Irsko, Lucembursko, Německo, Nizozemí a Norsko jsou země, ve kterých v budoucnosti nebude možné využívat k topení fosilní paliva. Itálie podobné omezení chystá pro nové budovy. Omezení využití fosilních paliv pro vytápění rezidenčních nemovitostí pak plánují i Francie, Belgie a Rakousko.

Na stole je rovněž placení emisních povolenek při využívání neekologických zdrojů tepla k vyhřívání rezidenčních nemovitostí napříč Evropou.

Co z výše uvedeného plyne?

  1. V příštích letech lze stále očekávat vysokou poptávku po tepelných čerpadlech, coby preferovaném zdroji čistého tepla a teplé vody.
  2. Zdroj tepla se stane faktorem citelně ovlivňující cenu nemovitosti.
  3. Majitelé nemovitostí s neekologickými zdroji tepla budou za energie platit více.

Pokud tedy přemýšlíte o tom, z jakého zdroje si zajistit teplo či teplou vodu pro vaši nemovitosti, fakta hovoří jasně. Správnou volbou jsou tepelná čerpadla. Při očekávané vysoké poptávce po tomto zdroji tepla pak není důvod vyčkávat.

Čísla hovoří jasně

Otazníky nemusíte mít ani kolem výhodnosti tepelných čerpadel, tu už prověřila historie. Tepelná čerpadla země/voda jsou nejefektivnějším zdrojem tepla. To platí dnes, stejně jako v době poklesu cen energetických komodit na úrovně z roku cca 2020. Přesvědčit se můžete například v této kalkulačce nákladů na teplo a teplou vodu: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info.

Který typ tepelného čerpadla je vhodný pro vaši nemovitosti pak můžete zjistit z tohoto průvodce výběrem tepelného čerpadla: https://www.cerpadla-ivt.cz/cz/pruvodce-vyberem-tepelneho-cerpadla.

 

foto: unsplash