Založ si blog

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Iniciatíva Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok je dnes už tradičnou vianočnou zbierkou. Spája generácie ľudí, od detí, rodín a seniorov.

Zbierka darčekov v krabici od topánok pre osamelých seniorov prebieha v predvianočnom období, tento rok konkrétne od 20. novembra do 4. decembra. Všetky informácie, ako sa zapojiť a kde krabičky priniesť, nájdete na www.kolkolasky.sk. Iniciatívu nám predstavila Martina Halčínová, ktorá sa jej v Kežmarku a okolitých mestách venuje.

Koľko krabíc sa vyzbieralo minulý rok?

Minulý rok sa po celom Slovensku vyzbieralo a rozdalo nádherných 60 236 krabičiek plných lásky. Z toho 9 625 darčekov sa rozdalo v Prešovskom kraji. Ďakujeme každému, kto sa do našej iniciatívy zapojil alebo jej akokoľvek pomohol.

Ako prebieha zber?

Celá zbierka funguje na sieti kontaktných osôb, ktoré zbierajú po celom Slovensku, vo všetkých krajských a okresných mestách a vo viacerých obciach. Tieto kontaktné osoby sú uvedené na spomínanom webe v zozname kontaktných osôb. Pri svojom mene majú uvedené presné zberné miesta a časy, kedy krabičky možno v období 20. novembra do 4. decembra priniesť. Následne ich kontaktné osoby vyzdvihnú, skontrolujú, doplnia o detské pozdravy alebo chýbajúce darčeky. Ďalej zaznačia, či je určená pre babku alebo dedka a zalepia nálepkou Koľko lásky, o. z. Takto pripravené darčeky sa v správnom počte potom do zariadenia distribuujú a rozdávajú často v sprievode detí, piesní a iných radostí.

Čo majú dávať ľudia do zoznamu darčekov?

Na webe www.kolkolasky.sk nájdete celé zoznamy toho, čo patrí a čo nepatrí do darčekov. Ale hlavný koncept darčeka je, aby ste ho pripravili z lásky, akoby ste ho chystali pre vlastných starých rodičov. Skúste sa pri balení rozpamätať, čo mali/majú radi oni a podľa toho krabičku naplňte. Mala by však obsahovať niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a predovšetkým niečo od srdca.

Čo nemajú dávať do krabičiek?

Určite do krabičiek nepatria sladkosti po záruke alebo z obdobia Veľkej noci, alkohol, lieky, nebezpečné predmety, sviečky, peniaze, otvorená kozmetika a drogéria, použité ponožky a čiapky, akokoľvek viditeľné zbytočnosti ako sošky ešte s prachom z police ani veci, ktorých sa vyslovene chceme doma zbaviť.

Čo ti to osobne dáva?

Je to náročná práca a vyžaduje si obrovské množstvo energie a času, ale jej výsledok na konci – vidieť šťastné a vďačné tváre seniorov, ma dobije energiou na niekoľko mesiacov. Dáva mi to pocit veľkej sebarealizácie a zmysel, ktorý v iných veciach nenachádzam. Takisto to učí moje deti, ako by mal tento svet fungovať. Verím, že to s nich formuje dobrých ľudí.

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330850x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu