru je nadčasovým motivem, který jen tak nevyjde z módy. Proč je tak populární a jak jej začleníte do svého domova?

Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem
Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem

Zahrada

Vytvořte si podzimní věnec ze slaměnek. Můžete ho zavěsit na dveře, nebo položit na stůl či komodu. Výroba není náročná a můžete zapojit i děti.

Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek
Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek

Zahrada

Volba a správné umístění kusového koberce do interiéru je zcela zásadní pro získání útulnějšího domova. Jak správně vybrat vhodný designový prvek?

Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku
Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku

Zahrada

Výběr mlýnku na kávu není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Je však zásadní. Pomůžeme vám se ve světě kávových mlýnků zorientovat a vybrat ten nejlepší.

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!
Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!

Zahrada

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá ze dřeva. Resp. aranžmá na kusu dřeva. Budete překvapeni, jak se taková nevzhledná věc může proměnit.

Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč
Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč

Zahrada

Svátek Památka zesnulých je den, kdy se snažíme navštívit hroby svých předků, zavzpomínat na ty, co už s námi nejsou, upéct dušičkové koláče.

Vytvořte bezpečný a pohodlný domov pro seniory, v němž se budou dobře cítit
Vytvořte bezpečný a pohodlný domov pro seniory, v němž se budou dobře cítit

Zahrada

Bydlení pro seniory by mělo být v prvé řadě zařízeno s empatií. Vytvořte ho podle toho, co mají rádi. Měli byste se řídit ale i jistými pravidly.

Připravte jezírko na zimní spánek
Připravte jezírko na zimní spánek

Zahrada

Zahradní jezírko potřebuje připravit na zimu, zvlášť pokud v něm máte okrasné květiny a také rybičky. Jen tak bude zase na jaře plnit svou funkci.

Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů
Vyrobte si podzimní věnec z kaštanů

Zahrada

S dětmi na procházce rádi sbíráme podzimní plody. Doma se nám hromadí a nakonec je většinou vyhodíme. Co si z nich vyrobit věnec na dveře?