Apple trvá na tom, že 8GB unifikované paměti odpovídá 16GB běžné RAM

Tváří v tvář nové kritice, že ve svých zařízeních iMac a MacBook poskytuje příliš málo RAM, Apple vysvětlil, jak Apple Silicon využívá paměť mnohem efektivněji. Jedna z konstrukčních změn, kterou přinesl přechod od Intelu k Apple Silicon v roce 2020, se týkala paměti RAM. V Apple Silicon je paměť pevně připojena k procesoru pomocí Unified Memory Architecture (UMA), což odstraňuje tradiční úzká hrdla.

Mac potřebuje méně paměti RAM

K paměti v Apple Silicon se přistupuje rychleji než u předchozích návrhů, protože RAM je na desce procesoru a nemusí být dostupná přes tradiční sběrnici a metodu samostatného čipu. Existují potenciální problémy, ale celkově má Apple pravdu, že se jedná o významné zlepšení. Hlavním tvrzením společnosti Apple však je, že tento vylepšený design znamená, že Mac potřebuje méně paměti RAM než oni.

„Porovnávání naší paměti s pamětí jiného systému ve skutečnosti není ekvivalentní,“ řekl viceprezident Apple pro celosvětový marketing produktů Bob Borchers v novém rozhovoru, „kvůli skutečnosti, že máme tak efektivní využití paměti a používáme kompresi paměti a máme jednotnou architekturu paměti.”

„Ve skutečnosti je 8 GB na M3 MacBook Pro pravděpodobně analogické 16 GB na jiných systémech,“ pokračoval. “Shodou okolností to dokážeme využít mnohem efektivněji.”

Po několika letech používání Apple Silicon však došlo také k nárůstu používání velkých jazykových modelů AI. Spolu s tím přichází zvýšený dojem, že Apple mění své uživatele Pro tím, že upgrady RAM jsou nákladné.

„Tak bych řekl, že bych nechal lidi, aby přišli a vyzkoušeli, co chtějí na svých systémech dělat, a myslím, že uvidí neuvěřitelný výkon,“ pokračoval Borchers. “Pokud se podíváte na nezpracovaná data a schopnosti těchto systémů, je to opravdu fenomenální.”

“Myslím si, že toto je místo, kde lidé potřebují vidět za hranice specifikací a skutečně jít a dívat se za hranice možností a naslouchat důvěryhodným lidem, jako jste vy, kteří systémy skutečně používali,” řekl. “Lidé se musí podívat za hranice specifikací a skutečně jít a pochopit, jak se tato technologie používá. To je skutečný test.”

Tvrzení společnosti Borchers je spravedlivé pro běžné používání, jako je surfování, lehké úpravy obrázků a podobně. Existuje však několik profesionálních pracovních postupů, které vyžadují více RAM.

Apple je pravděpodobně opět pod tlakem kvůli RAM, protože nový 14palcový MacBook Pro je standardně dodáván s 8 GB RAM, stejně jako nový 15palcový MacBook Air. Tyto a nový 24palcový iMac lze rozšířit na 16 GB RAM, ale pochopitelně za více peněz.

Předchozí článek

Apple soukromě popsal Android jako „masivní sledovací zařízení“

Následující článek

iPhone zůstává na špičce navzdory stagnujícím globálním prodejům smartphonů

Související články